"Moody"s" a retrogradat opt bănci greceşti

Gabriela Radu
Ziarul BURSA #Internaţional / 26 septembrie 2011

"Moody"s" a retrogradat opt bănci greceşti

Liviu Andrei: "Clienţii care au deja depozite la sucursalele băncilor greceşti nu au de ce să-şi facă probleme"

Agenţia de evaluare financiară "Moody"s" a redus, vineri, calificativele pentru opt grupuri bancare greceşti, potrivit Reuters. "Moody"s" a coborât la "Caa2", de la "B3", ratingurile pentru depozitele pe termen lung şi datoriile "National Bank of Greece" (NBG), "EFG Eurobank Ergasias", "Alpha Bank", "Piraeus Bank", "Agricultural Bank of Greece" (ATE) şi "Attica Bank". În cazul "Emporiki Bank of Greece" şi "General Bank of Greece", calificativul a fost redus la "B3", de la "B1".

Toate ratingurile au perspectivă "negativă". Profitabilitatea băncilor va avea în continuare de suferit din cauza condiţiilor de operare, potrivit "Moody"s".

Dintre băncile retrogradate, sase sunt prezente şi pe piaţa de la noi: "National Bank of Greece" - "Banca Românească", "EFG Eurobank Ergasias" - "Bancpost", "Alpha Bank" - "Alpha Bank România", "Piraeus Bank" - "Piraeus Bank România", "Agricultural Bank of Greece" - "ATE Bank România" şi "Emporiki Bank of Greece" - "Emporiki România".

Sucursalele băncilor elene nu vor fi la fel de afectate ca băncile mamă din Grecia, datorită faptului că în ţara noastră controlul Băncii Naţionale a României (BNR) a fost mult mai sever, iar băncile au fost obligate să prezinte rezerve valutare şi provizioane la nivele destul de mari, ne-a declarat Liviu Andrei, director executiv "Alliance Finance Broker".

Domnia sa a adăugat: "Scăderea ratingului duce automat la creş­terea dobânzilor la care băncile respective pot accesa fonduri. Acest lucru ar putea însemna şi o uşoară corecţie a dobânzilor la creditele acordate".

Ne putem aştepta ca băncile res­pective să vină cu oferte mult mai atractive la depozite, pentru a atrage cash din piaţă, potrivit domniei sale. Totuşi, clienţii care au deja depozite la sucursalele băncilor greceşti nu au de ce să-şi facă probleme, deoarece acestea se supun normelor BNR, ne-a declarat Liviu Andrei.

Analistul economic Florin Cîţu este de părere că piaţa interbancară din ţara noastră va avea probleme de finanţare, motiv pentru care ne putem aştepta şi la creşterea ratei dobânzii pentru de­pozite.

Acţiunile "National Bank of Greece" au scăzut, vineri, cu 7,38%, cele ale "EFG Eurobank Ergasias" cu 12,15%, iar cele ale "Alpha Bank" cu 13,33%. De asemenea, acţiunile "Piraeus Bank" au scăzut cu 9,09%, iar cele ale "Agricultural Bank of Greece" (ATE) cu 10,25%.

Valoarea acţiunilor băncilor greceşti a crescut, la sfârşitul lunii august, după ce a fost anunţată fuziunea între "EFG Eurobank Ergasias" şi "Alpha Bank". Acţiunile celor două bănci s-au apreciat, la acea dată, cu aproximativ 30%, în timp ce acţiunile "Piraeus Bank" au urcat cu până la 29% şi cele ale "National Bank of Greece" cu 30%. Tot ca urmare a anunţului fuziunii, principalul indice al bursei din Atena a crescut, la acea dată, cu peste 15%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb