Investitorii care aşteaptă ca fuziunea dintre gigantul siderurgic german "Thyssenkrupp" AG şi "Tata Steel" Ltd., companie controlată de grupul indian "Tata", să se producă anul acesta, riscă să fie dezamăgiţi, date fiind complicaţiile asociate schemei de pensii pe care o are "Tata" în Marea Britanie.
"Tata Steel UK", cel mai mare grup siderurgic din Regatul Unit, aşteaptă să obţină aprobarea autorităţilor de reglementare pentru desprinderea unei scheme de 15 miliarde de lire sterline într-o entitate de sine stătătoare întrucât "Thyssenkrupp" nu vrea să preia pasivele acesteia, în cazul unei fuziuni.
"Tata" a informat că divizia sa britanică, aşteptată să revină pe profit anul acesta, va falimenta dacă va trebui să pună în continuare fonduri într-o schemă care are de 13 ori mai mulţi pensionari decât angajaţi plătitori. Autoritatea de reglementare trebuie să fie convinsă în privinţa "insolvabilităţii iminente", care este o condiţie prealabilă pentru aprobarea separării schemei.
Purtătorul de cuvânt al autorităţii din sectorul pensiilor a afirmat: "Încă sunt de rezolvat aspecte semnificative".
Experţii subliniază că separarea schemei într-o altă structură este dificilă, iar în aceste condiţii, negocierile de fuziune ar mai putea dura încă un an.
Săptămâna trecută, oficialii "Thyssenkrupp" au declarat că "Tata" are nevoie de timp ca să găsească o soluţie în privinţa fondului. Compania germană nu a oferit un termen până la care va aştepta această soluţie.
Reprezentanţii "Tata Steel" au refuzat să facă vreo declaraţie privind durata negocierilor, însă speră "să dezvolte o soluţie pentru schema de pensii din Marea Britanie, în lunile viitoare".
"Thyssenkrupp" şi "Tata Steel" vor să înfiinţeze o societate mixtă în Europa, în domeniul siderurgic.