Napoleon Pop, BNR: "Dezintermedierea poate fi compensată de atragerea economiilor locale"

A.T.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 4 octombrie 2013

Oficialul BNR consideră că băncile au şanse să atragă economiile locale pentru a suplini reducerea finanţării de la băncile mamă

Există şanse ca atragerea de către bănci a economiilor din ţara noastră să compenseze dezintermedierea, a declarat ieri, în cadrul unui eveniment organizat de Confindustria, domnul Napoleon Pop, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR).

Domnia sa a explicat că în ultima perioadă băncile mamă ale instituţiilor financiare din ţara noastră au avut un ritm mai alert de retragere a liniilor de finanţare: "În perioada 2011-2012, doar un sfert din totalul liniilor de finanţare de la băncile mamă au fost retrase, în schimb s-a constatat o creştere a economiilor locale atrase de bănci. În fond este normal ca o economie să se bazeze mai mult pe propriile resurse de economisire. Desigur, la capitolul de finanţare a companiilor există frustrări, iar BNR face tot ceea ce este posibil să determine bancherii să se uite atent la economie şi să înţeleagă când trebuie să reia creditarea".

Napoleon Pop a ţinut să menţioneze că politica monetară a BNR are ca rol, pe termen lung, controlul inflaţiei şi stabilitatea preţurilor. Domnia sa a subliniat că rolul politicilor monetare nu este cel de creditare a economiei sau de majorare a ratei de creştere a PIB, aşa cum mulţi afirmă.

Domnul Pop susţine că stabilitatea financiară este la un nivel consolidat robustă, la ora actuală, domnia sa explicând că acest lucru înseamnă că rezilienţa noastră macroeconomică nu este în pericol dacă apar alte şocuri în economie. Oficialul BNR a mai declarat: "Pentru capitalizare, în România, rezilienţa este mai mare ca în alte state europene şi pentru că băncile au făcut faţă unor grile prudenţiale dure. Cea mai mare provocare cu care ne confruntăm este creşterea ponderii creditelor neperformante şi retragerea liniilor de finanţare de către băncile mamă de la filialele din România. Cu toate acestea dezintermedierea nu va produce şocuri pentru că se face într-un mod ordonat şi pentru că băncile au atras volume mai mari din economiile locale. Avem 15% rată de solvabilitate, cu 6% mai mare decât condiţiile impuse de Basel III. Testele de stres au arătat că în perioada 2013-2015 instituţiile de credit de la noi din ţara pot face faţă unor eventuale şocuri economice".

Napoleon Pop este de părere că negocierile dintre bănci şi companii pentru creditare trebuie să aibă loc în baza altor modele de afaceri. Domnia sa susţine că un element încurajator este şi faptul că au crescut creditele acordate companiilor care produc valoare adăugată mare. Domnia sa interpretează că acesta este un semnal important că industria din România se orientează către nişe de piaţă care îi pot asigura o creştere sustenabilă. Napoleon Pop a adăugat că în ultima perioadă a fost remarcată o creştere a creditării agriculturii, în special pe zona de tehnologii care să asigure o constanţă a producţiei.

Oficialul BNR a conchis că finanţarea deficitelor din ţara noastră va continua la costuri scăzute în perioada următoare şi că datele macroeconomice şi stabilitatea politică permit o viziune mai optimistă asupra viitorului economic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb