Senatul a adoptat, ieri, cu 70 de voturi pentru, 15 împotrivă şi 12 abţineri, modificările la legea electorală. Conform coaliţiei majoritare PSD-ALDE, modificările erau necesare pentru a corela legea electorală cu legislaţia privind alegerea Preşedintelui Româ-niei şi privind alegerile europarlamentare, ambele scrutinuri urmând a se desfăşura anul viitor.
Doar că votul a decurs după pincipiul românesc "când pisica nu-i acasă, joacă şoarecii pe masă". În cazul nostru, şoarecii au fost senatorii puterii, iar pisica - opoziţia parlamentară ai cărei reprezentanţi în Senat, după adoptarea controversatului Cod Penal, nu au mai fost deloc atenţi la celelalte iniţiative legislative votate în plen.
Singurul care a avut ceva de criticat, pe bună dreptate, la proiectul de lege, a fost senatorul Attila Cseke, din partea UDMR. Acesta a identificat trei probleme: creşterea numărului de membri ai Biroului Electoral Central şi ai birourilor electorale judeţene, precum şi ai celor din secţiile de votare; posibilitatea alegătorilor de a semna pentru mai mulţi candidaţi la funcţia de Preşedinte al României; eliminarea prevederii privind data la care se opreşte campania electorală.
Niciunul dintre senatorii USR, PNL şi PMP nu a avut nimic de comentat cu privire la problemele ridicate de Attila Cseke, el spunând că, în aceste condiţii, reprezentanţii UDMR vor vota împotriva proiectului.
Florina Presadă de la USR a spus că formaţiunea din care face parte se va abţine de la vot, deoarece nu a fost aprobat amendamentul privind scăderea numărului de semnături necesare pentru depunerea unei candidaturi la funcţia de preşedinte al ţării.
Problemele ridicate de UDMR sunt reale atât timp cât în proiectul legislativ, iniţiatorii au decis să crească numărul membrilor birourilor, fiecare formaţiune politică şi organizaţie a minorităţilor naţionale având voie să aibă reprezentanţi în aceste structuri electorale. Practic, la nivelul secţiilor de votare vom asista la o aglomeraţie în încăperea respectivă, pentru că vor fi mai mulţi membri ai biroului decât votanţi în sala în care se află cabinele şi urnele de vot.
În privinţa posibilităţii alegătorilor de a semna pentru mai mulţi candidaţi, UDMR consideră că această prevedere va eluda opţiunea iniţială, deoarece vor exista cetăţeni care, contra unor mici atenţii, vor semna pentru 3, 4 sau 5 candidaţi.
Dar cea mai gravă problemă este aceea privind anularea prin acest proiect a textului privind oprirea campaniei electorale.
Conform textului actual al legii la art. 35 alin.1 se prevede: "campania electorală începe cu 30 de zile înainte de data alegerilor şi se încheie în dimineaţa zilei de sâmbătă de dinaintea datei alegerilor, la ora 7:00".
Însă, în proiectul adoptat ieri în Senat şi în raportul comisiei care a fost adoptat cu 69 de voturi pentru, 13 abţineri şi 12 împotrivă, la acelaşi articol şi alineat se prevede: "campania electorală începe cu 30 de zile înaintea datei alegerilor". Acest amendament a fost adoptat de comisii cu majoritate de voturi.
Cu alte cuvine, UDMR a sesizat corect că proiectul de lege anulează oprirea campaniei electorale în sâmbăta dinaintea alegerilor, dar nimeni altcineva nu a observat acest lucru.
Mai rămâne o speranţă: modificarea articolului în Camera Deputaţilor, care este for decizional.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Vanat în data de 04.07.2018, 09:19)
"Campania electorala in ziua scrutinului" va consta in turismul electoral cu autocarele PSD-ului. Se pregateste inca un mare furt marca PSD. Opozitia este adormita in continuare si nu reactioneaza.