Apetitul investitorilor pentru acţiunile băncii comerciale "Carpatica" (simbol bursier BCC) nu s-a modificat semnificativ în ultimele şedinţe de tranzacţionare, chiar dacă banca a trecut printr-o serie de schimbări importante, precum înlocuirea directorului general şi majorarea de capital realizată, în urma căreia a reuşit să strângă 26,82 milioane lei.
Odată cu venirea la conducere a lui Nicolae Surdu, programată pentru 12 octombrie, în locul fostului şef, Nicolaie Hoanţă, "Banca Carpativa" va trece la o conducere dualistă, în care partea executivă va fi separată de Consiliul de Administraţie.
Hotărârile luate de administratorii băncii urmează să fie validate de către acţionari în adunarea generală din 14 noiembrie.
Înainte de a veni la "Banca Carpatica", Nicolae Surdu a condus, din 2007, operaţiunile sucursalei locale a grupului belgian "Fortis", iar îniante de a trece la "Fortis" a ocupat poziţia de vicepreşedinte al "Credit Europe Bank" timp de trei ani.
"Carpatica", care este controlată de omul de afaceri Ilie Carabulea în proporţie de 36,26%, şi-a majorat, în primele şase luni, activele cu 44%, comparativ cu perioada similară din 2008, până la 3,29 miliarde de lei.
Un alt acţionar semnificativ al băncii este şi Alin Albu, un cunoscut om de afaceri sibian, care a moştenit recent de la tatăl său, Aurel Albu, circa 201,21 milioane din titlurile BCC, reprezentând 10% din capitalul social al băncii.
Banca Comercială Carpatica a încheiat al treilea trimestru al anului cu o pierdere brută de 2,4 milioane lei, reducându-şi astfel profitul pe primele nouă luni la 6 milioane lei. Cu toate acestea, profitul brut este de aproximativ patru ori mai mare faţă de cel raportat în primele trei trimestre din 2008.
În acelaşi interval, profitul operaţional al băncii a fost de 15 milioane lei.
În prezent, acţiunile "Banca Comercială Carpatica" se tranzacţionează la preţul mediu de 0,106 lei/acţiune, ceea ce conferă instituţiei bancare o valoare de piaţă de 231,32 milioane de lei.
Titlurile "Banca Comercială Carpatica" se tranzacţionează la Bursa de Valori Bucureşti din 9 iunie 2004, sub simbolul BCC.
După ce acţionarii au subscris 96% din titlurile nou emise în cadrul unei operaţiuni necesare pentru asigurarea unei rezistenţe mai bune la şocurile macroeconomice şi sistemice, capitalul social al băncii se va majora până la 228,07 milioane de lei.