Necunoscute fiscale pe piaţa de capital - disperare mare

Andreea Negru
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 8 decembrie 2005

Cu toate că anul se va termina în mai puţin de o lună, brokerii nu ştiu încă normele de impozitare a cîştigurilor realizate pe piaţa de capital

Problema Codului Fiscal începe să frizeze absurdul, cel puţin din punctul de vedere al pieţei de capital, este de părere Răzvan Paşol, preşedintele "Intercapital Invest".

Iată, mai avem mai puţin de o lună pînă în 2006 şi nu ştim încă modalitatea în care vor fi impozitate veniturile din tranzacţiile pe piaţa de capital. Aceasta duce la o percepţie negativă asupra pieţei de capital în rîndul unor segmente largi de investitori.

Răzvan Paşol ne-a menţionat că este greu de înţeles cum, într-o economie care se vrea modernă, Guvernul nu reuşeşte de aproape un an să se hotărască asupra modului în care vor fi impozitate veniturile din investiţiile pe piaţa de capital, afectînd în acest mod buna funcţionare a pieţei. "După părerea mea, problema cea mai mare în acest domeniu nu este majorarea de impozit în sine".

Deşi nu are cum să mă bucure o creştere de la 1% la 16%, nu consider totuşi că aceasta este problema esenţială, ci modul în care este pregătită şi anunţată majorarea, adică zecile şi zecile de variante, zvonuri, modificări, proiecte, propuneri şi întîrzieri", a mai afirmat preşedintele "Intercapital Invest".

Întrebarea brokerilor este următoarea: "Cum putem pregăti schimbarea modului de impozitare din punct de vedere tehnic, logistic, operaţional şi informaţional în mai puţin de o lună?".

Domnul Paşol afirmă: "Din păcate guvernanţii noştri îşi demonstrează prin această abordare propria mediocritate. Se pare că dînşii mai au un drum foarte lung de parcurs pînă vor înţelege piaţa de capital, funcţionarea acesteia şi rolul său în economie. Noi le stăm la dispoziţie pentru orice clarificări pe această temă".

Din punctul de vedere al unora dintre actorii pieţei, o altă problemă o reprezintă modul de efectuare a compensării între venituri şi pierderi pentru a stabili profitul. "Nu se ştie exact cînd se va realiza compensarea întrucît nu există încă norme în acest sens. Cine va suporta cos-turile modificării softului?", se întreabă un broker. Conform actorilor pieţei, societăţile de servicii de investiţii financiare devin astfel colectoare de impozit, agenţi fiscali pentru şi în folosul statului.

Alin Brendea, director de tranzacţionare al "Prime Transaction", ne-a declarat: "Softul trebuie să fie făcut şi apoi testat pentru a nu apărea erori, care pot conduce mai departe la perceperea incorectă a impozitelor". Domnia sa susţine că nu există nici la acest moment reglementări clare şi norme specifice în legătură cu noua cotă de impozitare care se va aplica începînd din ianuarie.

"Sînt şanse ca noul Cod Fiscal să se mai modifice şi ca atare nimeni nu ştie exact ce cotă de impozitare se va aplica în final", concluzionează Alin Brendea.

La rîndul său, preşedintele Comisiei de Buget- Finanţe Bănci din Senat, Varujan Vosganian, ne-a declarat: "Am recomandat Ministrului de Finanţe să nu mai modifice Codul Fiscal, acesta să rămînă ca pînă în prezent cu impozitul de 1% pe piaţa de capital întrucît costurile de natură politică şi de imagine pentru mediul de afaceri din România nu justifică veniturile bugetare ce se vor obţine prin majorarea cotei de impozit".

În piaţă se simte incertitudinea: cumpărătorii nu îşi exprimă intenţia să achiziţioneze acţiuni întrucît nu ştiu cum va evolua piaţa, iar vînzătorii vor să-şi acopere riscul de incertitudine prin lichidarea poziţiilor lor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb