Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a declarat că a fost informată "despre unele cazuri de transportare organizată a alegătorilor la unele secţii de votare". "Cazurile sunt documentate, iar cu detalii CEC va reveni pe parcurs", au comunicat reprezentanţii instituţiei, informează newsmaker.md.
Între timp, Inspectoratul General al Poliţiei a informat Comisia despre înregistrarea, până la ora 10, a 11 cazuri de încălcări ale procesului electoral. Este vorba despre fotografierea buletinului de vot - 2 cazuri (1 proces verbal întocmit); agitaţia electorală interzisă - 2 cazuri; afişajul electoral neautorizat - 2 cazuri; transportarea organizată a alegătorilor - 1 caz; încălcarea dreptului la vot - 1 caz; alte incidente - 3 cazuri.
Despre incidente a vorbit şi Asociaţia Promo-LEX. Până la ora 9:00, echipele misiunii au prelucrat "cu statut de incident 141 cazuri". Din totalul celor 141 de cazuri, 109 au fost confirmate.
Din totalul de 614 de secţii monitorizate de Asociaţie, 62 au fost deschise puţin mai devreme sau după ora 7:00.
Potrivit Asociaţiei, în cel puţin 87 secţii nu a fost asigurată solemnitatea procesului de votare prin intonarea imnului şi afişarea drapelului de stat.
Promo-LEX a depistat prezenţa materialelor de publicitate, afişaje, panouri electorale din raza secţiei de votare (100 metri de la localul secţiei) - în 4 cazuri: la Slobozia Mare din raionul Cahul, Edineţ, Coşniţa din Dubăsari şi Roşu din Cahul.
Asociaţia a depistat şi un caz de agitaţie electorală sau PR negru în perimetrul de 100 m şi/sau în incinta secţiei de votare pentru a determina alegerea alegătorilor. Acesta a fost înregistrat în sectorul Centru din Chişinău. "O alegătoare a anunţat un mesaj de vot în susţinerea unui candidat prezidenţial", a relatat Promo-LEX.
În 3 cazuri s-a depistat prezenţa nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secţiei de votare sau în raza de 100 m: la Micăuţi din Străşeni, la Cania din Cantemir şi în sectorul Buiucani din Chişinău.
În 5 cazuri s-au depistat încălcări ale secretului votului (fotografierea buletinelor de vot, afişarea buletinului cu votul exprimat; amplasarea defectuoasă a buletinelor de vot ce permit vizualizarea opţiunii alegătorului). În sectorul Centru din Chişinău, un alegător s-a fotografiat în faţa urnei de vot." Buletinul acestuia nu era pliat, astfel secretul votului nu a fost asigurat", a raportat Asociaţia.
În sectorul Rîşcani din capitală, un alegător şi-a fotografiat buletinul de vot. Ulterior, poza a fost ştearsă la solicitarea observatorilor. La Soroca s-a semnalat că a avut loc o tentativă de a fotografia buletinul de vot. Nu a fost întocmit un proces-verbal, întrucât alegătorul a acceptat să şteargă fotografia de pe telefonul său. La Istanbul, un alegător aflându-se în cabina de vot, după ce şi-a exprimat votul, a făcut o poză a buletinului de vot. Ulterior, alegătorul a şters poza din telefon. Iar în sectorul Buiucani din Chişinău, un alegător la fel a fotografiat buletinul.
Asociaţia a înregistrat şi un caz de transportare organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unităţi de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă).
Acesta a fost înregistrat în Republica Turcia, Istanbul. "În jurul orei 7:50, în raza de 100 m de la secţie, a fost observat un mijloc de transport (număr de înmatriculare moldovenesc, GRH 262), din care au coborât cel puţin 4 alegători, autoturismul s-a îndepărtat imediat după ce au coborât pasagerii. Aceştia s-au îndreptat spre secţia de votare pentru a vota", a relatat Promo-LEX.