Mircea Ursache: "O imixtiune grosolană a politicului în treburile de la Nicolina SA"

Doru Mocanu, Iaşi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 29 septembrie 2009

Prezent la Iaşi, la finalul săptămânii trecute, preşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului, Mircea Ursache, a opinat că Nicolina SA se află într-o situaţie dificilă şi din cauza implicării politicului în activitatea firmei. "În acest caz a fost o imixtiune grosolană a politicului în treburile de la Nicolina SA. Fiecare firmă la care are acţiuni şi statul trebuie să înveţe să se comporte ca o firmă privată şi să nu aştepte ca statul să o împingă mereu de la spate. În cazul Nicolina SA, este drept că au fost nişte probleme la nivelul conducerii AVAS, anumite persoane din conducerea acestei instituţii luând o serie de decizii care nu intrau în atribuţiunile lor. Fostul vicepreşedinte al AVAS, domnul Botez (Constantin Botez - n.r.), va răspunde, indiscutabil, pentru deciziile pe care le-a semnat", a declarat Mircea Ursache.

Conform unui raport al Curţii de Conturi, realizat în urma unei analize a situaţiei în care se află Nicolina SA Iaşi, AVAS ar fi avut o "contribuţie" majoră la falimentarea societăţii ieşene, prin adoptarea unor hotărâri contradictorii în privinţa vânzării a două active ale societăţii, respectiv Secţia Utilaje Terasiere şi Fabrica Utilaje de Construcţii, ceea ce a permis întârzierea achitării banilor rezultaţi din vânzarea celor două active, astfel încât fabrica ieşeană să nu îşi mai poată relua activitatea.

Controlul Curţii de Conturi la Nicolina SA a fost solicitat de comisia parlamentară de anchetă a situaţiei de la această societate. Verificările au vizat situaţia contabilă a societăţii pentru anii 2007, 2008, precum şi pentru perioada scursă din acest an. În raportul înaintat către comisia parlamentară de anchetă, Curtea de Conturi Iaşi susţine că fabrica ieşeană a fost devalizată în scopul creării cadrului propice pentru valorificarea terenurilor acesteia în beneficiul unor grupuri de interese. De alt­fel, Constantin Iaţco, directorul Curţii de Conturi Iaşi, a declarat că neregulile descoperite de inspectorii acestei instituţii la societatea Nicolina SA Iaşi vor ajunge în atenţia organelor de cercetare penală, Curtea de Conturi a României emiţând deja avizul de cercetare penală în acest caz.

Nicolina SA are ca obiect de activitate proiectarea, producerea şi comercializarea în ţară şi străinătate a utilajelor terasiere, de construcţii, de reparare şi întreţinere a drumurilor, de preparare şi punere în operă a betoanelor de ciment şi a mixturilor asfaltice, precum şi multe alte produse metalice. În acest moment, principalii acţionari ai societăţii - în afară de AVAS, care deţine 56,87% din capitalul social, sunt Asociaţia Salariaţilor Nicolina (24,69%) şi SIF II Moldova (15,88%), diferenţa de titluri aflându-se în posesia altor acţionari persoane fizice şi juridice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb