Agenţia de evaluare financiară Moody"s Investors Service a redus, ieri, ratingurile pentru depozitele pe termen lung şi datoriile primelor trei bănci cipriote, "Bank of Cyprus", "Hellenic Bank" şi "Marfin Popular Bank", acestea fiind cele mai expuse pe Grecia. Motivul principal care stă la baza deciziei de retrogradare este reducerea capacităţii ţării de sprijinire a sistemului bancar local.
Conform Moody"s, ratingurile "Bank of Cyprus" şi "Hellenic Bank" au fost retrogradate cu o treap-tă, la "Ba2" de la "Ba1". Calificativul "Marfin Popular Bank" a fost coborât cu trei trepte, la "B2" de la "Ba2". Moody"s a explicat că retrogradarea "Marfin" cu trei trepte reflectă expunerea mai mare a acestei bănci pe obligaţiunile guvernamentale greceşti. Moody"s estimea-ză că "Marfin" va avea nevoie de o injecţie de capital de peste un miliard de euro, ca să îndeplinească cerinţele de capital Core Tier 1 de 9%.
Retrogradarea celor trei bănci a fost făcută la câteva zile după ce agenţia a coborât cu două trepte ratingul suveran al Ciprului, la "Baa3" de la "Baa1".
Moody"s a precizat că a plasat ratingurile celor trei bănci sub supraveghere pentru o nouă retrogradare.
La data de 4 noiembrie, preşedintele "Marfin Popular Bank" a demisionat din funcţie, motivându-şi gestul printr-un potenţial conflict de interese, ca acţionar majoritar, într-o eventuală operaţiune de majorare a capitalului. Conform estimărilor preliminare ale autorităţii bancare europene (EBA), "Marfin" are nevoie de un capital de 2,1 miliarde euro, iar infuzia se pare că va veni de la stat.
Autorităţile din Cipru încearcă să treacă prin Parlament un program de reducere a cheltuielilor bugetare şi majorări de taxe în sumă de 840 de milioane de euro, în vederea reducerii deficitului bugetar, situat în prezent la circa 6,5% din PIB. Executivul cipriot şi-a stabilit ca ţintă reducerea aces-tui indicator la mai puţin de 3% din PIB în 2012.
"Bank of Cyprus" şi "Marfin" sunt prezente şi pe piaţa din România.