Acţiunile şi obligaţiunile au în faţă un parcurs dificil, numerarul fiind cea mai bună opţiune pentru investitorii sensibili la ultimul puseu de volatilitate al pieţelor, crede renumitul economist Mohamed El-Erian, scrie Business Insider.
Consilierul economic şef al Allianz şi-a mărit recent deţinerile de numerar şi echivalente de numerar, ce pot livra investitorilor randamente anuale de circa 4-5% având în vedere nivelul la care se situează în prezent ratele dobânzilor, conform unui interviu dat la Financial Times.
"Dacă te simţi inconfortabil în piaţa acţiunilor - aşa cum e cazul meu - există un loc foarte bun pentru a-ţi plasa banii, unde poţi fi remunerat cu 4-5%, ceea ce se va compune", a spus economistul. "Va veni vremea când mă voi simţi mult mai confortabil să-mi cresc expunerea pe acţiuni, dar acum sunt destul de precaut".
La celălalt capăt al spectrului riscului, El-Erian plasează bani în instrumente de datorie aflate în dificultate. "Încet, încet vom reveni la un mediu mai normal, în care corelaţiile tradiţionale şi, prin urmare, metodele tradiţionale de diminuare a riscului vor reveni ... Vă pot spune care este destinaţia, dar călătoria este cu adevărat dificilă", a afirmat economistul.
Creşterea dobânzilor şi înăsprirea condiţiilor financiare de către Rezerva Federală au afectat deja acţiunile şi obligaţiunile, iar perspectiva menţinerii unor rate ridicate pentru o perioadă îndelungată a declanşat un val de vânzare a titlurilor de stat americane, ceea ce a determinat scăderea preţurilor şi creşterea randamentelor, cele cu maturitatea de zece ani apropiindu-se recent de 5% randament. În piaţa acţiunilor, indicele S&P 500 a scăzut cu 20% în 2022, pe măsură ce costurile mai mari ale împrumuturilor au afectat activitatea companiilor.
Consilierul economic al Allianz a atras de mai multe ori atenţia asupra perspectivelor nefaste ale economiei, în condiţiile în care ratele ridicate ale dobânzilor pot ajuta la scăderea inflaţiei, dar riscă să împingă economia în recesiune. În opinia lui El-Erian, riscul apariţiei unei recesiuni a crescut, după ce randamentele titlurilor de stat americane pe zece ani au urcat la maximul ultimilor şaisprezece ani, conform Business Insider.
1. economist de duzina
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2023, 12:29)
a vorbit numai aberatii si dupa pandemie, tot de criza iar in 2021 bursele au crescut de au rupt
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2023, 16:02)
Nu ai o viziune de ansamblu,
asupra economiei si probremelor geo-politice impotrante
1.2. spuse "economistul de duzina" (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de licheaua în data de 13.10.2023, 16:03)
cum se face ca romanii sunt totdeauna cei mai destepti si stiu cel mai bine in toate domeniile cum sta treaba ? esti plin de bani presupun ca de aia dai sfaturi si ai timp de pierdut pe internet ....
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2023, 12:54)
Exact asta spune si RAy Dalio. si asta am facut si eu. 90% cash, si dc mai prind un pret de 120 la hidroelectrica vand si raman 100% CASH pusi depozit la banca nu imprumut la statul roman. cand vor fi dobanzi real pozitive, ca la americani poate.
oamenii sunt cu economii la tot ce se poate acum, consumul a scazut volumetric, valoric inca nu pt ca , inflatia. da poate va mai merge treaba in sus ca vine craciunul, dar apoi nu vad bine economia cu acele mariri de taxe ce le-a bagat guvernul de la 1 ian.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2023, 14:22)
asa asa "nu imprumut la statul roman" ca impozitul pe "depozit la banca" unde crezi tu ca ajunge? :)))
bancile ofera depozite cu dobanzi real pozitive? ia sa ma uit si eu....
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2023, 16:00)
E pai dau impozit dar macar nu-mi blochez banii pe minim un an.
astia zic , ca la datoriile care sunt s-ar putea "intr-o zi" si sunt oameni care au informatii, deci intr-o zi sa nu mai fie suficienta cerere pt bonduri. fiind atat de multe bonduri emise. uite si statul roman, tot mai putini bani a atras prin fidelis. ei si dc dobanzile cresc, mna ai bonduri la 3 ani sa zicem, esti blocat. dc nu vrei sa pierzi. in plus nu e lichiditate indiferent dc esti pe pierdere castig
2.3. - (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de rhcp în data de 13.10.2023, 18:32)
eu mi as bloca o suma importanta cu TEZAUR CU 7%.. PE 3 ANI. nu cred ca iti mai garanteaza nimeni aceasta dobanda in urmatorii ani .. fara impozit fara alte dureri de cap.. cele mai bune afaceri se fac cu statul
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2023, 16:54)
bursa noastra e cea mai tare...creste indiferent cum, chiar daca celelalte se prabusesc...vin banii de la FP si ii bagam pe toti in piata. Daca si Raiffeisen si BRK pun si ei osul sa ridice preturile atunci va fi o bursa stelara, cresteri masive, petrecere cu vin pe pereti
4. BVB "duduie"...dar economia?
(mesaj trimis de anonim în data de 13.10.2023, 20:11)
Inflația are si ea partile bune în România, mulțumită creșterii masei monetare din pandemie = prețuri și lefuri indexate la greu (nu toate, dar multe). Banii ăștia s-au dus, culmea, nu în consum ci în imobiliare și, mai nou, pe bursa prin Pilon II...de aia BVB e acum de capul ei în sus, fără legătură cu rezultatele emitenților - cu foarte mici exceptii. Deci mare, mare, mare atenție!
5. fără titlu
(mesaj trimis de Andrei în data de 13.10.2023, 23:51)
Băiatul ăsta a tot dat cu bâta în baltă mai mereu. Nu as miza pe ceea ce crede el, m-ar tenta sa fac fix pe dos!