Mişu Negriţoiu anunţă o lege nouă pentru SIF-uri şi Fondul Proprietatea

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 decembrie 2014

Mişu Negriţoiu anunţă o lege nouă pentru SIF-uri şi Fondul Proprietatea

Avocatul Gheorghe Piperea: "SIF-urile ar trebui reglementate printr-o secţiune specială din legea pieţei de capital"

Semestrul al doilea din 2015 va aduce liberalizarea completă a listărilor duale

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lucrează la un proiect de lege special pentru fondurile închise de investiţii, categorie în care sunt incluse societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea, potrivit lui Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii.

"O problemă este reglementarea fondurilor închise de investiţii", a spus, ieri, preşedintele ASF: "Există o directivă pentru fondurile deschise, avem un proiect de lege pentru fondurile alternative, lipseşte o lege a fondurilor închise. Trebuie să aducem în normalitate aceste fonduri, inclusiv SIF-urile şi Fondul Poprietatea. Unul mai exotic decât altul, aceste fonduri funcţionează în baza unor legi organice, care sunt depăşite, ca să nu zic desuete.

2015 va trebui să aducă o clarificare a acestui segment de piaţă".

Anunţul lui Mişu Negriţoiu reprezintă o surprinză, în condiţiile în care ASF a lucrat, deja, la modificarea legii pieţei de capital, proiect iniţiat de Ministerul Finanţelor Publice.

De altfel, prima variantă a proiectului de modificare a legii pieţei de capital, emis de Ministerul Finanţelor (7 octombrie), conţinea eliminarea pragului de deţinere la SIF-uri şi reducerea cvorumurilor de ţinere a Adunărilor Generale, la aceste societăţi. Prevederile au fost eliminate din versiunea următoarea a proiectului, publicată pe 7 noiembrie.

Proiectul Finanţelor nu a trecut, încă, de Guvern, pentru că premierul Victor Ponta a spus că "vrea să sufle şi-n iaurt", în condiţiile în care în Parlament este la aprobat şi Ordonanţa 32/2012, care conţine tot prevederi incidente pieţei bursiere.

"Legea pieţei de capital 297/2004 merită o reconsiderare din temelii, pemtru că este anacronică deja, are nişte omisiuni inadmisibile, care se văd, acum, în contextul reţinerilor de la SIF Banat Crişana", consideră avocatul Gheorghe Piperea.

În opinia sa, legea ar trebui să pună pe primul plan protecţia investitorilor.

"Trebuie reglementată tranzacţia bursieră obişnuită", ne-a spus Gheorghe Piperea, adăugând: "Paradoxal, nu este reglementată, se face referire doar la tranzacţiile cu valori mari. De aici pot să rezulte abuzuri".

În opinia avocatului, SIF-urile ar trebui să fie reglementate în legea pieţei de capital, dar printr-o secţiune specială.

"Adevărul este că atât SIF-urile, cât şi Fondul Proprietatea sunt emitenţi de valori mobiliare speciali. De exemplu, există posibilitatea ca SIF Muntenia şi Fondul Proprietatea să aibă administrator o persoană juridică, ceea ce este interzis prin legea societăţilor comerciale. Aceste două societăţi au pus o persoană juridică pe post de administrator unic, ceea ce nu respectă nimic din guvernanţa corporativă. Administratorii nu mai sunt o interfaţă între acţionari şi manageri. Consider că SIF -urile ar trebui tratate special în lege, dar nu într-un act normativ separat".

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Asociaţia Brokerilor, Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) au transmis comunicate prin care au criticat prevederi din proiectul Finanţelor, iar acestora li s-a adăugat şi Coaliţia pentru Dezvoltarea României.

Ultima versiune a proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.297/2004 privind piaţa de capital aduce anumite modificări faţă de variantele anterioare, care nu corespund planului de dezvoltare a pieţei locale, consideră Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR).

Coaliţia a transmis, ieri, că reglementarea SIF-urilor rămâne un domeniu important de clarificat iar acest segment va fi abordat printr-un proiect legislativ distinct, care să fie supus consultărilor de către Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF).

"În continuarea opiniei exprimate de Coaliţia pentru Dezvoltarea României cu privire la cea mai recentă variantă a proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 297/2004 privind piaţa de capital, întărim pe această cale susţinerea deplină a conţinutului acestui proiect, ce pune accent pe debirocratizarea şi accelerarea reformei pieţei de capital. Reglementarea SIF-urilor asupra căreia Coaliţia pentru Dezvoltarea României şi-a exprimat unele rezerve rămâne un domeniu important de clarificat, şi înţelegem că acest segment problematic va fi abordat printr-un proiect legislativ distinct, care să fie supus consultărilor de către Ministerul Finanţelor şi Autoritatea pentru Supraveghere Financiară", arată sursa citată.

Liber la listări duble, din 2015

Mişu Negriţoiu a mai spus, ieri, că "pe tărâmul infrastructurii, semestrul II din 2015 va aduce o liberalizare completă a interconectării cu pieţele străine şi a listărilor duale".

Administratorii Fondului Proprietatea (FP) şi-au exprimat, recent, dezamăgirea cu privire la faptul că Autoritatea de Supraveghere Financiară din România (ASF) nu a aprobat regulamentul referitor la listarea pe pieţele străine prin intermediul titlurilor de interes.

Aprobarea regulamentului era ultimul pas necesar pentru a permite Fondului Proprietatea să înceapă procedurile pentru listarea secundară la Bursa de Valori de la Londra, care avea ca termen finalul acestui an.

Astfel, Fondul american Elliott Associates, cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea (FP), a introdus pe ordinea AGA din ianuarie acordarea unui nou mandat, valabil până în luna iulie, pentru listarea la Londra a FP, întrucât se aşteaptă ca acest obiectiv să nu fie atins până la finele acestui an.

Consiliul ASF a considerat că, în acest moment, nu este nevoie de listare pe o piaţă dintr-un alt stat membru prin intermediul titlurilor de interes, amintind că orice emitent din România poate să folosească certificate de depozit (GDR) în vederea admiterii la tranzacţionare şi pe alte pieţe de capital din Uniunea Europeană.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Daca avem piata reglementata so dvs nu aplicati ifrs cum vreti list are duala

    Oare ce ar spune MRT😃

    Probabil pentru că nu sa dat MITA cerută de cei de la ASF Dle Negritoiu .........

    S-ar impune să faceți un control la ”unghiile” subordonaților dvs . ......

    Primul vizat ar trebui să fie prietenul dvs Ursache despre care am scris destule la articolul cu Bîlteanu astăzi și nu le mai repet ..........! 

    1. Ce e nou? Negritoiu este stiut ca mare spagar si sforar. Cu ursache face o echipa de mare clasa de hotii.

      Oare, de ce se mai chinuie cu modificarile de lege? Acum au descoperit ca exista SIF-uri si FP? Cu ce viteza si cu ce "debit" se scurg banii din aceste societati, eu cred ca schimbarea legii este extrem de tardiva.

    Chiar nu se vede ca acest negritoiu asteapta SPAGA? FP ar trebui sa organizeze un flagrant si sa-l vad si pe asta langa liberalul ruseanu la bulau. Nu au limita.

    1. sa apelati in acest mod pe domnul Negritoiu. Problema este cu totul in alta parte si anume in modul in care Bursa de Valori Bucuresti prezinta capitalul social pe care firmele la categoria reglementata il descriu in rapoartele financiare. Cititi va rog cat de elocvent este domnul Toader la SIF Muntenia si veti observa ca daca imi urmati logica s-ar putea sa aveti si dumneavoastra nevoie de pastilute. Deci pe firul pietei reglementate:

      1. Suntem in interiorul Uniunii Europene? 

      2. Este piata BVB o piata reglementata? 

      3. Are SIF Muntenia in componenta sa firme la care detine majoritatea si astfel este obligata conform 1121/2006 sa prezinte raportul consolidat, acest ordin fiind implementarea ordinului 1606/2002 al Uniunii Europene? 

      4. Pot exista concomitent doua valori ale capitalului social sau care dintre aceste valori este cea "ADEVARATA" ?

      Tinand cont de faptul ca pentru capitalul social in Romanian Accounting Standard este evaluat la aprox. 80 milioane si in sistemul IFRS de aprox. 800 milioane iar pe pagina BVB se spune ca datele sunt prezentate conform IFRS pe care valoare ati lua-o in serios? Firmei Petrom i-au luat aprox. 3 ani pana sa faca egala aceasta valoare iar in perioada 2007 , 2008, 2009 nu exista prezentarea IFRS :-) 

      rapoartele financiare pe 2007, 2008 si 2009 au fost intr-adevar tratate si conform IFRS , insa raportul auditorului se refera abia din anul 2010 la aceste raportari financiare, pana la anul 2009 luaindu-se in considerare la data la care auditul a fost prezentat in AGA ordinul 1752/2005 care are ca obiect conformarea in raport cu normele IV si VII ale directivelor contabile europene :-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb