National Stock Exchange (NSE), cea mai mare bursă de acţiuni din India, a depus la autoritatea pieţei de capital (Securities and Exchanges Board of India - SEBI) documentele pentru lansarea unei pieţe de mărfuri, începând cu data de 1 octombrie, anunţă thehindubusinessline.com.
Potrivit sursei, bursa se va concentra iniţial pe contracte futures mai puţin complexe, pe mărfuri non-agricole, iar în timp se va îndrepta şi către sectorul agricol.
Deşi aprobarea SEBI pentru lansarea unei pieţe de mărfuri este doar o formalitate, NSE trebuie să solicite acordul autorităţii pentru produse specifice şi pentru modelul de contract. Bursa are în plan să lanseze la data de 1 octombrie tranzacţii cu contracte pe lingouri de aur, energie şi metale de bază, spun surse care adaugă că piaţa va solicita, în timp, aprobări pentru anumite produse agro-alimentare.
Proiectul NSE este o provocare pentru MCX, în prezent cea mai mare piaţă de mărfuri din India, cu o cotă de pes-te 90% pe segmentul produselor futures non-agricole. NSE are în proprietate 15% din NCDEX, platformă specializată în tranzacţii futures în sectorul produselor agricole.
Unele surse citate de thehindubusinessline.com spun că NSE derulează negocieri de fuziune cu MCX, însă dis-cuţiile sunt în stadiu incipient.
Potrivit moneycontrol.com, cele două pieţe au lansat discuţiile în luna mai, iar acestea sunt aşteptate să depună un proiect de fuziune la SEBI.
Sursa citată mai specifică faptul că NSE şi MCX vor să fuzioneze după ce, în decembrie 2017, SEBI şi-a dat avizul pentru derularea, de către ambele pieţe, atât a tranzacţiilor cu acţiuni, cât şi a celor cu mărfuri.
În prezent, NSE are aproape un monopol în tranzacţiile cu acţiuni.
Conform moneycontrol.com, dacă fuziunea va avea loc, NSE va înstrăina cota de 15% din NCDEX.
Bombay Stock Exchange (BSE) are programată, tot pentru data de 1 octombrie, lansarea tranzacţiilor cu materii prime.