Piaţa românească de asigurări ar putea avansa cu cel mult 8% în acest an, estimează jucătorii din piaţă, care mizează pe nevoia de protecţie a firmelor în condiţiile crizei şi susţin că cererea de asigurare pe segmentul corporate a început deja să crească, mai ales pentru proiecte de infrastructură. "Estimez o creştere de 7-8% în acest an, mai ales pe fondul unei revigorări a creditării în a doua jumătate a anului", a declarat pentru NewsIn Dumitru Cerăceanu, specialist al pieţei de asigurări.
El a explicat că, de obicei, asigurările de viaţă sau de locuinţe se vând "la pachet" cu creditele imobiliare.
Directorul diviziei de vânzări alternative din cadrul Asirom, Cătălin Stroe, consideră că piaţa românească de asigurări va creşte în a doua jumătate a acestui an într-un ritm asemănător primelor şase luni, respectiv cu 5,5%, sau "poate uşor mai mult".
"Avem din ce în ce mai multe cereri de asigurare pentru proiecte de infrastructură şi tot mai multe companii conştientizează nevoia crescută de asigurare în noul mediu economic, caracterizat de resurse drămuite, care cu siguranţă nu le-ar permite reluarea business-ului după un incendiu sau o catastrofă", a menţionat Stroe, pentru NewsIn.
El a explicat că avansul pe segmentul corporate ar putea compensa stagnarea de pe segmentul de asigurări pentru persoane fizice, în condiţiile în care populaţia nu mai cumpără maşini noi şi nici nu mai face investiţii ca în anii trecuţi. În schimb, se constată o creştere a vânzărilor de poliţe de locuinţe.
La rândul său, preşedintele directoratului Astra Asigurări, Radu Mustăţea, estimează o creştere de 5% în acest an pe fondul crizei. "Estimăm o creştere de doar 5%, pentru că totuşi potenţialul de asigurări este încă mare", a menţionat Mustăţea.
Directorul de asigurări generale al Generali Asigurări, Adrian Marin, se aşteaptă, într-o variantă optimistă, la o creştere cu cel mult 9-10% a pieţei de asigurări generale, având în vedere efectele crizei asupra afacerilor asigurătorilor.
"Aş menţiona, pe partea de asigurări non-life (generale n.r.), impactul negativ pe care l-a avut asupra pieţei de asigurări auto scăderea dramatică înregistrată de piaţa de leasing", a afirmat Marin.
• Asigurările generale merg mai bine în criză decât cele de viaţă
Pe segmentul de asigurări de viaţă, asigurătorii se aşteaptă în acest an, într-o variantă optimistă, la o creştere de cel mult 3% faţă de 2008.
Directorul general al BCR Asigurări de Viaţă, Florina Vizinteanu, estimează însă o creştere cu circa 2-3% a pieţei de asigurări de viaţă în acest an, în ciuda contracţiei economice severe, în condiţiile în care a constatat o evoluţie mai bună a pieţei în al doilea trimestru.
În schimb, alţi manageri din sector se aşteaptă mai degrabă la o stagnare a pieţei.
"Consider că în a doua parte a lui 2009, piaţa asigurărilor de viaţă va stagna, cu un volum de prime brute subscrise în jurul cifrei de 1,8 miliarde lei", a declarat Cornelia Coman, director general al ING Asigurări de Viaţă şi preşedinte al consiliului de administraţie al ING Fond de Pensii.
De aceeaşi părere este şi directorul direcţiei de asigurări de viaţă al Generali Asigurări, Ovidiu Racoveanu. "Scăderea produsului intern brut va influenţa, probabil, în sensul unei stagnări, piaţa asigurărilor de viaţă. Probabil va fi o creştere foarte uşoară, de 1-2% în acest an", a estimat Racoveanu.