Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a dat un mesaj foarte important prin care a tras un semnal de alarmă asupra situaţiei existente la graniţa dintre Marea Britanie şi Franţa, care sper să fie ascultat, a declarat, astăzi, ministrul Finanţelor Publice, Alexandru Nazare, la preluarea mandatului, relatează Agerpres.
"Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a dat deja un mesaj foarte important prin care a tras un semnal de alarmă asupra situaţiei de la graniţa dintre Marea Britanie şi Franţa pentru că orientările de Green Lanes pe care le-a dat Directoratul de Mobilitate prevăd foarte clar că serviciile esenţiale de transport trebuie să rămână în funcţie şi serviciile esenţiale pentru şoferi, personal navigant şi piloţi de asemenea. Şi sper ca acest semnal de alarmă să fie ascultat", a spus Alexandru Nazare.
Comisarul european pentru transporturi Adina Vălean a estimat că 10.000 de şoferi europeni de camioane s-au confruntat cu dificultăţi la întoarcerea din Marea Britanie şi a criticat Franţa pentru impunerea de restricţii ca urmare a anunţului descoperirii unei noi tulpini a virusului care provoacă COVID-19 în Regatul Unit, informează AFP.
"Am solicitat măsuri proporţionale şi nediscriminatorii, precum şi ridicarea restricţiilor ce afectează şoferii de camion", a asigurat Adina Vălean. Anterior, ea a scris pe Twitter: "Regret faptul că Franţa nu a urmat recomandările noastre".
Un punct de vedere respins de secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clement Beaune, care a răspuns, tot pe Twitter, că "Am urmat exact recomandările Comisiei Europene şi suntem acum mai deschişi decât orice altă ţară europeană după ce am lucrat împreună cu autorităţile britanice la elaborarea unui protocol".
Peste 50 de ţări din întreaga lume au impus restricţii călătorilor din Regatul Unit după ştirea referitoare la apariţiei unei variante mult mai contagioasă a virusului care provoacă COVID-19.
Decizia autorităţilor franceze a avut însă cel mai mare impact, trenurile şi feriboturile care traversează Canalul fiind suspendate timp de 48 de ore, ceea ce a provocat blocaje masive pe şoselele din sud-estul Angliei.
"Peste 10.000 de şoferi de camioane încearcă să se întoarcă în Europa, alţi câteva mii sunt deja în regiunea Dover cu maşinile lor", a insistat Adina Vălean."Am lucrat mult în ultimele zile pentru a elimina blocajele dintre cele două ţări europene. Mă bucur că (aceste) camioane pot traversa din nou Canalul", a adăugat ea.
Marţi, Comisia Europeană a cerut statelor membre să dea dovadă de flexibilitate în ceea ce priveşte interdicţiile de intrare pentru persoanele provenind din Marea Britanie. Franţa a acceptat ca şoferii de camioane să poată intra pe teritoriul său dacă fac dovada unui rezultat negativ la testul COVID-19.
"Aş dori să mulţumesc autorităţilor britanice care au început să efectueze aceste teste, cu o rată de 300 pe oră", a adăugat comisarul european pentru transporturi.