MOŞTENIREA LUI BOBOC LA CNVM Cum a ajuns arbitrul pieţei de capital să despăgubească investitorii FNI

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 octombrie 2010

Ştefan Boboc, în 2000.

Ştefan Boboc, în 2000.

La zece ani după ce Ştefan Boboc, fostul preşedinte al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare a fost adus pentru prima dată în faţa instanţei în procesul FNI, arbitrul pieţei de capital a primit, săptămâna trecută, una dintre cele mai dure lovituri, fiind obligat să plătească zeci de milioane de euro în solidar cu mai mulţi inculpaţi, printre care şi doi foşti comisari de-ai săi.

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a devenit parte responsabilă civilmente în procesul FNI, împreună cu alte instituţii de stat precum AVAS şi CEC, abia în 2001, după ce instanţa a admis cererea în acest sens formulată de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Investitorilor (ANPI). Păgubiţii FNI au cerut acest lucru ca să se asigure că va exista cel puţin o instituţie care va putea să îi despăgubească, profitând de faptul că Ştefan Boboc, fostul preşedinte al Comisiei şi Cezara Bebis, fost comisar CNVM erau printre cei treisprezece inculpaţi din procesul FNI.

"Noi am cerut în instanţă ca CNVM să fie responsabilă în solidar cu inculpaţii pentru că am pornit de la premisa că aceia nu vor avea destui bani ca să ne despăgubească. Am invocat faptul că între Ştefan Boboc şi Cezara Bebis, pe de o parte, şi CNVM, pe de altă parte, există un raport de prepuşenie (n.r. raport născut în temeiul unui contract de muncă) şi că CNVM trebuie să plătească prejudiciul suferit de investitori", a declarat, pentru ziarul BURSA, Mihail Nicolaevici, preşedintele ANPI. Asociaţia reuneşte circa 15.000 de foşti investitori la Fondul Naţional de Investiţii (este interesant că, după câte se pare, comisarii CNVM nu au contracte de muncă cu CNVM, fiind numiţi de Parlament, prin algoritm politic).

Scandalul FNI a zdruncinat din temelii piaţa de capital autohtonă, punând sub semnul întrebării activitatea supraveghetorului pieţei de capital din acea perioadă.

Ştefan Boboc, preşedinte al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare între 1995-2000, a fost acuzat că, deşi a fost informat, nu a luat măsuri pentru eliminarea neregulilor existente la FNI (precum neatingerea gradului de lichidităţi de 30% şi depăşirea procentului legal al acţiunilor necotate), cauzînd o pierdere de 1,057 miliarde de lei vechi.

Pentru aceleaşi acuzaţii a fost cercetată şi comisarul coordonator al Departamentului reglementare a pieţei şi intermediere financiară al CNVM, Cezara Cecilia Bebis. Boboc a fost condamnat, în 2005, la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru neglijenţă în serviciu, în timp ce fostul comisar al CNVM, Cezara Cecilia Bebis a primit aceeaşi pedeapsă cu suspendare pentru aceeaşi faptă.

Ştefan Boboc a fost, timp de mai mulţi ani, după eliberarea sa din arest (nouă luni în anul 2000), reprezentantul InterAgro în consiliile de administraţie de la Asirom şi Tutunul Românesc (actuala Galaxy Tobacco). Până în 2005, Boboc a deţinut aproape 13% din societatea de editură Marketer SRL.

Dreptatea în caz este, în continuare, alterată.

Este nedrept ca actuala Comisie, care nu are nimic de a face cu cea veche, să fie adusă într-o situaţie fără ieşire vizibilă.

Ce se poate alege de CNVM

Un răspuns oficial al CNVM de miercuri trădează temerile conducerii instituţiei că nu va putea să îşi continue activitatea, în condiţiile în care a fost obligată să despăgubească cu câteva zeci de milioane de euro o parte dintre investitorii FNI, potrivit unei sentinţe a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie redactată săptămâna trecută.

"În ceea ce priveşte începerea plăţilor, bugetul CNVM pentru anul 2010 este de aproximativ 40 milioane de lei. Dacă s-ar iniţia plata despăgubirilor, atunci va fi pusă sub semnul întrebării chiar continuarea activităţii autorităţii pieţei de capital. În plus, nu au fost bugetate pentru 2010 sumele necesare acestei plăţi", se arată în răspunsul oficial al CNVM.

Avocaţii sunt de părere că arbitrul pieţei de capital nu are prea multe soluţii la îndemână ca să se salveze din această situaţie, cea mai probabilă fiind ca plata des-păgubirilor să fie efectuată de la bugetul de stat.

"Chiar dacă CNVM s-ar desfiinţa şi o instituţie cu aceleaşi atribuţii ar fi creată sub un alt nume, tot nu ar scăpa de plata acestor despăgubiri", spun avocaţii.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Nu numai pentru prejudiciul FNI, dar si in dosarul Patriciu CNVM va fi parte responsabila pentru prejudiciile aduse actionarilor si statului deoarece si in acest dosar conducerea este inculpata...Si daca nu va lua masuri urgent va plati si pentru ceea ce se intampla la SIF5. Sa nu isi imagineze CNVM ca nu va plati pentru neglijenta cu care supraveheaza activitatea persoanelor pe care le avizeaza. In fond, taxele le platim noi, investitorii, pentru aceasta activitate. E anormal sa alergam noi dupa informatii, sa verificam ce fac fondurile cu banii nostrii, sesizam atatea fraude si sa nu ia nicio masura. Sentinta in dosarul FNI in ce priveste CNVM e justa. CNVM nu a invatat nicio lectie din acest mare dosar care a adus atata dezastru atator oameni.

    As mai adauga ca denumirea asta de arbitru al pietei este nepotrivita. Arbitru inseamna sa fi mai presus de orice banuiala, sa ai probitate morala, profesionala, eficienta. CNVM nu a dovedit nimic din toate astea, dimpotriva e partas in toate mizeriile pietei, protector al majoritarilor, sfatuitorul de taina al baronilor pietei, mic cu cei mari, mare cu cei mici.

    Adica nu are Boboc bani sa plateasca? Fiica lui si ginerele Adrian Chiculita au casa la Dartford UK si si-au deschis o firma: A&A Creative Concepts. Poate e cazul sa mai cautati pe acolo cate ceva

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb