MITRACHE PLEACĂ DE LA ŞEFIA BĂNCII, NEACŞU - DIRECTOR GENERAL INTERIMAR Conducerea CEC Bank se schimbă din nou

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 august 2019

Laurenţiu Mitrache

Laurenţiu Mitrache

Zvonuri din piaţă anunţă o posibilă întoarcere a lui Radu Graţian Gheţea la conducerea CEC Bank

Laurenţiu Mitrache, director general al CEC Bank de la începutul acestui an, pleacă, de luni, din bancă, după ce a demisionat vinerea trecută din funcţie. Reprezentanţii CEC Bank ne-au spus că domnul Mitrache a ales să plece, decizia fiind a domniei sale, luată din motive personale. Directorul general interimar va fi Bogdan Neacşu, până acum membru în Consiliul de Administraţie (CA) al instituţiei de credit.

Surse din piaţa bancară susţin, însă, că Laurenţiu Mitrache ar fi fost pus în situaţia să demisioneze. Sursele citate ne-au precizat: "Laurenţiu Mitrache nu a dorit să semneze unele restructurări de credite acordate sub formă de refinanţări ale unor împrumuturi făcute la altă bănci. De asemenea, DG Competition a cerut lămuriri referitoare la portofoliul de credite neperformante şi la majorarea capitalului băncii. În acest context, domnul Mitrache a fost pus în situaţia să demisioneze. Se pare că BNR ar susţine întoarcerea lui Radu Graţian Gheţea la conducerea băncii".

Analistul economic Lucian Isar a scris, ieri, pe pagina sa de Face­book: "Gheţea trebuie readus la CEC. Isărescu este disperat ca procurorii DNA să nu intre în CEC Bank şi să se analizeze intervenţiile pentru credite sau ne-restructurări. Fără asta, Isărescu pierde bani şi sus­ţinere prin «inacţiune». CNSAS şi procurorii tropăie, şi fostul CEO al CEC Bank nu răspundea la comenzile lui Isărescu".

În 6 august, Lucian Isar comenta pe Facebook: "Isărescu îl presează pe actualul CEO al CEC Bank să ascundă ce a aflat despre perioada Isăres­cu-Gheţea la conducerea CEC Bank.

Să vedem dacă rezistă noul CEO al CEC Bank, dat fiind că Isărescu are acum deal şi pe CEC cu oamenii serioşi, Dăncilă şi Tăriceanu. Alegerile se apropie, iar creditele care nu sunt date pentru a fi returnate zburdă".

Întrebat pe subiect, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, ne-a trans­mis: "Minciuni, ca de obicei".

Radu Graţian Gheţea a fost înlocuit la conducerea Consiliului de Adminis­traţie al CEC Bank cu Valentin Tiberiu Mavrodin, secretar de stat în Minis­terul Finanţelor Publice (MFP) pe probleme de trezorerie, după ce mandatul domnului Gheţea în fruntea bancii de stat a expirat în data de 11 mai.

Bogdan Neacşu s-a alăturat Comitetului de Direcţie al CEC Bank în calitate de Director - Prim-Vicepreşedinte, la data de 7 ianuarie 2019.

Activ în sectorul financiar-bancar de 16 ani, în 2017, Neacşu a deţinut funcţiile de Vicepresedinte, membru al conducerii executive şi chief risk officer (CRO) în cadrul Patria Bank România, conform informaţiilor de pe site-ul CEC Bank.

Acestea arată că, între august 2015 şi martie 2017, a făcut parte din managementul executiv al Garanti Bank România, pe funcţiile de CRO şi director general adjunct.

În perioadele iulie 2006 - septembrie 2007 şi octombrie 2009 - iulie 2015, şi-a construit cariera bancară în Volksbank România, ocupând poziţii de top management şi coordonare: Vicepreşedinte, CRO, coordonator Sistem de Control Intern, director - Direcţia de Administrare a Riscurilor, director - Direcţia Risc Strategic şi Basel II, ofiţer de risc senior.

Experienţa sa bancară include şi colaborarea cu BRD-GSG (2007-2009), pe pozitia de project manager Basel II în cadrul Direcţiei Control Central al Riscului şi BNR (2004-2006), Direcţia Reglementare şi Autorizare - Serviciul Reglementare Prudenţială Bancară.

Amintim că Ministerul Finanţelor, principalul acţionar al băncii de stat, a decis, anul trecut, să despartă în două funcţia de preşedinte-director general (CEO) al CEC Bank.

MFP aşteaptă avizul CE pentru majorarea capitalului CEC Bank cu 940 milioane lei

La începutul acestui an, imediat după numirea noii conduceri, s-a pus problema unei majorări de capital a CEC Bank, în bugetul pe 2019 al Ministerului Finanţelor Publice fiind cuprinsă şi suma de 940 milioane lei, reprezentând contribuţia statului la res­pectiva majorare de capital.

În prezent, statul român aşteaptă aprobarea Comisiei Europene pentru această operaţiune.

În luna mai, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, spunea, citat de presă: "Ne aflăm în negocieri cu cei de la Comisia Europeană acum. A fost făcut şi auditat de către PricewaterhouseCoopers studiul care justifică necesarul unei majorări de 940 de milioane de lei a capitalului social al CEC Bank. De asemenea, am explicat faptul că nu considerăm această măsură a Ministerului Finanţelor ca ajutor de stat, ci mai degrabă ca pe un test al investitorului privat prudent. CEC şi-a atins limitele de capitaluri proprii în baza cărora poate să îşi desfăşoare activitatea de creditare şi pentru a o putea continua are nevoie de majorarea capitalului social".

Bogdan Chiriţoiu îşi exprima, atunci, speranţa ca în vara acestui an să se încheie favorabil dialogul cu CE şi statul să poată majora capitalul social al băncii la care este acţionar majoritar.

Există informaţii în piaţă că o solicitare a Ministerului Finanţelor către CEC Bank de repatriere a dividendelor neîncasate de statul român de mai bine de 12 ani, de la bancă, şi neplasate în majorarea capitalului social al entităţii financiare, ar conduce la scăderea fondurilor proprii ale acesteia cu aproximativ un miliard de lei, în condiţiile în care capitalul social al instituţiei de credit este de 1,350 miliarde de lei.

CEC Bank a încheiat anul 2018 cu un profit brut de 432,97 milioane lei, înregistrând cea mai bună performanţă financiară din ultimii 11 ani. Anul trecut, portofoliul de credite în sold aferent clienţilor persoane juridice a crescut cu circa 13,1% faţă de 2017, în timp ce la nivelul sistemului bancar, acest indicator a înregistrat o creştere de numai 6,8%, subliniază documentul citat. Acesta arată că banca şi-a majorat şi portofoliul de credite în sold, acordate persoanelor fizice, care a înregistrat o creştere cu 7,3% anul trecut, faţă de cel precedent.

În ceea ce priveşte volumul de credite noi acordate în anul 2018, acesta a crescut cu circa 5,34%, ajungând la aproximativ 7 miliarde lei.

Pe parcursul anului 2018, CEC Bank a înregistrat o îmbunătăţire semnificativă a calităţii activelor. Astfel, rata expunerilor neperformante din credite şi avansuri a înregistrat, la finalul lunii decembrie, un nivel de 6,01%, în scădere cu 3,09 puncte procentuale faţă de nivelul înregistrat la data de 31.12.2017. Rata creditelor neperformante din împrumuturi şi avansuri acordate clienţilor persoane fizice, cu un nivel de 1,96%, reflectă o calitate ridicată a portofoliului de credite acordate persoanelor fizice, fiind în scădere cu 0,95 p.p. faţă de nivelul înregistrat cu un an în urmă. Tendinţa pozitivă privind calitatea portofoliului de credite se menţine şi în anul curent.

Valoarea netă a bilanţului a fost de 29,32 miliarde lei, în scădere cu 7,4% faţă de anul 2017, ca urmare a diminuării disponibiliului în cont la BNR, în concordanţă cu nivelul rezervei minime obligatorii ce trebuie realizată în perioada de aplicare. Acest fapt a determinat scăderea cotei de piaţă în funcţie de volumul activelor, de la 7,41% la finalul anului 2017, la 6,51% la finalul anului 2018, CEC Bank menţinându-şi însă poziţia în top 7 bănci din sistemul bancar româ­nesc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb