Prezent la Iaşi, la finalul săptămânii trecute, preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, Mircea Ursache, a opinat că Nicolina SA se află într-o situaţie dificilă şi din cauza implicării politicului în activitatea firmei. "În acest caz a fost o imixtiune grosolană a politicului în treburile de la Nicolina SA. Fiecare firmă la care are acţiuni şi statul trebuie să înveţe să se comporte ca o firmă privată şi să nu aştepte ca statul să o împingă mereu de la spate. În cazul Nicolina SA, este drept că au fost nişte probleme la nivelul conducerii AVAS, anumite persoane din conducerea acestei instituţii luând o serie de decizii care nu intrau în atribuţiunile lor. Fostul vicepreşedinte al AVAS, domnul Botez (Constantin Botez - n.r.), va răspunde, indiscutabil, pentru deciziile pe care le-a semnat", a declarat Mircea Ursache.
Conform unui raport al Curţii de Conturi, realizat în urma unei analize a situaţiei în care se află Nicolina SA Iaşi, AVAS ar fi avut o "contribuţie" majoră la falimentarea societăţii ieşene, prin adoptarea unor hotărâri contradictorii în privinţa vânzării a două active ale societăţii, respectiv Secţia Utilaje Terasiere şi Fabrica Utilaje de Construcţii, ceea ce a permis întârzierea achitării banilor rezultaţi din vânzarea celor două active, astfel încât fabrica ieşeană să nu îşi mai poată relua activitatea.
Controlul Curţii de Conturi la Nicolina SA a fost solicitat de comisia parlamentară de anchetă a situaţiei de la această societate. Verificările au vizat situaţia contabilă a societăţii pentru anii 2007, 2008, precum şi pentru perioada scursă din acest an. În raportul înaintat către comisia parlamentară de anchetă, Curtea de Conturi Iaşi susţine că fabrica ieşeană a fost devalizată în scopul creării cadrului propice pentru valorificarea terenurilor acesteia în beneficiul unor grupuri de interese. De altfel, Constantin Iaţco, directorul Curţii de Conturi Iaşi, a declarat că neregulile descoperite de inspectorii acestei instituţii la societatea Nicolina SA Iaşi vor ajunge în atenţia organelor de cercetare penală, Curtea de Conturi a României emiţând deja avizul de cercetare penală în acest caz.
Nicolina SA are ca obiect de activitate proiectarea, producerea şi comercializarea în ţară şi străinătate a utilajelor terasiere, de construcţii, de reparare şi întreţinere a drumurilor, de preparare şi punere în operă a betoanelor de ciment şi a mixturilor asfaltice, precum şi multe alte produse metalice. În acest moment, principalii acţionari ai societăţii - în afară de AVAS, care deţine 56,87% din capitalul social, sunt Asociaţia Salariaţilor Nicolina (24,69%) şi SIF II Moldova (15,88%), diferenţa de titluri aflându-se în posesia altor acţionari persoane fizice şi juridice.