Moody"s a redus cu două trepte calificativul Ciprului

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 28 iulie 2011

Moody"s şi-a revizuit în scădere estimările privind creşterea economică a Ciprului: zero în 2011, respectiv 1% în 2012.

Moody"s şi-a revizuit în scădere estimările privind creşterea economică a Ciprului: zero în 2011, respectiv 1% în 2012.

Agenţia de evaluare financiară Moody"s Investors Service a redus ieri, cu două trepte, ratingul suveran al Ciprului, la "Baa1" de la "A2", cu perspectivă negativă, pe fondul temerilor legate de situaţia bugetului ţării şi de consecinţele exploziei din 11 iulie asupra economiei.

Agenţia a coborât şi ratingul pe termen lung al Ciprului, la P-2, de la P-1. Acţiunea încheie revizuirea pentru o posibilă retrogradare pe care Moody"s a iniţiat-o la data de 16 mai.

Potrivit Moody"s, principalul motiv care a stat la baza deciziei de reducere a ratingului suveran al Ciprului îl reprezintă îngrijorările cu privire la situaţia bugetară a ţării, care au fost amplificate de explozia recentă ce a afectat centrala electrică de la Vasilikos.

Alţi factori care au generat retrogradarea sunt climatul politic agitat din Cipru, respectiv riscul ca guvernul de la Nicosia să fie nevoit să sprijine financiar cel puţin câteva bănci din ţară, în următorii ani, având în vedere expunerea substanţială a aces-tora pe Grecia.

Moody"s a anunţat că revizuirea ratingului suveran al Ciprului a fost făcută în paralel cu revizuirea calificativelor pentru trei bănci din ţară, iar rezultatul acestei acţiuni va fi anunţat în cursul zilelor următoare.

Moody"s arată că, dacă guvernul cipriot va putea să implementeze reforme structurale de amploare în salariile din sectorul public şi să îmbunătăţească sustenabilitatea fiscală, atunci agenţia ar putea lua în considerare o îmbunătăţire a ratingului. De asemenea, reducerea probabilităţii ca băncile cipriote să aibă nevoie de sprijin public în cazul unui default al Greciei, ar duce la o îmbunătăţire a ratingului.

Însă, în situaţia în care modificările anunţate în structura finanţelor guvernamentale vor fi relaxate sau amânate, Moody"s ar putea să retrogradeze din nou ratingul suveran al Ciprului. Totodată, dacă sectorul bancar va necesita o injecţie substanţială de fonduri guvernamentale (ceea ce ar creşte datoria publică), ratingul va fi supus presiunilor în sensul reducerii.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb