NEÎNŢELEGERI ÎNTRE UE ŞI BERNA Acţiunile marilor companii elveţiene, interzise pe bursele europene

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 2 iulie 2019

Berna, Elveţia

Berna, Elveţia

Traderilor europeni le este interzis, începând de ieri, să tranzacţioneze acţiunile a circa 300 de companii elveţiene, din cauza unui impas politic în care au ajuns Uniunea Euro­peană şi Elveţia, anunţă CNBC.

În situaţia dată, oficialii elveţieni au impus o interdicţie traderilor din Europa cu privire la acţiunile elveţiene, după ce Comisia Europeană şi autorităţile de la Berna nu au reuşit să se înţeleagă asupra prelungirii statutului de "echivalare" la nivelul pieţelor de acţiuni.

Bursele din Elveţia au avut un statut preferenţial în Uniunea Europeană, care le oferea acestora acces direct la investitorii din UE, însă Executivul de la Bruxelles nu a mai prelungit acest regim pe motiv că autorităţile de la Berna nu au semnat un tratat de parteneriat negociat timp de mai mulţi ani cu Uniunea Europeană.

Acordul de echivalare emis de Uniunea Europeană pentru bursa elveţiană a expirat la finele săptămânii trecute, iar ministrul de Externe de la Berna a declarat în mai multe rânduri că autorităţile din ţara sa nu se vor grăbi să semneze un nou document, chiar dacă sunt deschise la discuţii.

Elveţia şi UE se află într-o dispută cu privire la înţelegerea pe termen lung în ce priveşte finanţele, imigraţia şi comerţul dintre cele două părţi, în contextul în care Elveţia nu face parte din blocul european.

În aceste condiţii, începând de ieri, acţiunile a aproximativ 300 de companii elveţiene, inclusiv ale giganţilor Nestle, Roche, Novartis şi UBS Group, nu au mai putut fi tranzacţionate pe bursele europene. De precizat că, în mod normal, circa 30% din volumele tranzacţiilor cu titluri listate în Elveţia sunt realizate în UE.

Bursa elveţiană are o capitalizare de aproximativ 1.100 miliarde de euro.

Charlotte de Montpellier, economist la banca olandeză ING Groep, a declarat, conform CNBC, că pierderea regimului de echivalare va fi "în mare măsură compensat de măsuri protecţioniste", însă disputa cu UE ar putea lăsa "urme pe termen lung în relaţia dintre Elveţia şi UE, respectiv în evoluţia economiei Elveţiei". Aceasta a subliniat că UE este cel mai mare partener economic al Elveţiei, 53% din exporturle elveţiene fiind destinate blocului comunitar, respectiv 18% Germaniei. Totodată, 71% din importurile elveţiene provind din UE, res­pectiv 28% din Germania.

Săptămâna trecută, diviziile Turquoise şi MTF XLOM aparţinând London Stock Exchange, Aquis Exchange şi CBOE Europe au confirmat că sunt obligate să oprească tranzacţiile cu titlurile a peste 250 de companii din Elveţia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb