NEMULŢUMIŢI DE OFERTA SALARIALĂ A CONDUCERII COMPANIEI, Sindicatul Naţional Loteria Română declanşează conflictul de muncă

ANDREI MURGULEŢ
Ziarul BURSA #Politică / 28 septembrie 2016

Sindicatul Naţional Loteria Română declanşează conflictul de muncă

Ion Carapit, SNLR: "Dacă am face grevă totală, CNLR ar pierde aproximativ 35 de milioane de lei săptămânal"

Gabor Fănică, Cartel Alfa: "Noi vrem să aducem lucrătorii comerciali de la un salariu de 1.250 lei brut la unul între 1.500 lei şi 2.000 lei"

Sindicatul Naţional Loteria Română (SNLR) declanşează conflictul de muncă în faţa eşecului negocierilor pentru contractul colectiv de muncă la nivel de companie, potrivit unui comunicat al SNLR.

Conform acestuia, este considerată inacceptabilă oferta Companiei Naţionale Loteria Română (CNLR), de creştere a salariilor pentru lucrătorii comerciali cu 50 lei, iar pentru ceilalţi salariaţi cu 25 lei, în condiţiile în care 80% din salariaţi sunt încadraţi la nivelul salariului minim pe economie, iar compania este producătoare de profit.

Ion Carapit, preşedintele Sindicatului Naţional Loteria Română, a declarat, în cadrul unei conferinţe: "Sindicatul Naţional Loteria Ro-mâ-nă este în situaţia de a declanşa conflictul de muncă, deoarece negocierile au eşuat, în condiţiile în care membrii Comisiei de Administraţie au venit cu o ofertă de 50 lei pentru lucrătorii comerciali, şi cu 25 de lei altor lucrători".

Gabor Fănică, reprezentant Cartel Alfa - echipa de negociere, a precizat: "Noi vrem să aducem lucrătorii comerciali de la un salariu de 1.250 lei brut la unul între 1.500 lei şi 2.000 lei, aceştia fiind cei care aduc venituri companiei. Societatea a avut profit an de an. Pe acest an am prevăzut un profit de 67 milioane lei, iar în primele şase luni de zile s-a realizat pes-te 90% din profit, 64 milioane lei".

Documentul mai arată că dintre cei 2.580 salariaţi ai companiei, 1899 sunt încadraţi la nivelul salariului minim, 215 au salarii între 1.251 lei şi 1.500 lei, iar alţi 145 au salarii încadrate între 1.501 şi 2.000 lei.

Salariaţii nu au mai beneficiat de majorare salarială în ultimii opt ani, iar prin creşterea progresivă a salariului minim, veniturile majorităţii salariaţilor au coborât spre baza piramidei salariale, ducând la situaţii în care un contabil este plătit la fel ca un lucrător comercial, informează comunicatul sindicatului.

Această situaţie a condus la o mare nemulţumire în rândul salariaţilor, mai ales în condiţiile în care compania anunţă an de an profituri semnificative, conform raportului.

Domnul Carapit a mai adăugat: "Din 2008 până în 2016, toate controalele de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) au dat amenzi CNLR în jur de 500 milioane lei, multe fiind ilegale. De ce? Pentru că guvernanţii au nevoie de bani şi au la îndemână inspecţia financiară. Toţi banii aceştia sunt plătiţi. Anul trecut, când au venit, ultimul raport al inspecţiei financiare a fost de 220 milioane, iar în perioada ianuarie-februarie ne-au mai amendat cu 80 milioane lei. Doar anul trecut am plătit amenzi de 300 milioane lei".

În plus, documentul mai arată: "Contestaţiile asupra acestor dispoziţii discreţionare ale inspectorilor ANAF nu sunt soluţionate, unele chiar de opt ani de zile. Aceste dispoziţii abuzive afectează negativ salariaţii companiei, deoarece, pentru anul 2015, salariaţii au fost privaţi de dreptul lor legal privind participarea acestora la profitul companiei".

Potrivit comunicatului, contractul colectiv de muncă la nivel de companie a fost valabil până la 30 iunie şi datorită modificărilor legislative care au trecut CNLR SA din subordinea Ministerului Finanţelor în subordinea Ministerului Economiei, precum şi schimbării Consiliului de Administraţie, sindicatul a acceptat prelungirea cu trei luni a contractului colectiv de muncă, până la 30 septembrie 2016.

Preşedintele SNLR a explicat: "Întâlnirile au început din luna iunie. Atunci, am fost mutaţi de la Oficiul Naţional de Jocuri de Noroc (ONJN) la Ministerul Economiei. Cu nouă luni înainte am fost mutaţi de la Ministerul Finanţelor la ONJN. În luna iunie a fost schimbat Consiliul de Administraţie, iar pe data de 30 iunie nu mai aveam contract colectiv de muncă. Până la urmă am acceptat, ţinând cont de faptul că s-a schimbat CA, să facem un act adiţional ca în trei luni de zile CA să facă demersuri pentru a ne scoate de sub incidenţa legii 26, care intră disciplina financiară în execuţia bugetului de stat".

Oficialii SNLR au menţionat: "Pe data de 29 august a avut loc prima întâlnire de negociere, în cadrul căreia sindicatul şi-a prezentat solicitările. În zilele de 5, 6 şi 7 septembrie au mai avut loc întâlniri ale părţilor aflate în negociere, când s-au discutat chestiuni care nu implică aspecte financiare. Menţionăm că nu ne-a fost prezentat un mandat scris din partea Consiliului de Administraţie, conform prevederilor legale".

De asemenea, potrivit art. 30 din Legea 62/2011, Consiliul de Administraţie este obligat să prezinte sindicatului, în termen de două zile lucrătoare, toate deciziile cu caracter profesional, economic şi social adoptate, obligaţie pe care Consiliul de Administraţie o încalcă frecvent, conform comunicatului.

Ion Carapit a acuzat: "Consiliul de Administraţie al companiei are o atitudine gravă. Pe 6 septembrie eram în programul de negociere a contractului colectiv de muncă şi atunci dumnealor aveau un Consiliu de Administraţie la sediul companiei. Deşi am fost acolo cu o zi înainte, am transmis membrilor CA că vrem să avem o discuţie. Am avut un refuz total spunând că ei nu au treabă cu noi, doar vor transmite conducerii un mandat şi vom discuta cu conducerea. A doua zi, când ne-am întâlnit, mandatul a fost făcut oral, fără să existe un document scris, spunând că nu au avut timp să ni-l pună la dispoziţie. Dar, după cum spune legea 62/2011, legea dialogului social, erau obligaţi să ne pună la dispoziţie două zile lucrătoa-re. Suntem pe data de 27 septembrie şi nu am primit nici până acum acest mandat. Consiliul de Administraţie ne persiflează, venind cu o mărire de 50 de lei".

Gabor Fănică a adăugat: "Dacă răspunsul din partea conducerii va fi negativ, joi dimineaţa vom depune documentele la Inspecţia Muncii pentru declanşarea conflictului de muncă, ceea ce înseamnă o conciliere a Inspecţiei Muncii, iar dacă nici de data asta nu vom avea o soluţie, se va ajunge la greva de avertisment şi cea generală. În proporţie de 80% din membrii sindicatului au semnat pentru declanşarea grevei generale".

Domnul Carapit a subliniat: "Dacă am face grevă totală cinci zile lucrătoare, CNLR ar pierde aproximativ 35 de milioane de lei săptămânal".

Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa a mai spus: "Mărirea pe care am cerut-o pentru următoarele luni ar semnifica un efort financiar lunar de 1,1-1,2 milioane lei. Acest lucru ar duce la scăderea profitului realizat până acum cu 8%, dar pe următoarele patru luni de activitate se va mai adăuga la profitul existent".

Ţinând cont de mandatul acordat de membrii de sindicat, echipa de negociere a considerat că această propunere este complet inadecvată, iar o asemenea creştere nu numai că nu duce la o distribuire puţin mai echitabilă a rezultatelor muncii, în condiţiile în care productivitatea a crescut, dar conduce la şi mai mari inechităţi în interiorul companiei, mai arată sursa citată.

Conform acesteia, prin aplicarea acestui tip de creştere, se aplatizează şi mai mult salariile din companie, şi în curând va fi un singur nivel al salariului în Compania Naţională Loteria Română: salariul minim pe economie.

Sindicatul Naţional Loteria Româ-nă, ţinând cont de mandatul membrilor săi de sindicat, atrage atenţia tuturor factorilor de decizie a CNLR SA, că sunt întrunite premisele de declanşare a conflictului de muncă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb