Moody's: Decizia Băncii Austriei poate să afecteze calitatea creditelor

Alexandru Sârbu
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 ianuarie 2012

Moody's: Decizia Băncii Austriei poate să afecteze calitatea creditelor

CDS-urile "Erste" şi "Raiffeisen" - afectate de expunerea pe Ungaria

CDS-ul UniCredit Austria - influenţat de temerile privind susţinerea din partea băncii mamă italiene

Măsurile Băncii Centrale a Aus­triei de limitare a creditării băncilor austriece către subsidiarele din Europa Centrală şi de Est (ECE) pot să afecteze calitatea portofoliilor de credite pe care acestea le deţin, notează agenţia de rating "Moody's", în cel mai recent raport săptămânal de piaţă.

Banca Centrală a Austriei a luat această măsură ca să ajute băncile austriece să facă faţă condiţiilor de stres ridicat de pe pieţe, dar şi ca să protejeze costurile de finanţare ale statului austriac, în condiţiile unor randamente cerute în creştere, menţionează "Moody's".

Decizia, deşi este unică, se înscrie în tendinţa la nivel european pentru bănci să reducă creditarea şi să se concentreze pe pieţele ţărilor de origine, notează "Moo­dy's", care subliniază că pentru majoritatea marilor bănci europene pieţele ECE probabil reprezintă pieţe de importanţă secundară ("non-core").

Agenţia de rating nu se aşteaptă ca băncile austriece să îşi îmbunătăţească din punct de vedere calitativ activele în viitorul apropiat. "Moody's" consideră că decizia băncii ruseşti "Sberbank" de a achiziţiona mai multe bănci din zona ECE urmează să injecteze lihiditate unor instituţii de credit locale care nu pot oferi suficient credit domestic şi poate să stimuleze creşterea economică în regiune, cu costul pe termen lung al introducerii unui competitor agresiv.

Agenţia aminteşte că, spre deosebire de cele mai multe bănci din Europa, pentru băncile austriece cea mai mare problemă, la izbucnirea crizei din anii 2007-2008, a constat în expunerea pe care acestea o aveau pe ţările central şi est europene. De asemenea, în timp ce celelalte bănci au înregistrat progrese în a-şi limita supraexpunerea, ele au făcut mai puţin în vederea adresării slăbiciunilor apărute, ca urmare a expansiunii rapide pe aceste pieţe şi a modului în care această expunere a fost finanţată.

"Moody's" consideră că orice măsuri privind detensionarea problemelor cauzate de criza bancară şi cea a datoriilor suverane din zona euro urmează să aibă un efect mai puternic asupra celorlalte bănci europene, decât asupra celor austriece. Motivul îl reprezintă faptul că mecanismele menite să se adreseze problemelor pe care le întâmpină băncile europene au fost stabilite, în timp ce procesul de rezolvare a problemelor provocate de expunerea pe zona ECE se află abia la început, explică agenţia de rating. Cum şi celelalte mari bănci europene îşi reduc expunerea pe ţările central şi est europene, calitatea activelor bancare din aceste pieţe este şi mai puţin probabil să se îmbunătăţească, consideră "Moody's". Agenţia de rating nu se aşteaptă ca băncile austriece să performeze mai bine decât băncile din alte ţări în privinţa reducerii cotaţiilor primelor de risc ("CDS - credit default swap").

CDS-urile Erste şi Raiffeisen, în linie cu media europeană

"Erste Bank Group (Erste)" şi "Raiffeisen Zentralbank Oesterreich (RZB)" au avut o evoluţie a CDS-urilor aproximativ în linie cu cea pentru majoritatea băncilor europene (excepţie făcând cele din Grecia, Italia, Spania, Portugalia şi Irlanda) începând cu a doua jumătate a anului trecut. Acest lucru evidenţiază legăturile economice puternice dintre Vestul şi Estul Europei, potrivit "Moody's", care precizează că, la începutul anului trecut, cotaţia medie pentru majoritatea băncilor europene a prins din urmă cotaţia celor două bănci austriece.

Creşterea CDS-urilor pentru "Erste" şi "RZB" coincide cu accelerarea problemelor în Ungaria, unde cele două bănci au o expunere ridicată, precizează agenţia de rating.

Cotaţiile pentru CDS-ul "UniCredit Bank Austria" sunt mult mai ridicate decât cele ale "Erste" şi "RZB", atrage atenţia "Moody's". Agenţia de rating consideră că această situaţie se explică prin temerile existente în piaţă că "Unicredit SpA" nu doreşte sau nu poate să susţină divizia austriacă în cazul în care aceasta ar fi în dificultate, având în vedere că cele trei bănci austriece au o calitate a activelor asemănătoare, iar "UniCredit Bank Austria" are cea mai mică expunere pe Ungaria.

Asemănări cu cazul baltic, dar o rezolvare similară puţin probabilă

"Moody's" se întreabă cum urmează să îşi revină băncile austriece şi pieţele est-europene ale acestora şi face o paralelă între situaţia actuală şi cea în care s-au aflat băncile suedeze în ţările baltice la începutul anului 2009. Sistemele bancare ale ţărilor baltice sunt dominate de actori străini, la fel cum se întâmplă în cazul ţărilor din ECE, notează agenţia de rating. În ambele cazuri băncile au acordat împrumuturi în principal în valută şi au realizat o expansiune rapidă a creditului, iar colapsul pieţei de finanţare a scos la lumină probleme legate de calitatea activelor, potrivit "Moody's".

Pentru a redresa situaţia, ţările din regiune au impus măsuri dure de austeritate, care le-au corectat dezechilibrele fiscale, aducându-le datoriile şi deficitele bugetare în limitele impuse de Tratatul de la Maastricht, cu preţul unei reduceri semnificative a Produsului Intern Brut în 2009 (18% în cazul Letoniei, respectiv 14% în cazul Estoniei), relatează "Moody's". În prezent, statele central şi est europene impun, la rândul lor, măsuri de austeritate, însă este mai puţin probabil să se redreseze la fel de repede în urma lor, având în vedere că aceste măsuri vin într-un context de reducere a cererii de bunuri şi servicii la nivel european, spre deosebire de cazul baltic, când restul Europei creştea, chiar dacă la un ritm moderat, menţionează agenţia de rating.

De asemenea, băncile suedeze au reuşit să atragă capital de o calitate ridicată în cantităţi mari, susţinute de acces la finanţare prin intermediul unor credite susţinute de stat care, între timp, au fost înlocuite parţial cu vânzări de participaţii şi extinderi ale finanţării, relatează agenţia de rating. Aceste măsuri au reuşit să ţină CDS-urile băncilor suedeze mult sub media europeană, chiar şi în condiţiile de stres apărute vara trecută, potrivit "Moody's". Agenţia de rating este de părere că situaţia nu se va repeta în cazul băncilor austriece, care, cu excepţia "UniCredit Bank Austria", nu prezintă un nivel ridicat de stres, aşa cum se întâmpla cu băncile sudeze în 2009. Acest lucru înseamnă că este mai puţin probabil ca guvernul austriac să adopte măsuri de recapitalizare a băncilor, autorităţile acţionând, în prezent, în direcţia opusă, prin solicitarea ca participările de capital să fie considerate capital regulator, consideră agenţia de rating, care precizează că băncile austriece au accesul la finanţare garantat de Banca Centrală Europeană, ceea ce reduce presiunea pentru o soluţie imediată, opţiune pe care băncile suedeze nu o aveau la dispoziţie.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb