• Primele 6 luni din 2010 vor fi decisive pentru bănci
Indicatorii de prudenţă vor suferi oarece scăderi, iar solvabilitatea unor bănci probabil se va reduce pe fondul creşterii neperformanţei în domeniul creditelor, este de părere Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere în cadrul Băncii Naţionale a României, la un seminar cu teme financiar-bancare, organizat de BNR, Asociaţia Băncilor (ARB) şi Alpha Bank, la Sinaia. Domnia sa a declarat că, personal, este convins că nu vom avea falimente în sectorul bancar.
Totuşi, Nicolae Cinteză mai spune că riscul în sistemul bancar româ-nesc se menţine ridicat, din cauza creditelor, şi crede că anul 2010 va fi mai greu decât 2009. "Primele şase luni sunt decisive pentru sectorul bancar", este de părere oficialul de la BNR: "Norocul nostru este că avem o solvabilitate ridicată pe sistem, de 13%".
Domnia sa a precizat că neperformanţa băncilor se accentuează, ceea ce a determinat o dublare a provizioa-nelor, de la 6,065 milioane lei, la 9 luni din 2008, până la 12,967 milioane lei, la 30 septembrie 2009.
Primele cinci bănci străine din ţara noastră concentrează active de 175,2 miliarde lei, credite de 126,2 miliarde lei, capitaluri proprii de 13,2 miliarde lei şi depozite de 112,2 miliarde lei, potrivit datelor BNR.
• O bancă din UE va prelua 20% din Banca Transilvania
O bancă din Uniunea Europeană va prelua aproximativ 20% din acţiunile Băncii Transilvania (TLV), după ce a cumpărat în urmă cu două zile un pachet reprezentând 4% din titlurile instituţiei de credit prin intermediul bursei, au declarat surse bancare şi din piaţa de capital.
Robert Rekkers, directorul general al băncii, a declarat că nu are cunoştinţă de aceste informaţii şi că nu le comentează.