Neputincioasă în faţa inflaţiei, Banca Naţională a Poloniei nu se mai teme de ridicol

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 25 mai 2023

Sursa foto: facebook / Narodowy Bank Polski

Sursa foto: facebook / Narodowy Bank Polski

Călin Rechea

Un banner gigantic acoperă de câteva zile întreaga faţadă a sediului central al Băncii Naţionale a Poloniei. Acesta nu doar explică polonezilor de ce este inflaţia aşa de mare, ci le spune cetăţenilor şi care este singurul vinovat.

Cele două cauze principale ale creşterii accelerate a preţurilor de consum din ultima perioadă sunt agresiunea rusă din Ucraina şi pandemia de Covid-19, după cum se precizează pe bannerul de la BNP, prezentat pe site-ul publicaţiei money.pl.

Odată prezentate cauzele, vine şi concluzia: "Învinovăţirea BNP şi a guvernului pentru inflaţia ridicată face parte din naraţiunea Kremlinului".

Prezentarea agresiunii Rusiei drept cauză majoră, uneori chiar unică a inflaţiei din ţările europene, nu reprezintă o noutate.

Îngrijorătoare este, însă, "inovaţia" adusă de autoritatea monetară a Poloniei: acuzarea deschisă a celor care nu cred în naraţiunea oficială că, practic, sunt propagandişti ai unei puteri străine, în condiţiile în care nu este vorba despre opinii care nu mai sunt tolerate de autorităţi, ci de evoluţia unor variabile macroeconomice calculate şi prezentate de aceleaşi autorităţi.

Pe marginea ştirii de la money.pl, preluate de jurnalista Izabella Kaminska pe contul său de Twitter, un cititor prezintă esenţa mesajului: "nu aveţi voie nici măcar să gîndiţi că noi am făcut lucrurile praf".

Mai mult, afirmaţiile în care a fost învelit sediul central al BNP arată că a dispărut şi orice urmă de ruşine în rândul conducătorilor instituţiei, care îşi declară, cu orice ocazie, aşa cum fac toate celelalte bănci centrale, neţărmurita competenţă în lupta împotriva inflaţiei şi credinţa nestrămutată în ţinta de 2%, deşi aceasta nu reprezintă stabilitatea preţurilor, ci o creştere exponenţială a lor, aşa cum ştie orice persoană cu minime cunoştinţe de matematică.

Ideea autorităţilor Băncii Naţionale a Poloniei l-a indignat pe Krzysztof Lozinski, fiul arhitectului care a proiectat clădirea băncii. "Încă o dată a fost pus un banner care desfigurează o perlă a arhitecturii şi este teribil", a declarat Lozinski pentru money.pl.

După cum mai scrie publicaţia poloneză, clădirea BNP este înscrisă în registrul monumentelor, însă municipalitatea nu poate face nimic în acest caz, pe fondul abrogării unor legi şi reglementări privind conservarea monumentelor de către lideri ai administraţiilor locale şi guvernatori provinciali numiţi de partidul Lege şi Justiţie.

Conform ultimelor date oficiale, rata inflaţiei din Polonia s-a temperat până la 14,7% în aprilie 2023, de la 16,1% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri anuale de 19,7% a preţurilor alimentelor şi de 18,2% a preţurilor utilităţilor.

Dintre cele patru rate ale inflaţiei de bază calculate de banca centrală, indicele care exclude preţurile alimentelor şi energiei a crescut cu o rată anuală de 12,2%, iar exclusiv preţurile administrate, creşterea a fost de 14%.

Indicele care exclude produsele cu cele mai volatile preţuri a înregistrat cea mai mare creştere anuală în aprilie 2023, de 15,3%.

În comunicatul de presă al BNP se mai arată că "măsura inflaţiei de bază cea mai frecvent utilizată de analişti este aceea din care sunt excluse preţurile alimentelor şi energiei", în condiţiile în care "preţurile energiei (inclusiv preţurile combustibililor) nu sunt stabilite la nivel intern, ci sunt determinate pe pieţele globale, uneori ca urmare a speculaţiilor", iar "preţurile produselor alimentare depind în mare măsură de condiţiile meteorologice şi de condiţiile care prevalează pe piaţa agricolă internă şi globală".

Din aceste explicaţii se vede că nici BNP nu este vinovată de cea mai mare creştere a preţurilor din ultimele decenii, ci doar speculanţii de pe pieţele internaţionale şi starea vremii.

Aproape că ne simţim obligaţi să le plîngem de milă băncilor centrale, iar mulţi o fac, indiferenţi la distrugerile lăsate în urmă la nivelul economiilor reale de politicile monetare iresponsabile.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Trebuie sa ne obisnuim cu ideea ca guvernele si bancile centrale nu joaca dupa aceleasi reguli ca o companie sau o familie. Ei pot sa mearga pe deficit/pierdere/cheltuieli mai mari decat incasari 33 de ani incontinuu si sa nu pateasca nimic. De ce? Pt ca printeaza bani si creeaza inflatie sa-si plateasca si/sau devalorizeze datoriile. O firma sau o familie nu poate face asta. In 33 de ani de cheltuit mai mult decat castiga era falita demult.

    Apoi dau vina in stanga si dreapta pt inflatie. Nu ca aceste doua lucruri nu au contribuit(covid si razboi rusia) dar fara printare de bani si deficit n-are cum sa apara inflatia mare. 

    Banca centrala a japoniei a cumparat 60% din stock market a japoniei, cu bani printati. Normal ca asset-utrile cresc parabolic se creeaza bubble-uri, populatia are acces tot mai greu la locuinte, pamant agricol, mancarea e scumpa ,bursa e umflata, nvdia a crescut ieri 20% asta dupa ce era deja la 400x per, acum e 500per. Doar un exemplu.

    1. bancile centrale mai stabilesc si dobanzile, real negative la datoriile ce le au guvernele, care iarasi saracesc populatia, pe langa inflatie pt ca banii imprumutati vin de la fonduri de pensii, banci, alti investitori si persoane fizice(si de la bancile centrale prin printare de bani). La fel economiile isi pierd din valoare.

    Asa cum spui. Doar manipulare si directionarea mersului normal al economiei inspre ceea ce se doreste . Control , comasare a populatiei , industrii doar de manipulare , spre exemplu IT -ul este folosit excerbat la ceast lucru... etc ... Daor spre binele bancherilor centrali. In final toate se vor reduce la o singura entitate de control. Simplu .

    Ar fi fost frumos ca bannerul ăla cu Putin e de vină să fi fost în culorile LGBT. Săracul curcubeu.

    La Moscova ar trebui să se afișeze un banner cu Biden e de vină pe fond roșu cu secera și ciocanul, cu lozinca Jos curcubeul.

    Mergem mai departe spre nicăieri.  

    1. mergem spre destinatie.

      oamenii se sperie de puterea lor de cumparare!  

      capitalistii devin calici si egoisti si naucesc in cost avans puterea de cumparare / productivitate. 

      s c cret 

    Singurul care se pricepe si intelege ce se intampla e dl Calin Rechea.

    De ani de zile tot vine Apocalipsa si nimeni in afara de dumnealui nu a vazut. 

    Ingerul Putin vrea sa elibereze planeta si demonii polonezi il acuza pentru inflatie.

    bondurile americane 10 minus 3 luni se sucesc!

    e : "date baaa ca cade... cade copacul.. 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb