Actualizare 10:42 Rusia îşi va modifica strategia militară, ca reacţie la prezenţa NATO
Rusia îşi va modifica strategia militară până la finele anului, ca răspuns la noile ameninţări de securitate, inclusiv extinderea NATO în estul Europei şi planurile privind scutul american antirachetă, a declarat Mihail Popov, adjunctul şefului Consiliului de Securitate al Rusiei, relatează RIA Novosti.
Demnitarul a amintit că, în 2010, "acest punct al doctrinei militare a provocat o reacţie bruscă. Unii oficiali de rang înalt le-au reproşat liderilor noştri gândirea învechită, pretinzând că NATO nu este inamicul Rusiei. Am fost asiguraţi de bunele lor intenţii, însă mutările ultimilor ani sugerează un complet alt lucru".
Popov a mai spus că noua doctrină de securitate va menţiona şi "apariţia unor ameninţări militare la adresa Federaţiei Ruse, legate de evenimentele Primăverii Arabe, de conflictul militar din Siria şi de situaţia din Ucraina şi din jurul ei".
Modificările se vor referi şi la independenţa Rusie de a produce arme, autovehicule şi altfel de echipament militar.
"Viaţa demonstrează că încrederea pe care o poţi avea în anumiţi parteneri vestici este un lucru temorar şi este, din păcate, strâns legată de situaţia politică", a subliniat Popov.
---
Actualizare 09:34 Ban Ki-moon le atrage atenţia statelor occidentale că "nu există soluţie militară" la criza din Ucraina
"Nu există soluţie militară" la criza ucraineană, a declarat azi secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, care le atrage atenţia statelor occidentale în legătură cu pericolele unei escaladări armate, într-un moment în care NATO se pregăteşte să-şi consolideze prezenţa în estul Europei, transmite AFP.
"Uniunea Europeană, SUA şi majoritatea statelor occidentale discută extrem de serios între ele despre modul de acţiune" în faţa implicării Rusiei în Ucraina, a afirmat Ban Ki-moon în Noua Zeelandă.
"Ei trebuie să înţeleagă faptul că nu există soluţie militară. Un dialog politic pentru o soluţie politică este calea cea mai sigură", a spus el, exprimându-şi regretul faţă de "situaţia haotică şi periculoasă" cu consecinţe "regionale şi mondiale".
Remarcile sale au fost adresate liderilor celor 28 de state din Alianţa Nod-Atlantică ce urmează a adopta la summitul de joi şi vineri din Ţara Galilor un plan de reactivitate (Readiness Action Plan, RAP), ca răspuns la atitudinea Rusiei în criza ucraineană, percepută drept o ameninţare de aliaţii din vecinătatea Ucrainei (statele baltice, Polonia, România, Bulgaria), scrie AFP.
----------
NATO va face astfel încât mii de soldaţi să poată fi amplasaţi foarte rapid în estul Europei, pentru ca Alianţa să fie "mai vizibilă" şi ca să lovească puternic dacă va fi nevoie, a promis ieri secretarul general Anders Fogh Rasmussen, citat de AFP.
Cei 28 de şefi de stat ai Alianţei ar urma să adopte în cadrul summitului din această săptămână (4-5 septembrie) un Readiness Action Plan (RAP), ca răspuns la atitudinea Rusiei în criză ucraineană, percepută drept o ameninţare directă de către ţările care împart graniţa cu această ţară (statele baltice, Polonia, România, Bulgaria).
Mii de soldaţi ai armatelor aerului, terestră şi marina, sprijiniţi de forţe speciale, ar putea fi amplasaţi în câteva zile. "Aceasta semnifică o prezenţa mai vizibilă a NATO în est", "atât timp cât va fi necesar", a spus Rasmussen. Dar această prezenţă nu se va face pe o bază permanentă, a subliniat acesta, deoarece acest lucru ar contrazice Actul fondator NATO-Rusia semnat în 1997.
"Această forţă va fi uşoară, dar capabilă să lovească puternic dacă se va dovedi necesar. Vom analiza de asemenea dacă este posibil să îmbunătăţim infrastructurile naţionale precum aeroporturile şi porturile, care ar putea fi întărite", a menţionat secretarul general al NATO, potrivit Hotnews. Colectarea şi diseminarea informaţiilor şi a planurilor de apărare vor fi îmbunătăţite iar exerciţii practice vor avea loc "mai des, în mai multe locuri".
Acest plan va garanta că "vom dispune de forţele potrivite şi de echipamentele adecvate la locul potrivit şi la momentul potrivit", a afirmat Rasmussen.
Ţările Alianţei care împart o graniţă cu Rusia "sunt foarte îngrijorate, din motive întemeiate", a explicat Rasmussen, adăugând că vor fi foarte satisfăcute odată cu adoptarea acestui plan.