Un sondaj recent publicat de organizaţia caritabilă Citizens Advice arată că aproximativ un sfert dintre gospodăriile britanice sunt extrem de îngrijorate de facturile la electricitate în iarna viitoare, astfel încât iau în considerare să reducă drastic utilizarea căldurii şi apei calde.
Efectele se vor resimţi mai ales pentru pensionari, care tocmai au fost anunţaţi de guvernul laburist că nu vor mai primi ajutoarele de încălzire, pe fondul creşterii explozive a datoriei publice şi a deficitului bugetar.
Mai mult, facturile pentru energia electrică vor creşte cu cel puţin 10% din octombrie, după cum scrie Bloomberg, pe fondul majorării plafonului de către Ofgem, instituţia de reglementare a pieţei energiei electrice din Marea Britanie. Plafonul este revizuit la fiecare trei luni, iar ultima majorare a venit pe fondul creşterii preţurilor gazelor naturale pe pieţele internaţionale şi a preţului electricităţii.
Ministrul Securităţii Energetice şi Net Zero din cabinetul de la Londra, Ed Miliband, a declarat că "majorarea plafonului este rezultatul direct al eşecului politicii energetice pe care am moştenit-o, care ne-a lăsat la mila pieţelor internaţionale ale gazelor naturale".
Conform datelor de la Citizen Advice (CA), procentul gospodăriilor care iau în considerare să limiteze drastic utilizarea încălzirii şi a apei calde creşte până la 31% în cazul gospodăriilor cu copii şi până la 39% în cazul gospodăriilor cu venituri mici.
Comunicatul de presă de la Citizen Advice mai subliniază că 34% dintre gospodării, echivalentul a circa 22,8 milioane persoane, au declarat că ar avea dificultăţi în a-şi permite să cumpere alimente sau alte bunuri esenţiale, cum ar fi ipoteca, chiria sau îngrijirea copiilor, iar 7% (4,5 milioane de persoane) au declarat că ar fi nevoite să sară peste mese.
Un alt aspect deosebit de îngrijorător subliniat de organizaţia caritabilă din Marea Britanie îl reprezintă numărul record de persoane care au datorii către furnizorii de energie, "cea mai frecventă datorie în cazul persoanelor care solicită sprijinul organizaţiei".
Aproape 5 milioane de persoane (7% din gospodării) din Marea Britanie trăiesc în gospodării cu datorii către furnizorul lor de energie, după cum arată Citizen Advice, iar procent se ridică la peste 14% din gospodăriile cu copii sub 18 ani.
În plus, "5 milioane de persoane au în prezent un buget negativ, ceea ce înseamnă că cheltuielile lor lunare esenţiale le depăşesc veniturile", după cum se mai arată în comunicatul de presă de la CA, unde se mai arată că majorarea preconizată a plafonului de preţ, cu circa 150 de lire sterline, va conduce la creşterea cu 187.000 a numărului persoanelor cu buget negativ.
Deşi guvernul a moştenit o situaţie dificilă, CA arată că trebuie luate măsuri urgente pentru a opri creşterea accelerată a numărului gospodăriilor care nu îşi mai permit plata facturilor şi acumulează datorii tot mai mari către furnizorii de energie.
Organizaţia caritabilă mai avertizează că, deşi trecerea la surse regenerabile ar putea reduce valoarea facturilor la energie pe termen lung, gospodăriile aflate în situaţii disperate nu îşi pot permite să aştepte până atunci.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.08.2024, 13:44)
O sa le tina de cald legile woke . de ex daca esti misogin esti declarat terorist , daca esti feminist , adica imaginea in oglinda a misoginului , esti considerat luptator pentru libertate , chiar ca te iau caldurile !
1.1. Da (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 23.08.2024, 14:32)
E tare.
În lipsa căldurii o să stea mai înghesuiți și o să crească natalitatea prin familiile "tradiționale" compuse din bărbat și femeie.
Important e să aibă apă caldă:)
La fel ca în filmul "Dragoste și apă caldă".
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.08.2024, 14:49)
Merge si fara apa calda.Taranul roman nu avea apa calda si se inmultea la greu....iarna!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.08.2024, 17:52)
Da , stim , Occidentul e pe marginea prapastiei , Rusia , in ciuda sanctiunilor , e in plin avant.A devenit sablon.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 23.08.2024, 18:42)
Da' cine a zis ca este pe marginea prapastiei? Toate lumea stie ca este mult mai avansat si noi avem acelasi ideal..
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 23.08.2024, 20:32)
stati sa vedeti ca va costa gazul si curentul de la 1 aprilie 2025 cand se elimina plafonarea preturilor si se liberatizeaza piata.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.08.2024, 01:12)
Mama,
dar ce profituri va avea Rusia din energie
4. Capitalism
(mesaj trimis de Neamțul55 în data de 24.08.2024, 09:45)
Un sistem social inuman, necreștin și bazat pe legea junglei,cel slab este eliminat ,ucis la propriu așa este și în România,chiar și mai grav, noi avem un capitalism și mai inuman,persoanele de vârsta a treia cu pensii minime sau fără pensii,sunt lichidate efectiv prin înfometare și boli,vezi legea pensiilor și recalcularea asta de doi bani,am dat numai un exemplu,ideea este ca dacă nu va fi schimbat sistemul capitalist,atunci pe termen mediu planeta va exploda social și vor urma războaie nimicitoare și revolte sociale uriașe,mai ales ca vine și robotizarea și jumătate dintre angajați vor deveni inutili,acest sistem mizerabil aparține în coșul de gunoi al istoriei