MIRCEA URSACHE, ASF: "Listarea Hidroelectrica în insolvenţă, fără raţionament economic"

A.T.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 mai 2015

"Listarea Hidroelectrica în insolvenţă, fără raţionament economic"

Gabriel Dumitraşcu: "Un IPO al Hidroelectrica în insolvenţă nu este profesional, este în afara standardelor şi de aceea nu am luat în calcul această ipoteză"

Listarea unei companii în insolvenţă nu are niciun raţionament economic, ne-a declarat Mircea Ursache, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), solicitat să comenteze o informaţie vehiculată de presa centrală, potrivit căreia administratorul judiciar al companiei ar lua în calcul această variantă.

Gabriel Dumitraşcu, administratorul special al Hidroelectrica, ne-a declarat că nu s-a luat în calcul ipoteza listării în insolvenţă: "Asemenea afirmaţii vehiculate în presă fac rău unui proces normal de listare. Un IPO (n.r. ofertă publică iniţială) al Hidroelectrica în insolvenţă nu este profesional, este în afara standardelor şi de aceea nu am luat în calcul această ipoteză".

Ideea listării unei companii în insolvenţă pare stranie şi, desigur, originală într-un peisaj al pieţelor financiare care se respectă şi care sunt obişnuite să se confrunte cu riscurile/incertitudinile de business, dar care nu sunt obişnuite să disemineze sau să interpreteze riscuri de natură juridică, apreciază Mihai Căruntu, coordonatorul echipei de cercetare pe piaţă de capital din cadrul BCR.

"Şi pentru un nespecialist în domeniul juridic, principalul risc în contextul procesului de insolvenţă, precum cel de la Hidroelectrica, este tocmai unul juridic şi, potrivit informaţiilor disponibile public, acesta pare să fie legat de verdictele finale ale instanţei în litigiile cu traderii de energie şi alţi foşti parteneri de afaceri", ne-a explicat domnia sa, subliniind: "Deşi potrivit declaraţiilor administratorului judiciar şi ale unor oficiali există percepţia că Hidroelectrica ar fi doar formal captivă în acest proces de insolvenţă, investitorii iau decizii numai în baza unor certitudini asupra situaţiei patrimoniale şi financiare. Această certitudine ar putea fi garantată numai de ieşirea din procesul de insolvenţă, însoţită de decizii finale şi irevocabile ale instanţei pe speţele legate de potenţiale obligaţii invocate de terţi şi nerecunoscute de companie".

Reprezentantul BCR ne-a mai spus că, în ipoteza listării Hidroelectrica în insolvenţă, ar însemna că, în prospectul de emisiune trebuie să fie definite riscuri potenţiale din litigii de natură a greva în viitor patrimoniul companiei şi ar fi, astfel, obligatoriu nevoie ca eventualele riscuri viitoare să fie preluate de un terţ, respectiv de guvern, într-o anumită formă juridică legală.

Mihai Căruntu a ţinut să precizeze că Hidroelectrica a oferit şi exemplul nefericit al redeschiderii procedurii de insolvenţă la începutul anului 2014, după o primă procedură de insolvenţă iniţiată în 2012, fapt care a confuzat în bună măsură investitorii financiari români, dar mai ales străini, acţionari în Fondul Proprietatea. "Faţă de investitorii străini a fost nevoie de mult lobby în cazul Hidroelectrica astfel încât restructurarea în cadrul procedului de insolvenţă să poată fi interpretată drept un proces binevenit în viaţa companiei", a completat domnia sa, menţionând că ideea listării companiei în insolvenţă, după toată telenovela juridică de până în prezent, ar putea fi privită cu rezerve serioase.

Analistul a conchis: "Chiar dacă creditorii Hidroelectrica ar fi de acord cu iniţierea procedurilor de listare şi s-ar găsi o formulă legală să se «trateze» astfel insolvenţa, pentru guvern ar fi o idee proastă. Într-o astfel de situaţie, aşa numitele discount-uri solicitate de investitori ar fi mari, pentru că ar deveni acţionari într-o companie ce comportă anumite riscuri ce nu pot fi măsurabile. Evaluarea de referinţă pentru Hidroelectrica în prezent este cea la care aceasta se reflectă în portofoliul FP şi anume circa 2,5 miliarde euro, de unde rezultă şi valoarea potenţială a IPO-ului. Cu cât riscurile percepute de investitori sunt mai mari, cu atât suma potenţială scade, lucrurile fiind foarte simple din acest punct de vedere".

Mihai Căruntu ne-a spus că nu înţelege de ce este atâta grabă cu listarea Hidroelectrica, chiar şi în insolvenţă. Anul trecut a fost unul de referinţă pentru companie, care a avut un profit de peste 250 milioane euro, în condiţiile unei eficientizări promovate de administratorul judiciar şi a unui an hidrologic foarte bun. De asemenea, se pare că şi anul 2015 va fi foarte bun din punct de vedere hidrologic, ceea ce ar ajută compania din perspectiva unei listări în 2016, după ieşirea din insolvenţă, în opinia domnului Căruntu.

Guvernul intenţionează să listeze în acest an sau cel mai târziu anul viitor, la bursele din Bucureşti şi Londra, acţiuni ale aeroportului internaţional Bucureşti-Otopeni, portului Constanţa, Hidroelectrica şi Romtelecom, a declarat recent premierul Victor Ponta. La finalul anului trecut, Remus Borza, partener în cadrul Euro Insol - administratorul judiciar al Hidroelectrica, estima că din vânzarea unui pachet de 15% din acţiunile companiei s-ar putea strânge circa 500 milioane de euro. Domnia sa preconiza că ieşirea din insolvenţă a societăţii ar putea avea loc la finalul acestui an, după ce vor fi închise toate procesele şi contestaţiile "băieţilor deştepţi din energie".

Insolvenţa este doar o stare a patrimoniului companiei, iar procedura acesteia este caracterizată în principal prin faptul că sunt reglementate în amănunt modul de derulare a activităţilor curente şi a celor incluse în planul de reorganizare, ne-a declarat Victor Stănilă, director comunicare în cadrul Tradeville. Astfel, o societate aflată în procedura de insolvenţă nu înseamnă, în mod necesar, că este în contradicţie cu cerinţele de listare ale legii pieţei de capital, consideră domnia sa, care ne-a explicat: "ASF este unica autoritate ce poate aprecia că va exista o piaţă adecvată pentru respectivele acţiuni sau că emitentul este capabil să îndeplinească cerinţele de informare continuă şi periodică ce derivă din admiterea la tranzacţionare, iar investitorii dispun de informaţiile necesare pentru a putea evalua în cunoştinţă de cauză societatea şi acţiunile pentru care se solicită admiterea la tranzacţionare. În plus, listarea unei societăţi în insolvenţă prezintă un risc sporit pentru investitori, întrucât nu există certitudinea respectării planului de reorganizare şi evitarea procedurii falimentului".

În opinia reprezentantului Tradeville, există clase de investitori care ar fi atraşi de o astfel de companie, mai ales că insolvenţa Hidroelectrica a avut mai degrabă cauze tehnice (dorinţa de a elimina unele contacte considerate păguboase) şi nu probleme stracturale ale afacerii. "Este clar însă că investitorii interesaţi ar fi persoane cu un apetit la risc mai mare sau fonduri cu o politică de investiţii permisivă, inclusiv aşa-zisele «vulture-funds», care se specializează în investiţii în afaceri intrate în insolvenţă", ne-a precizat Victor Stănilă.

Potrivit datelor furnizate de Tradeville, ca să fie listată pe piaţa reglementată, o societate trebuie să îndeplinească atât condiţiile din Legea pieţei de capital, cât şi cerinţele impuse de operatorul bursier, în funcţie de categoria în care se încadrează. Astfel, pentru categoria standard este necesar ca societatea să aibă o capitalizare anticipată sau capitaluri proprii în valoare de minimum un milion de euro, un free-float de minimum 25% şi să fi funcţionat în ultimii 3 ani anterior solicitării de admitere la tranzacţionare, şi să fi întocmit şi comunicat situaţiile financiare pentru aceeaşi perioadă.

Întrebat cum ar privi investitorii români şi străini listarea Hidroelectrica în insolvenţă, domnul Stănilă ne-a răspuns: "Probabil că sentimentul generat de o astfel de listare ar fi unul mixt: pe de-o parte pare o lipsă de organizare, pe de altă parte semnalul «open for business» ar fi unul destul de important. Astfel, ar deveni clar că guvernul intenţionează să îşi onoreze promisiunile cu privire la listarea companiilor de stat".

Referitor la preţul pe care statul l-ar obţine din vânzarea a 15% din Hidroelectrica în insolvenţă, directorul de comunicare al Tradeville susţine că o parte din investitorii instituţionali nu vor putea investi în acţiunile companiei tocmai din cauza stării juridice.

Domnia sa a menţionat: "Mă îndoiesc că statul poate să îşi atingă obiectivele listând doar 15% din companie (n.r. după finalizarea procesului insolvenţei). Aş prefera ca obiectivul Guvernului să vizeze listarea a 25% sau 30% din companie, la un preţ rezonabil, care să atragă interesul unui număr mare de investitori şi să promoveze apoi dezvoltarea unei valori de piaţă în condiţii mai bune decât în cazul listării unui procent mult mai mic".

În opinia domniei sale, nu timpul de la ieşirea din insolvenţă a Hidroelectrica este important pentru procesul de listare a companiei, ci probabilitatea re-începerii procesului de insolvenţă. Tot acest proces aduce un element important de incertitudine în privinţa Hidroelectrica având în vedere procedurile juridice complicate.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. pai nu asa trebuie vandut?in curul gol?ca la fp...mai jos nu se poate vinde...asteptam sa vanda snp la un 0,3 sau poate sub...tara hotilor, rusine urmasi ai lui mihai viteazu!conceptual nu suntem departe de evul mediu...

    1. si de ce a modificat domnul administrator judiciar pe anul 2011 in ciuda faptului ca a fost auditat de catre compania KPMG se pare, astfel casitgul de la 6 milioane ajungand la pierderi de aprox 120 milioane. Cine auditeaza castigurile din ziua de astazi , renumitul domn Farrukh reuseste sa mentioneze faptul ca situatiile consolidate sunt in curs....Si nimeni nu observa acest lucru. Nici domnul Isarescu si nici geniul contabilitatii mioritice in persoana domnului Georgescu si a dumnealui memorabila lege OMFP 1286/2012 .....Sublim!

    Este clar ca se incearca diminuarea valorii HidroElectrica!!!Ar trebui ca actionarii principali, statul roman si FP sa aibe rabdare si sa astept ca in mod natural si firesc sa se produca iesirea din insolventa, undeva in 3-9 luni maximum!

    Vineri ponta se da in stamba la

    Vineri Ponta va da mana cu un puscarias liber : Remus Borza la Hidrocentrala de la Bicaz !!! 

    Nu va e rusine 

    puscarias contra viitor puscarias 

    stejaru 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb