Actualizare 19:00 Adrian Vasilescu: "BNR nu are dreptul să facă noi investiţii pentru că investiţiile în sport nu fac parte din obiectul de activitate al BNR"
Banca Naţională a României (BNR) nu are dreptul să facă noi investiţii în baza sportivă "Arenele BNR" pentru că investiţiile în sport nu fac parte din obiectul de activitate al instituţiei, a afirmat astăzi Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul Băncii Centrale.
Într-o intervenţie telefonică la Antena 3, oficialul BNR a precizat: "Trebuie să faci investiţii pentru sport de performanţă. Banca Centrală nu are dreptul să facă noi investiţii (în «Arenele BNR», n.r.) pentru că investiţiile în sport nu fac parte din obiectul de activitate al BNR, iar a face investiţii în afara obiectului de activitate înseamnă să încalci legea.(...) Obiectul de activitate al BNR nu este sportul".
(S.A.)
-------------
Actualizare 14:47 Daniel Zamfir: "O să depunem o iniţiativă legislativă prin care să trecem din proprietatea BNR poate la Ministerul Sportului sau să-l predăm Primăriei Capitalei, dacă nu îl doriţi"
-------------
Actualizare 14:33 Ion Ţiriac, în discuţia cu Comisia economică din Senat: "Îi fac o ofertă Guvernatorului Isărescu: Îi plătesc de patru ori, de zece ori cât a dat pe Arenele BNR"
Ion Ţiriac a declarat, în discuţia cu Comisia economice din Senat, că îi plăteşte Guvernatorului Mugur Isărescu de zece ori cât a dat pe Arenele BNR.
Ion Ţiriac a spus, potrivit Hotnews: "Respectuos spun că BNR a spus că au investit nu ştiu câţi bani în Arenele Progresul în februarie 1990, în Arenele Davis. Nu-i adevarat. Eu din banii mei am investit acolo. Noi am pornit cu Năstase un proces cu BNR pentru că ni s-a furat dreptul de a fi acolo unde ne e locul! În nume personal l-am pornit. Turneul Romanian Tenis Open valorează câteva sute de milioane de dolari. Ăia de la ISU nu au venit dintr-o dată ci mai întâi au avertizat timp de 3 ani iar în 2016 le-au spus celor de la BNR că-l închid, iar BNR mi-a comunicat şi mie. Nu mă pricep la bănci, am pus oameni care ştie să facă banking. Nu ştiu asigurări dar mi-am luat oameni care ştiu. Dar tenis ştiu să fac! Şi fiind cunoscut în lume, am închiriat Roamanian Tenis Open la ATP şi s-au bătut Milan cu Budapesta pentru turneul meu. Budapesta l-a închiriat şi acum vor să-l cumpere de la mine, dar eu nu am de vânzare nimic. Dar ca să vă faceţi o idee, un turneu cum e Madridul, mâine îl vinzi cu 250 de milioane, dacă eşti prost şi nu faci nişte calcule. Consider că această baza ne-a fost furată. Eu îi fac o ofertă Guvernatorului: Îi plătesc de patru ori. De zece ori cât a dat pe ea. Şi nici n-o duc din România. O las aici! BNR nici nu au ce face acolo. Au făcut acolo un hotelaş, nu ştiu ce e că nu m-a invitat domnul Guvernatoru. De ce au mai cumpărat-o, n-am nicio idee".
(M.I.)
--------------
Actualizare 13:43 Comisia economică din Senat îl audiază pe Ion Ţiriac
Audierile făcute de Comisia economică din Senat privind "Arenele BNR" au început.
Comisia economică a început prin a prezenta dosarul semnat prin care baza sportivă a fost retrocedată BNR-ului.
(A.C.)
----
Senatorul PNL Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei economice din Senat, un vehement critic al sistemului bancar, al BNR şi al guvernatorului Mugur Isărescu, vrea cu tot dinadinsul să aducă în discuţie, în Parlament, activitatea BNR din toate unghiurile.
Implicaţiile neutilizării bazei sportive "Arenele BNR" pentru competiţiile internaţionale urmează să fie analizate, astăzi, de senatorii din Comisia economică, împreună cu omul de afaceri Ion Ţiriac, fost preşedinte al Comitetului Olimpic Român, Marius Alexandru Dunca, ministrul tineretului şi sportului, şi George Cosac, preşedintele Federaţiei Române de Tenis.
Surse parlamentare susţin că baza sportivă "Arenele BNR" nu a fost modernizată, ci lăsată în paragină, în condiţiile în care, acolo, puteau avea loc competiţii sportive internaţionale. "Bancherii, atât din băncile private, cât şi din BNR, merg şi joacă tenis acolo, organizează evenimente în interes personal, această bază este folosită numai de sistemul bancar", ne-au mai spus sursele.
Foştii tenismeni Ilie Năstase şi Ion Ţiriac l-au criticat, în vara acestui an, pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pentru atitudinea indiferentă faţă de situaţia Arenelor BNR, aflate în stare avansată de degradare. Cei doi au acuzat conducerea BNR că nu doreşte să cedeze terenul Primăriei Capitalei, dar nici să investească în modernizarea "Arenelor BNR" pentru a putea primi avizul ISU.
Ilie Năstase chiar a spus că, în locul lui Ion Ţiriac, cel care a fost nevoit să mute la Budapesta turneul BRD Năstase Ţiriac Trophy, după ce Terenul Central din Complexul "Arenele BNR" a fost închis de ISU, l-ar da în judecată pe guvernatorul Băncii Centrale, Mugur Isărescu. Ilie Năstase a spus: "Ţiriac a scos bani din buzunar să ţină acest turneu. Eu, în locul lui, l-aş da în judecată pe domnul Isărescu. Pe el personal, nu Banca Naţională. Că i-a furat nişte bani din buzunar, ca să moară un turneu de 20 de ani. (...)Terenul de la Arenele BNR nu este al lui Mugur Isărescu, este terenul românilor. Iar banca aia trebuie să se numească «Banca Românilor», pentru că este a românilor. Cineva care stă 27 de ani în postul ăla (n.r. la BNR), mai mult decât Ceauşescu, nu e normal. Au fost drăguţi că au numit Arenele BNR Ţiriac Năstase, dar, ca să ne dea cadou, le-au închis".
În luna august a acestui an, omul de afaceri Ion Ţiriac a acuzat că Banca Naţională a României (BNR) "a luat ilegal" în anul 1991 Complexul sportiv "Arenele BNR", cel care a găzduit până în 2015 turneul BRD Năstase Ţiriac Trophy, mutat acum la Budapesta. Ţiriac a spus: "Să ai un eveniment sportiv unic în România (n.r. - turneul BRD Năstase Ţiriac Trophy), cu 110 ţări în care se televizează şi gratis pentru România undeva la 25-30 de milioane de euro pe an din publicitate... şi să-l muţi în altă parte pentru că după 70 de ani nu ai o arenă de tenis. Pentru că şi aia care a fost (n.r. - Arenele BNR) ţi-a fost furată. Aşa nu ai cum. Poate nu atât furată, dar dacă proprietarul e în drept, să fie în drept... dar nu putea să-l ia, pentru că era o lege că o bază sportivă rămâne acolo şi este la dispoziţia tuturor. (...) Banca Naţională a luat ilegal parcul Arenele BNR în 1991 după părerea mea. Ilegal pentru că dintotdeauna a fost o bază sportivă. Nu era a băncii din 1700. Iar 1990 ne-a prins cu Arenele la Ministerul Sportului. Ceauşescu ne-a făcut arena aia în 7 zile pentru finala de Cupa Davis. Am zis că facem noi tribuna, că nu mai era bună... Au zis nu, că e proprietatea lor (n.r. - a BNR) şi nu se poate. Şi ce a pus capac a fost că au pus lanţurile acolo şi nu am putut să fac o fotografie cu Năstase la Arene. La mine s-a terminat orice moralitate şi relaţie pe care aş fi avut-o cu aceşti oameni. Nu ştiu dacă e legală treaba, dar o să aflu".
El a menţionat că Guvernul Ponta a intenţionat la un moment dat să facă un schimb de proprietăţi cu BNR pentru ca "Arenele BNR" să revină Ministerului Tineretului şi Sportului, care la rândul lui să le renoveze.
Ion Ţiriac, proprietarul turneului BRD Năstase Ţiriac Trophy, a cedat competiţia pentru doi ani la Budapesta din cauza faptului că "Arenele BNR" nu mai corespundeau cerinţelor ATP, Terenul Central fiind închis. În 2016, la ultima ediţie a turneului la Bucureşti, Terenul Central nu a putut fi folosit, deoarece nu are avizul Inspectoratului Special de Urgenţă (ISU) de funcţionare, meciurile disputându-se doar pe terenurile secundare.
• BNR: "BNR a iniţiat demersuri încă din anul 2014 privind transferul de proprietate către Guvern a perimetrului delimitat de străzile Dr. Staicovici - Dr. Lister destinat activităţilor sportive"
În replică la acuzaţiile celor doi tenismeni, BNR a transmis: "Terenul din str. Dr. Staicovici nr. 42-48 este proprietatea BNR din anul 1946, fiind dobândit printr-un act de vânzare-cumpărare de la Societatea de Dare la Semn Bucureşti. Arena Centrală de tenis, împreună cu alte construcţii amenajate pe terenul BNR, a fost preluată în proprietate de către BNR, cu plată, în anul 1991, de la Ministerul Tineretului şi Sportului.
La data preluării, starea construcţiilor şi a terenului din jurul acestora era deplorabilă, necesitând investiţii semnificative.
După anul 1991, BNR a realizat investiţii în Arena Centrală şi terenurile de antrenament în valoare de aproximativ 1.000.000 lei în preţuri curente (amenajare vestiare în anul 1997, tribuna metalică în anul 1999, instalaţie de nocturnă în anul 2000 etc.).
Totodată, până în prezent, BNR a înregistrat, în legătură cu Arena Centrală şi terenurile de antrenament, cheltuieli cu întreţinerea echipamentelor, instalaţiilor şi utilajelor din dotarea clădirilor şi terenurilor Arenei BNR şi a construcţiilor ce o deservesc, precum şi cheltuieli administrative, în valoare de peste 5.000.000 lei în preţuri curente (igienizare şi întreţinere construcţii, reparaţii şi întreţinere instalaţii şi obiecte sanitare, reparaţii şi întreţinere instalaţii termice şi electrice, reparaţii şi întreţinere utilaje, echipamente aer condiţionat, sonorizare, alarmare şi securitate, servicii de întreţinere/curăţenie specializate, servicii fito-sanitare, toaletare şi plantare arbori, întreţinere terenuri de tenis etc.). O latură importantă a acestor activităţi a fost reprezentată de salvarea şi întreţinerea celor peste 30 de exemplare de platani (plantaţi la sfârşitul secolului XIX), protejaţi de lege şi parte a patrimoniului naţional.
Proprietatea BNR delimitată de străzile Dr. Staicovici - Dr. Lister găzduieşte în principal activităţi de pregătire profesională şi pentru funcţionarea curentă a BNR, şi nu este o bază sportivă în sine. În spaţiul respectiv, pe lângă Arena Centrală de tenis şi terenurile de antrenament, precum şi terenul de fotbal - toate preluate de la MTS în 1991 - funcţionează un centru de pregătire profesională, un spaţiu restrâns de cazare cu circuit intern, două spaţii de alimentaţie cu circuit intern. În aceste locaţii se desfăşoară în permanent diverse activităţi ale BNR şi se organizează evenimente specifice în colaborare cu instituţii financiare internaţionale şi cu parteneri academici interni şi internaţionali.
Începând cu anul 1991, competiţiile de tenis organizate pe arena centrală şi terenurile secundare (Cupa Davis, turnee internaţionale din circuitele ATP şi respectiv WTA, precum şi alte turnee de tenis naţionale şi internaţionale) au fost găzduite în regim de comodat, BNR punând la dispoziţie cu titlu gratuit toate amenajările şi dotările necesare.
În anul 2007 România a aderat la UE, iar Banca Naţională a României a devenit membră a Sistemului European al Băncilor Centrale. Legislaţia europeană obligă BNR să se canalizeze pe obiectivele strict specifice unei bănci centrale, respectiv stabilitatea preţurilor şi, în paralel, stabilitatea financiară, ceea ce limitează capacitatea BNR să se implice financiar în activităţi care exced acestor obiective.
În prezent este necesară o reconstrucţie din temelii a Arenei Centrale, din cauza unui cumul de factori obiectivi: uzura fizică a construcţiei edificată la începutul anilor `70; modificarea succesivă a standardelor privind siguranţa în construcţii, cu precădere modificarea survenită în anul 2016; creşterea exigenţelor privind construcţia de stadioane şi arene sportive şi organizarea de evenimente publice pe acestea, în special din perspectiva afluirii şi defluirii de persoane.
BNR a iniţiat demersuri încă din anul 2014 privind transferul de proprietate către Guvern a perimetrului delimitat de străzile Dr. Staicovici - Dr. Lister destinat activităţilor sportive, propunând o serie de soluţii concrete. Astfel, au fost transmise scrisori către Guverul României în iulie 2014, decembrie 2015 şi mai 2017. BNR a avut şi continuă să aibă toată disponibilitatea de a finaliza aceste demersuri, în condiţiile legii".
1. Exemplu edificator de creștinism române
(mesaj trimis de anonim în data de 04.10.2017, 04:17)
Situația asta ne arată cum poate sa se aleagă praful de ceva bun, din cauza filosofiei de bază a românilor: să moară și capra vecinului!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.10.2017, 04:20)
A se citi: Cretinism românesc.
2. Cerintele Atp
(mesaj trimis de anonim în data de 04.10.2017, 05:14)
Rusune Romania!
Felicitari Ungaria !
Asa fac bancile cu proprietatile, mai bine ruina decat ceva frumos.
Era frumos daca se organiza la Cluj.
2.1. De ce nu organizeaza la baza Vointa? (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Vali în data de 04.10.2017, 10:13)
Dl Nastase a primit de la ststul roman baza sportiva Vointa. De ce nu organizeaza acolo faimosul lui turneu, daca tot zice ca e asa profitabila aceasta afacere a lui?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.10.2017, 08:41)
manole, manole...
4. Omertha
(mesaj trimis de Dyogene în data de 04.10.2017, 09:14)
Mi se pare mie sau Omertha asta din PSD vrea sa acapareze toate institutiile din tara asta? Tot, nu vor sa lase nimic necontrolat.
5. Apucaturi de copii rasfatati ai partidului
(mesaj trimis de Dyogene în data de 04.10.2017, 09:17)
Iar Nastase si Tiriac se comporta ca niste beizadele comuniste, ca niste rasfatati ai partidului ce erau ei inainte de 1990. Au probabil impresia ca li se cuvine totul, pentru faptul ca au jucat bine tenis? Au fost invatati sa intre prin spate, sa nu stea la coada.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de zaza în data de 04.10.2017, 12:54)
....vezi doamne spusele lui Nastase catre presa :Tiriac (saracul) a dat bani din buzunarul LUI pentru a tine turneul.Si noi chiar sa credem ca va pierde din acest turneu ???? Hai sictir....
6. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.10.2017, 11:18)
De ce ar trebui,de ex ,sa i se dea lui Tiriac acele arene din Cotroceni ,asa pur si simplu ,si sa nu se faca ,sa zicem ,o licitatie?
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.10.2017, 12:11)
Sa-i vezi pe bancheri cum merg ei la tenis, singuri singurei pe acolo?
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.10.2017, 12:29)
In afara de Tiriac sunt altii care vor sa aduca un turneu major de tenis,doar ca nu au loc de el,din circuitele WTA sau ATP.El vrea totul gratis. Mi e rusine numai cand vad ce ineptii poate emite .
6.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.2)
(mesaj trimis de MIHAI în data de 04.10.2017, 15:26)
Niste golani ii critica pe mari nostrI sportivi, cei care au adus glorie ROMANIEI.si carora niste limitati gen" isarescu,"le" pun bete in roata"in detrimentul prestigiului tarii.Sa le fie rusine!(ca sa nu zic mai mult)
7. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.10.2017, 16:51)
Ce proiect de lege?E ca moarta traba.
Anulati conventia!!!!
Tara conventiilor(sri-dna,bnr-judec atori,etc...,.,)