MUGUR ISĂRESCU: "Independenţa BNR nu înseamnă lipsă de colaborare cu Guvernul"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 iulie 2017

"Independenţa BNR nu înseamnă lipsă de colaborare cu Guvernul"

Independenţa Băncii Naţionale a României (BNR) nu înseamnă lipsă de colaborare cu Guvernul, iar faptul că banca are posibilitatea să îşi exprime punctul de vedere înseamnă o întărire a independenţei acesteia, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, întrebat de jurnalişti despre participarea unor membri ai Consiliului de Administraţie al BNR la unele discuţii privind programul de guvernare.

Domnia sa a explicat: "Vă readuc în atenţie faptul că, în conformitate cu legea, independenţa Băncii Naţionale, aşa cum este peste tot în lume, nu înseamnă lipsă de colaborare cu Guvernul. De fapt, şi prin fraza anterioară sau ideea anterioară, că noi luptăm pentru un mix echilibrat de politici, toate acestea înseamnă colaborare cu Guvernul. Am mai discutat aceste lucruri şi vă rog să reţineţi că în ceea ce priveşte, de exemplu, colaborarea cu Ministerul de Finanţe, deci legătura dintre politica monetară şi politica fiscală, pentru că aici au fost cele mai multe discuţii, întâlnirile dintre specialiştii noştri şi cei de la Ministerul de Finanţe sunt nu o dată pe săptămână, câteodată sunt chiar de mai multe ori pe zi. Colaborarea este aproape permanentă. Nici nu se poate altfel.

Ideea de mix de politici macroeconomice, mix care să fie echilibrat înseamnă o conlucrare să îi spunem cvasipermanentă, ca să nu îi spunem permanentă. Cea care priveşte Ministerul de Finanţe este permanentă. Aceasta nu ştirbeşte cu nimic independenţa Băncii Centrale. Ne spunem punctele de vedere. Ne exprimăm opiniile. Înseamnă o întărire a independenţei Băncii Centrale atâta vreme cât punctele noastre de vedere sunt luate în considerare, dacă sunt luate în considerare".

Guvernatorul a afirmat că este eronată ideea potrivit căreia independenţa băncii ar slăbi dacă reprezentanţi ai BNR se aşează la masa discuţiilor, potrivit Agerpres.

"Încă o clarificare, pentru că suntem la capitolul clarificări, ideile care sunt atribuite ca pornind de la banca centrală se găsesc în orice manual de politici economice. Deci nu trebuie să plece neapărat de la un personaj care lucrează la Banca Naţională...Important este cine le receptează, cum le receptează şi cum le pune în practică. Acestea sunt lucrurile cele mai importante. Nu faptul că cineva emite o idee. Nici nu putem să cenzurăm ideile", a afirmat Mugur Isărescu.

De asemenea, guvernatorul BNR a precizat că instituţia a colaborat cu toate guvernele pe care le-a dat ţara. În ceea ce priveşte programul de guvernare, oficialul BNR a spus că acesta va fi analizat pe măsură ce se va concretiza.

"Programul de guvernare îl vom analiza cu atenţie când el se va concretiza. Deocamdată este sub forma unor propuneri. Am înţeles din ieşirile publice ale premierului cât şi ale membrilor Guvernului că unele lucruri se vor discuta, se vor analiza şi vor ieşi la rândul lor, cei de la Ministerul de Finanţe şi din Guvern în public pentru a spune cam care va fi propunerea finală. Deci suntem în capitolul monitorizare şi asigurarea unui mix echilibrat de politici", a spus Mugur Isărescu.

Analistul Florin Cîţu, actualmente senator PNL şi vicepreşedinte al Comisiei de Buget Finanţe, a spus, recent, că Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov au avut "o mega reuniune cu invitaţi verificaţi", printre care şi membrii Consiliului de Administraţie al BNR, despre execuţia bugetară.

Florin Cîţu a spus: "Mugur Isărescu trebuie să dea un răspuns...Tot spun de câteva luni că execuţia bugetară este un dezastru. Uitându-mă astăzi (n.r. ieri) pe execuţia bugetară publicată de Ministerul Finanţelor Publice, constat cu tristeţe că am avut dreptate. În luna mai execuţia bugetară arată deficit. Un deficit de trei ori mai mare decât cel înregistrat anul trecut în perioada similară. Asta înainte să aplicăm legea salarizării unitare.

În ritmul acesta ajungem la ce am spus eu, deficit bugetar de 3,5%-4%. (...) Îngrijorarea şi revolta mea vin însă de la altceva. Să vă dau nucleara. Un povestitor spune că, îngrijoraţi de raportul publicat de mine, mai ales de prognoze, Dragnea şi cu Vâlcov au hotărât duminică să ia măsuri extreme. Au convocat în biroul lui Dragnea de la Camera Deputaţilor o mega reuniune cu invitaţi verificaţi. Scopul acestei întâlniri - măsuri urgente pentru a corecta derapajul economic al României în care tot ei ne-au băgat. Şi încă nu v-am zis-o pe aia grea. Liviu Dragnea (oare cu ce putere?) a convocat la această întâlnire şi Consiliul de Administraţie al BNR. Hai că asta e cea mai tare! Şi uite aşa au apărut la Camera Deputaţilor, printre alte limuzine, şi limuzinele membrilor CA al BNR. Închideţi ochii şi imaginaţi-vă cum Darius Vâlcov a început să le dea ordine lui Georgescu, Gherghina etc... Mai adăugaţi aici şeful de la CNP şi pe cel de la ANAF. Iar lista nu se opreşte aici! Câteva întrebări de bun simţ, unele chiar pentru guvernatorul BNR, Mugur Isărescu:

- BNR şi cei care o conduc sunt implicaţi direct în programul de guvernare al PSD? Dacă da, atunci e foarte grav.

- Ştie guvernatorul BNR de această participare? Dacă da, care este baza legală în care s-a aprobat această întâlnire? Nu uitaţi că întâlnirea a fost duminică.

- La această întâlnire a fost propus Liviu Voinea Prim Ministru?

- Consideră guvernatorul BNR că o astfel de participare este în concordanţă cu principiile şi normele de conduită ale membrilor CA al BNR?

- Ce măsuri intenţionează să ia guvernatorul BNR pentru a ne asigura că BNR rămâne independentă politic?

Concluzia mea este că intrăm pe o pantă periculoasă pentru ţară şi ar trebui să ne oprim până nu este prea târziu".

Purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale, Dan Suciu, a negat că membrii ai Consiliului de Administraţie al BNR au participat, în calitate oficială, la şedinţa la care a făcut referire Florin Cîţu.

Execuţia bugetului general consolidat, pe primele cinci luni ale anului 2017, s-a încheiat cu un deficit de 2,2 miliarde lei, respectiv 0,27% din PIB, potrivit datelor transmise de Ministerul Finanţelor, un deficit de trei ori mai mare decât cel înregistrat anul trecut în perioada similară, datele confirmând, astfel, previziunile sumbre ale unor analişti economici, care estimau creşterea deficitului în urma majorărilor salariale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. da moshule, acum poti colabora linistit cu guvernul dupa ce ai "salvat" bancile de la dezastul datorat legii darii in plata nenorocind zeci de mii de oameni. Asa sa-ti ajute Dumneze!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb