NATO: Avionul de vânătoare F-35, probleme de fiabilitate

V.B.
Internaţional / 24 ianuarie 2014

Un nou raport al Departamentului de Apărare al SUA avertizează că actualele probleme cu programele (software-ul), întreţinerea şi fiabilitatea la avionul de vânătoare nedetectabil F-35 ar putea împiedica includerea lui în dotarea Puşcaşilor Marini mai devreme de mijlocul anului viitor, scrie Reuters.

Raportul prognozează o posibilă întârziere de 13 luni în ceea ce priveşte finalizarea testărilor la software-ul Block 2B, necesar pentru ca avioanele supersonice F-35, produse de Lockheed, să fie apte de luptă. Mai mult decât atât, există riscul unor incendii declanşate de scânteile provenite din lansările de proiectile.

Pe de altă parte, locotenentul de aviaţie Chris Bogdan, coordonatorul proiectului F-35, susţine că aceste probleme, menţionate de şeful echipei care a testat avionul, au fost luate la cunoştinţă şi sunt corigibile. Locotenentul dă asigurări că avionul va fi gata la timp pentru Puşcaşii Marini, anul viitor, citând, în acest sens, cele 1,153 de zboruri şi cele peste 9 mii de obiective de testare bifate în 2013.

Lockheed produce F-35 atât pentru forţele armate din SUA (Puşcaşii Marini, Aviaţia Militară şi Marina Militară), cât şi pentru Australia, Israel, Japonia şi şapte ţări membre ale NATO (Marea Britanie, Canada, Norvegia, Italia, Turcia, Danemarca şi Olanda).

Coreea de Sud aşteaptă şi ea 40 de avioane F-35, deşi mai trebuie să finalizeze documentele necesare pentru a comanda aparatele. Un oficial de la Seoul, membru al agenţiei de aprovizionare a armatei, a declarat că orice întârziere de livrare peste limita anului 2018 ar fi "problematică". Aceeaşi nerăbdare o manifestă Japonia, care are nevoie de 42 de exemplare F-35, primele patru trebuind a fi livrate până în martie 2017. Autorităţile australiene nu au comentat în această privinţă, deşi au lansat cea mai mare comandă, de aproximativ o sută de astfel de avioane.

Programul F-35, început în 2001, a depăşit cu 70% costurile estimate şi a întârziat cu câţiva ani faţă de termenul stabilit, dar, acum, oficialii americani vorbesc despre progrese în acest sens, luându-şi angajamentul de a face rost de fonduri pentru ca programul să continue.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb