Misiune economică a CONAF în Republica Cipru, prima misiune economică în străinătate

Comunicate de presă / 16 septembrie 2021

Misiune economică a CONAF în Republica Cipru, prima misiune economică în străinătate

Delegaţia Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) a efectuat prima misiune economică în străinătate, în Republica Cipru, în perioada 14-15 septembrie, cu scopul de a promova antreprenoriatul feminin, mediul investiţional românesc şi de a contribui la dezvoltarea cooperării economice şi comerciale dintre România şi Republica Cipru, conform unui comunicat remis redacţiei.

În cadrul întrevederii delegaţiei CONAF cu doamna Natasa Pilides, ministrul Energiei, Comerţului şi Industriei, doamna Panayiota Patsali, directorul trade service şi domnul Marios Panayides, secretarul permanent, a fost agreată negocierea şi semnarea, până în luna noiembrie a acestui an, a unui Memorandum de Cooperare care să creeze bazele pentru consolidarea cooperării economice şi comerciale în domenii de interes comun cu accent asupra intensificării schimburilor şi sporirea investiţiilor între cele două state.

Preşedintele CONAF, Cristina Chiriac, a declarat: "Avem în vedere necesitatea intensificării relaţiilor bilaterale, economice şi comerciale între cele doua state, având în vedere că Republica Cipru reprezintă a al 4-lea investitor în ţara noastră. Am identificat domenii economice de interes comun care pot stimula creşterea investiţiilor dar şi schimbul de expertiză şi experientă profesională în domenii cheie de dezvoltare economică viitoare. Relaţiile româno-cipriote sunt foarte bune, potenţate de colaborarea în cadrul UE, de cooperarea economică, precum şi de existenţa unei numeroase comunităţi româneşti în Republica Cipru".

Misiunea economică, prima de această anvergură a CONAF, a fost realizată cu sprijinul Excelenţei Sale, Dan Mihalache, ambasadorul României în Republica Cipru şi al doamnei Lavinia Ochea, prim-colaboratorul Misiunii Diplomatice. Programul de acţiuni a cuprins întrevederi cu ministrul Energiei, Comerţului şi Industriei, doamna Natasa Pilides, cu secretarul permanent/ministru adjunct al afacerilor externe, domnul Kornelios Korneliou şi cu reprezentanţi ai conducerii Ministerului Turismului al Republicii Cipru. De asemenea, delegaţia a participat la o masă rotundă cu doamna Mary Papadopulou, preşedintele Organizaţiei BPW Cyprus (Federation of Business Professional Women Cyprus), instituţie omoloagă a CONAF. Programul delegaţiei a cuprins şi o vizită documentară la fabrica Alambra, cea mai mare fabrică producătoare de brânză halloumi, care deţine 35% din piaţă.

Ambasadorul României în Cipru, Excelenţa Sa, domnul Dan Mihalache, a declarat: "Am fost bucuros să primesc în Republica Cipru delegaţia CONAF condusă de Dr.Ec. Cristina Chiriac, în cadrul primei misiuni economice a Confederaţiei în străinătate. Am avut discuţii extinse cu Ministrul Energiei, Comerţului şi Industriei al Republicii Cipru, precum şi la Ministerele Turismului şi Afacerilor Externe despre identificarea de noi oportunităţi de consolidare a cooperării economice şi comerciale dintre România şi Republica Cipru, cu accent asupra antreprenoriatului feminin. România se clasează în top 10 la nivel mondial cu cel mai ridicat procent al afacerilor deţinute de femei, conform studiului anual efectuat de Mastercard Index of Women Entrepreneurs".

Delegaţia a purtat discuţii extinse cu reprezentatul special al Ministrului Afacerilor Externe pentru probleme legate de egalitatea de gen şi egalitatea de şanse, având în vedere prioritizarea în strategia de politică externă a Ciprului a acestei problematici şi proiectele desfăşurate de către Republica Cipru în implementarea Rezoluţiei CS ONU 1325 pentru Femei, Pace şi Securitate. De asemenea, cu Ministrul Turismului discuţiile s-au axat pe strategia de dezvoltare în domeniu, proiecte implementate şi stimularea turismului local în perioada pandemică, ca model de bune practice pentru România. Guvernul Republicii Cipru a finanţat începând cu luna mai 2021 un program prin care 35% din costul cazării hoteliere pentru cetăţenii ciprioţi este suportat de stat ca măsura de stimulare e sectorului.

Delegatia CONAF a cuprins reprezentanţi din domenii precum industria turismului, industria textilă, educaţie şi activităţi socio-educative, industria de beauty, servicii profesionale de curăţenie, consultanţă şi protecţia datelor, acoperind o mare parte din regiunile tarii, respectiv Bucureşti, Brăila, Botoşani, Cluj, Bacău.

În anul 2019, Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) împreună cu Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG) lansau unul dintre cele mai ample proiecte de anvergura, "Pactul pentru Muncă", ce a dezbătut problematica deficitului forţei de muncă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb