Ministerul rus al Afacerilor Externe a condamnat astăzi demolarea de monumente din epoca sovietică în statele baltice, pe care a calificat-o drept "rusofobie", şi a atenţionat că acest lucru va avea impact asupra relaţiilor bilaterale, informează Reuters, conform Agerpres.
Într-un comunicat formulat pe un ton dur, Moscova a acuzat de asemenea Letonia, Lituania şi Estonia de xenofobie şi discriminare, afirmând că aceste ţări îşi tratează minorităţile ruse ca pe "oameni de categoria a doua".
"Ceea ce se întâmplă acum în ţările baltice este inacceptabil pentru noi şi în mod cert va afecta starea relaţiilor bilaterale cu aceste ţări, care deja sunt într-un total declin", a subliniat ministerul rus.
Joia trecută, Letonia a demolat la Riga un monument emblematic ce data din epoca sovietică, în conformitate cu legislaţia modificată după invazia rusă asupra Ucrainei şi în pofida protestelor minorităţii ruse din această republică baltică.
Letonia, la fel ca vecinii săi baltici Lituania şi Estonia, face parte din Uniunea Europeană (UE) şi din Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi s-a poziţionat în mod ferm în sprijinul Ucrainei după declanşarea invaziei ruse.
Tot astăzi, Kremlinul a condamnat apelurile unor lideri europeni de a interzice acordarea de vize pentru turiştii ruşi, afirmând că astfel de propuneri sunt "iraţionale" şi constituie cea mai recentă manifestare a agendei antiruseşti a Occidentului, transmite Reuters.
În cadrul unei reuniuni care a început la Praga, miniştrii de externe ai ţărilor din UE vor discuta apelurile ţărilor baltice şi ale altor câteva state membre de a suspenda eliberarea de vize pentru ruşi pentru acces în Spaţiul Schengen.
Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, şi-a exprimat marţi speranţa că vizita delegaţiei Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) va avea loc şi a subliniat că această vizită este în interesul Rusiei. "Suntem interesaţi de această vizită şi o aşteptăm de multă vreme", a spus Peskov.
Centrala de la Zaporojie, unde sunt situate şase din cele 15 reactoare ucrainene, a fost luată sub control de trupele ruse la începutul lui martie, la scurt timp după declanşarea invaziei la 24 februarie.
Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardarea împrejurimilor complexului nuclear, pe malul Niprului, şi de punerea lui în pericol.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.08.2022, 19:12)
Condamna si distrugerea monumentelor, muzeelor si valorilor istorice de catre trupele ruse in Ucraina?