Moţiunea de cenzură depusă de parlamentarii PSD şi UDMR împotriva guvernului Orban a fost citită, ieri, în plenul Parlamentului, şedinţă la care au participat şi membrii Cabinetului Orban. Moţiunea a fost depusă în urma angajării răspunderii Guvernului pe proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin.
Imediat după citirea moţiunii de cenzură, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu a susţinut că social-democraţii au numărul de voturi necesar cu care vor înlătura guvernul Orban. Conform celor de la PSD, la atingerea pragului de 233 de voturi pentru ar contribui şi deputatul Georgian Păun, care, ieri a revenit în mijlocul social-democraţilor, după o perioadă scurtă petrecută în formaţiunea politică a lui Victor Ponta, Pro România.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a precizat că, în cazul în care moţiunea de cenzură va trece de votul Parlamentului, social-democraţii vor merge la negocierile cu preşedintele Klaus Iohannis căruia îi vor propune pentru funcţia de prim-ministru un candidat care nu este membru al partidului.
Referitor la declaraţiile recente ale preşedintelui Klaus Iohannis, care a afirmat că viitoarea nominalizare pentru funcţia de prim-ministru va fi tot Ludovic Orban, Marcel Ciolacu a spus: "Eu nu o să votez niciodată un guvern PNL şi nu o să recomand, atât timp cât voi fi preşedinte interimar al PSD, niciunui parlamentar social-democrat să îl voteze vreodată pe Orban prim-ministru".
Premierul Ludovic Orban a declarat că parlamentarii liberali vor vota la vedere împotriva moţiunii de cenzură, demers despre care a susţinut că nu are un număr suficient de voturi pentru a fi adoptat.
Orban a arătat: "Obiectivul fundamental al PNL în materie de alegeri locale este să pună în practică voinţa majorităţii zdrobitoare a cetăţenilor. Aceştia îşi doresc o alegere democratică a primarilor în două tururi, cu voturile a 50% plus unu dintre cetăţenii care participă la vot. Plecând de la acest obiectiv fundamental, obiectivul PNL este acela de a împiedica adoptarea moţiunii de cenzură. În acest sens, am luat decizia ca parlamentarii PNL să fie prezenţi în plen şi să voteze la vedere împotriva moţiunii de cenzură".
Premierul a spus că liderii grupurilor parlamentare ale PNL au fost mandataţi să poarte negocieri cu toate grupurile parlamentare partenere şi individual cu parlamentari din alte grupuri pentru a-i convinge să nu voteze în favoarea moţiunii de cenzură.
Ludovic Orban a precizat: "Conform evaluării actuale pe care o avem, nu există un număr suficient de parlamentari astfel încât să asigure reuşita moţiunii de cenzură".
În demersul lor, liberalii îi au alături pe parlamentarii din partea USR, care, conform declaraţiilor preşedintelui Dan Barna, nu vor vota moţiunea de cenzură, iar votul va fi unul la vedere.
Moţiunea de cenzură intitulată "Guvernul Orban/PNL - privatizarea democraţiei româneşti" a fost semnată de 208 parlamentari.
Potrivit semnatarilor, Guvernul Orban trebuie demis de urgenţă atât pentru că schimbarea sistemului electoral în prag de alegeri încalcă standardele europene, cât şi pentru că adoptarea acestor modificări s-a făcut în mod unilateral, fără consultare şi dezbatere, prin angajarea răspunderii de către partidul aflat la Putere.
În document se arată: "Nu poţi să fii la putere şi să modifici legea electorală din interes conjunctural, cu câteva luni înainte de alegeri, pentru a-ţi crea un avantaj propriu. Este un abuz de putere evident. Un abuz care încalcă în mod flagrant Constituţia României şi standardele de bună practică definite de Comisia de la Veneţia şi împărtăşite de toate statele membre ale Uniunii Europene. (...)Problema principală nu e dacă alegerile sunt într-un singur tur, în două tururi sau în zece. Discuţii privind modificarea legislaţiei electorale se pot realiza, dar nu aşa, încălcând toate normele, cutumele legislative. Nouă nu ne e frică de alegeri, cei care schimbă legea cu patru luni înainte de scrutin sunt cei care cred că, dacă nu schimbă regulile, vor avea o problemă, dar acesta nu este un argument democratic".
Semnatarii moţiunii consideră că decizia de a modifica legislaţia electorală cu patru luni înainte de alegeri aruncă România la "marginea Europei".
Potrivit Regulamentului Parlamentului, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult cinci zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Pentru a trece moţiunea de cenzură este nevoie de voturile favorabile a 233 de parlamentari.