Actualizare 18:18
A doua etapă de majorare a capitalului social prevăzută de planul de redresare a ASTRA, adresată atât acţionarilor existenţi, cât şi altor investitori instituţionali, pentru suma de 425 milioane lei, s-a încheiat pe 19 august 2015, nefiind înregistrate subscrieri de capital semnificative şi nici nu au fost adresate solicitări de prelungire a procesului de majorare a capitalului social al ASTRA de către investitorii interesaţi.
Potrivit unui comunicat remis azi redacţiei de KPMG, administratorul special al Astra, "redresarea ASTRA, aşa cum a fost propusă prin planul de redresare întocmit de către KPMG şi aprobată de către ASF, a fost încă de la început un proces complex, aflat în dependenţă atât de susţinerea acordată şi de abordarea cu bună-credinţă a acestui proces de către acţionarii semnificativi existenţi, cât şi de menţinerea unui echilibru financiar extrem de fragil pentru evitarea intrării în dificultate vădită de achitare a datoriilor curente, în condiţiile unor indicatori de prudenţialitate foarte deterioraţi".
Prin comparaţie cu situaţia constatată cu privire la poziţia financiară a ASTRA la 31 decembrie 2013, aşa cum a reieşit această în urmă proceselor de inventariere până la zi a datoriilor şi activelor Societăţii (procese la care au contribuit atât angajaţii ASTRA şi echipele Administratorului Special, cât şi auditorul statutar Deloitte şi auditorul Mazars desemnat pentru exerciţiul BSR organizat de către ASF şi EIOPA având data de referinţă 30 iunie 2014), capitalurile proprii înregistrate de către Societate la 30 iunie 2015 au crescut cu peste 60 de milioane lei. "De asemenea, am avut în vedere continuarea plăţilor de daune - achitând peste 150 de milioane de euro către asiguraţi în perioada administrării speciale - dar şi a altor obligaţii faţă de asiguraţi, reasiguratori şi alţi parteneri de afaceri, în condiţiile în care lichiditatea Societăţii s-a menţinut la un nivel scăzut", au explicat reprezentaţii KPMG.
Planul de redresare a ASTRA include mai multe elemente, dintre acestea majorarea capitalului Societăţii fiind probabil cel mai important, mai transmite sursa.
Potrivit administratorului special, "decizia de investire pare să nu se fi materializat, cel mai probabil pentru că între aşteptările acţionarilor existenţi şi riscurile percepute în circumstanţele date de către noii investitori a existat un decalaj care nu a putut fi surmontat, în ciuda eforturilor noastre susţinute, cât şi ale Autorităţii, pentru atragerea în proces şi pentru menţinerea unei comunicări continue cu un număr semnificativ de terţi investitori strategici, de prim rang la nivel european şi internaţional, cu apetit de intrare pe piaţa românească a asigurărilor".
În ceea ce priveşte viitorul imediat, "suntem în curs de reanalizare a opţiunilor legal posibile, având în vedere faptul că, din analizele efectuate în dezvoltarea planului de redresare, nu am identificat variante fezabile ale acestui plan ce ar putea conduce la redresarea ASTRA fără majorarea capitalului social, precum şi faptul că nu credem că un plan alternativ la planul actual de redresare ar putea fi conceput fără elementul de majorare a capitalului. Astfel, după clarificarea rezultatului subscrierilor, vom fi în măsură să prezentăm concluziile noastre, precum şi măsurile pe care le propunem în consecinţă spre aprobarea ASF, cu care ne aflăm în permanentă comunicare şi colaborare, aşa cum am fost de altfel pe întreg parcursul perioadei de administrare speciala", au concluzionat reprezentanţii KPMG.
(A.C.)
------------
Majorarea capitalului social Astra Asigurări (ATRA), aflată în redresare financiară de un an şi jumătate, se încheie astăzi, iar salvarea companiei depinde de găsirea unui investitor strategic.
Preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, se arăta destul de optimist, la jumătatea lunii trecute, acesta declarând că vrea "să mărite" Astra, discuţiile fiind "destul de avansate.
Şeful ASF a spus: "Astra vrem s-o mărităm, suntem destul de avansaţi, depinde de părinţi, dacă au pretenţii prea mari la zestre sau dacă vor o zestre mai mică, avem şanse bune s-o rezolvăm în această vară sau cel puţin să intrăm într-un alt plan de redresare cu un investitor strategic în această vară".
Se pare că rezultatul majorării va fi o surpriză şi la nivelul ASF, care îşi pregătea reacţii pentru ambele scenarii.
"Astra" a reuşit să atragă doar 134.600 de lei (30.000 de euro) în primele două etape de majorare a capitalului, din necesarul de 425 milioane lei (97 milioane de euro) stabilit de ASF pentru recapitalizarea companiei.
În cazul în care Astra nu reuşeşte să strângă suma necesară la majorarea de capital, ar putea urma calea falimentului.
În cadrul celei de a treia etape a majorării, titlurile au putut fi subscrise la 2,67 lei/unitate.
Administratorul special al Astra este KPMG Advisory.
Compania este controlată de omul de afaceri Dan Adamescu, aflat în arest la domiciliu. În februarie, Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Dan Adamescu la 4 ani şi 4 luni închisoare cu executare şi trei ani interdicţia unor drepturi, printre care şi dreptul de a fi director şi administrator al unei firme sau de a coordona societăţi comerciale, în ţară sau în străinătate. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată.
Omul de afaceri este acuzat de intervenţii pe lângă judecători pentru obţinerea de sentinţe favorabile în dosarele de insolvenţă ale unor societăţi comerciale.
Acţionarii Astra Asigurări au aprobat recent suspendarea procedurii de majorare a capitalului social.
1. si
(mesaj trimis de intrebarea este în data de 19.08.2015, 18:56)
Marele patron Adamescu - a fugit din tara sa nu-l prinda aici falimentul? Ca ala micu' intelegem ca de mult e fugit sa nu-l condamne la 4 ani ca pe tata Adamescu! Rusine! macar pentru oamenii aia de au muncit atatia ani pentru el si ar fi trebuit sa aiba curajul sa raspunda de nenorocirea pe care a facut-o!!!