Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat, astăzi, cu prilejul împlinirii a 160 de ani de la înfiinţarea serviciului diplomatic român, că MAE a jucat si continuă să joace un rol esenţial în procesul de integrare europeană şi euroatlantică a ţării noastre, iar membrii corpului diplomatic şi consular român nu sunt doar vocea României în lume, ci şi interfaţa Statului român cu cetăţenii săi aflaţi în străinătate, relatează News.ro
"Aniversăm, astăzi, 160 de ani de la înfiinţarea serviciului diplomatic al României. Istoria sa este strâns legată de existenţa însăşi a statului român, acţiunea diplomatică fiind crucială pentru recunoaşterea ţării noastre drept stat independent şi suveran. Această aniversare este un moment semnificativ, care ne oferă oportunitatea de a reflecta asupra rolului şi obiectivelor Ministerului Afacerilor Externe de astăzi", spune premierul în mesaj.
Potrivit premierului Nicolae Ciucă, "activitatea diplomatică şi serviciul diplomaţilor români au fost constant ghidate de protejarea interesului naţional, îmbrăcând forma promovării valorilor şi obiectivelor României în lume".
"De asemenea, MAE a jucat si continuă să joace un rol esenţial în procesul de integrare europeană şi euroatlantică a ţării noastre. Membrii corpului diplomatic şi consular român nu sunt doar vocea României în lume, ci şi interfaţa Statului român cu cetăţenii săi aflaţi în străinătate. În contextul actual, marcat de transformări profunde, MAE are menirea de a identifica oportunităţile, de a consolida alianţele şi de a promova democraţia, stabilitatea şi securitatea, respectarea unei ordinii internaţionale bazate pe reguli şi un multilateralism eficient", spune prim-ministrul.
Nicolae Ciucă mai arată că "o diplomaţie eficientă nu se poate realiza fără un Minister al Afacerilor Externe puternic, unit în jurul unei misiuni clare şi sprijinit de un corp de profesionişti dedicaţi".
"Prestaţia acestora rămâne valoroasă nu doar prin implementarea mandatului direct al MAE, dar şi prin punerea expertizei diplomatice în slujba altor părţi ale administraţiei centrale române. Istoria bogată a MAE oferă modele şi lecţii care, cu siguranţă, vor inspira noi generaţii de diplomaţi să servească cu demnitate şi dedicaţie România şi cetăţenii români. Sunt convins că tradiţiile şi bunele practici vor fi duse mai departe de un serviciu diplomatic mândru de misiunea sa în slujba interesului public", mai afirmă premierul.