NICOLAE CIUCĂ: "Creşterea pragului minim de impozitare a pensiilor rămâne în discuţie"

G.D.
Politică / 28 iulie 2022

"Creşterea pragului minim de impozitare a pensiilor rămâne în discuţie"

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, astăzi, că subiectul creşterii pragului minim de impozitare a pensiilor la 3.000 de lei "rămâne în discuţie", însă susţinerea pentru această măsură va depinde de finalizarea rectificării bugetare şi de resursele financiare aflate la dispoziţie, precum şi de evoluţiile economice, relatează Agerpres.

"Subiectul a fost discutat şi rămâne în discuţie. În acest moment nu pot să afirm dacă îl susţinem sau nu, pentru că şi PNL a avut această abordare în momentul în care conducerea ministerului era asigurată de un membru al PNL. Ceea vă pot spune este că trebuie să finalizăm rectificarea bugetară, trebuie să vedem care sunt resursele, trebuie să vedem care sunt evoluţiile şi trebuie să fim cât se poate de atenţi în ceea ce priveşte modul în care cheltuim banii de la bugetul de stat ", a afirmat premierul Ciucă, în timpul unei vizite în judeţul Alba.

Premierul Nicolae Ciucă s-a aflat, astăzi, într-o vizită oficială în judeţul Alba. El s-a deplasat la compania minieră Cupru Min din localitatea Abrud, staţia de ambulanţă din oraşul Câmpeni, dar şi la Casa Memorială "Avram Iancu" din Inceşti - comuna Avram Iancu.

Autorităţile analizează dacă poate fi crescută peste pragul de 2.000 de lei valoarea neimpozabilă pentru pensiile din sistemul public, a anunţat miercuri, la Palatul Victoria, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

"Sistemul public de pensii la acest moment nu este impozitat până la o valoare de 2.000 de lei, lucrurile aşa vor rămâne. Analizăm să vedem dacă această valoare neimpozabilă poate fi crescută, având în vedere că această scutire de impozit a intervenit în anul 2017, între timp lucrurile au evoluat din perspectiva inflaţiei. În analiza pe care o facem avem în vedere toate celelalte sisteme de pensii, cu excepţia sistemului public de pensii, cu privire la o posibilă impozitare, dar sub condiţia neimpozitării părţii de contributivitate", a arătat ministrul de Finanţe în briefingul care a urmat şedinţei de Guvern.

Potrivit acestuia, analiza se realizează împreună cu Ministerul Muncii, care are toate datele atât cu privire la sistemul public cât şi referitoare la riscul de sărăcie, astfel încât să poată fi sprijinite persoanele vulnerabile.

"Analizăm acest lucru împreună cu Ministerul Muncii, pentru că Ministerul Muncii are toate datele cu privire la sistemul public de pensii şi are şi datele privind rata de deprivare materială severă, riscul de sărăcie, sunt elemente de coş de consum care trebuie luate în calcul astfel încât cetăţenii vulnerabili să fie sprijiniţi mai ales în această perioadă", a subliniat şeful de la Finanţe.

Adrian Câciu a precizat, în context, că această analiză va fi prezentată coaliţiei de guvernare în următoarele săptămâni având în vedere că acum prioritară este rectificarea bugetară. "Nu aş vrea să naştem praguri orientative (pentru scutirea de impozit a pensiilor, n.r.) fără să avem analiza şi decizia luată. Până în toamnă toate lucrurile vor fi lămurite", a mai spus ministrul Finanţelor.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Dacă tot te gândești sa crești limita la 3000 lei,nu ar fi corect si logic, sa gândești asa și in cazul salariilor,ca trei sferturi din populația activa, lucrează pe sub 3000 lei/luna si mai au si copii in întreținere?

    Sau mai bine,sa nu mai plătim impozit deloc? 

    Ne omoară de 30 de ani,populismul asta al vostru desantat. 

    Și incompetența. 

    Corupția este un mic bonus.

    Cât câştigă cei care conduc băncile de stat CEC Bank şi EximBank: circa 21.000 de euro pe lună

    Domnule Prim-Ministru,

    In problema pensiilor militare trebuie sa tineti seama de DECIZIA nr. 760 din 9 noiembrie 2021, Pct 19. care va obliga sa respectati principiului tempus regit actum, in ce priveste stabilirea drepturilor de pensie, principiu care pana acum nu a fost respectat si luat in seama de Justitia din Romania. Conforma acestui principiu, tot ce s-a legiferat in legatura cu pensiile militare, in vremea lui Basescu, Vasilescu si Ciolos, trebuia sa se aplice numai pentru viitor si nu puteau fi afectate si nicidecum diminuate pensiile stabilite anterior fostelor dispozitii legale, L 164 si..  

    Iata domnule ce prevede Decizia CCR  

    DECIZIA nr. 760 din 9 noiembrie 2021, Pct 19. 

    "Tot în contextul criticii în privința art. 59 din Legea nr. 223/2015, Curtea reamintește că persoanele care se pensionează se supun dispozițiilor legale în vigoare la data deschiderii dreptului la pensie, potrivit principiului tempus regit actum.  

    Curtea a mai statuat, referitor la tratamentul juridic diferit căruia i se supun persoanele în funcție de data deschiderii dreptului la pensie, că situația diferită în care se află cetățenii în funcție de reglementarea aplicabilă potrivit principiului menționat nu poate fi privită ca o încălcare a dispozițiilor constituționale care consacră egalitatea în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și discriminări. Curtea a precizat că noile reglementări pot să fie avantajoase sau chiar dezavantajoase pentru beneficiarii de pensii, după cum permite sau impune, după caz, situația economico-financiară a țării. În oricare dintre aceste ipoteze dispozițiile legale noi se aplică numai pentru viitor, pentru persoane care se vor înscrie la pensie după intrarea lor în vigoare, neputând atinge drepturile de pensie anterior stabilite. Prin urmare, legiuitorul este liber să modifice condițiile de stabilire a dreptului la pensie pentru viitor, fără ca aceasta să aibă semnificația încălcării dreptului la pensie, iar dacă dorește ca noile dispoziții mai favorabile să fie aplicate și persoanelor pensionate anterior, acest lucru trebuie prevăzut în mod expres de lege". 

     

    Ce ziceti domnule general, s-a respectat in Romania acest principiu, a respectat si respecta Casa Sectoriala de Pensii acest principiu, ca persoanele care se pensionează se supun dispozițiilor legale în vigoare la data deschiderii dreptului la pensie, potrivit principiului tempus regit actum, cand a recalculat in 2010 drepturile pensionarilor militari, cand a aplicat L 223, atunci cand a aplicat OUG 59 si..  

    Va respecta Romania drepturile pensionarilor militari acum cand UE instiga la nerespectarea lor.  

    Problema este insa la Justitie. O justitie legata la ochi, va trece si peste aceasta decizie, asa cum a trecut peste porcaria de OUG 57 a lui Ciolos, oug 59 si.. Insa in mod sigur va asteapta multe procese.  

    Si poate ca vor fi si in Romania Judecatori care ...  

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb