Nicolicea: "Votul prin corespondenţă şi electronic prezintă probleme"

Alexandru Costea
Politică / 23 ianuarie 2015

Ministrul Eugen Nicolicea a declarat, azi, că se va inspira din sistemul francez în vederea înfiinţării unor listele electorale obligatorii, atât în ţară cât şi în diaspora, pe de altă parte precizând că votul electronic şi prin corespondenţă prezintă probleme, prin dispariţia secretului votului, transmit surse din presă.

"Aveam în gând să lucrez la acest sistem de actualizare a listelor din ţară, pentru că avem o problemă şi la actualizarea listelor şi la înfiinţarea listelor electorale pentru diaspora", a declarat ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea, la seminarul "Organizarea alegerilor în străinătate, experienţa franceză", organizat de Ambasada Franţei la Bucureşti.

Precizând că face parte şi din comisia parlamentară de elaborare a codurilor electorale, Nicolicea a afirmat că prezentarea sistemului electoral francez, unde există liste electorale, iar fără înscrierea pe acestea nu se poate vota, îl ajută "foarte puternic" pentru că în România sunt "doi duşmani în orice reformare", populismul şi neîncrederea.

"Neîncrederea va fi învinsă atunci când prezentăm un sistem sau un exemplu care este activ în Franţa. Şi Franţa nu poate să fie acuzată că încalcă drepturile omului. De asemenea, populismul trebuie înfrânt pentru că acest populism a fost întins la maxim, dreptul cetăţeanului de a vota în orice condiţii şi fără reguli, de aici nu s-au putut elimina listele electorale suplimentare pentru că trebuie, nu, să-i oferi dreptul omului să voteze indiferent unde se află, de aici nu s-a putut face niciun fel de sistem din acestă «scrisoare-răspuns» pentru înscrierea voluntară într-o listă electorală în diaspora pentru că s-ar fi socotit iarăşi că este o limitare a dreptului la vot. Reamintesc că simpla completare a unor declaraţii că nu au votat în altă parte a fost considerată o limitare a dreptului la vot, doar pentru motivul că se întârzia procesul de votare", a declarat ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul.

După părerea sa, actualizarea listelor electorale permanente este "soluţia pentru 90% din problemele pe care le avem", Nicolicea precizând că se va inspira din prezentarea făcută la acest seminar.

În ceea ce priveşte votul prin corespondenţă, oficialul român a spus că la început el a fost primit cu neîncredere în România, iar în prezent "toată lumea vorbeşte din nou fără să cunoască despre votul prin corespondenţă, ca şi cum ar fi un panaceu".

Eugen Nicolicea a explicat că votul prin corespondenţă şi cel electronic au aceeaşi problemă: "dispare un caracter care în România este sacru până în momentul de faţă şi anume secretul votului".

"Nu este vorba de secretul votului faţă de autorităţi, ci este vorba de secretul votului faţă de alţi alegători. Acest secret la noi este atât de puternic menţinut în conştiinţa publică încât, dacă doi bătrâni, soţ şi soţie, intră împreună în cabina de vot pentru că nu văd bine sau să se sfătuiască, aceasta este infracţiune. Şi atunci punem problema, de ce ar mai fi aceasta infracţiune dacă pot să stea acasă, să se sfătuiască şi cu nepoţii care, eventual, votează în locul lor contra o bere. Până când opinia publică nu va fi bine informată şi va fi pregătită pentru ca să înţeleagă că se renunţă la această componentă a votului secret şi să accepte acest lucru eu cred că acest lucru nu trebuie să fie promovat aşa cum se încearcă acuma: votul prin corespondenţă e un panaceu universal", a spus ministrul.

Referitor la votul electronic, deputatul UNPR a precizat că electoratul român nu are încredere în el.

"Electoratul nu poate să aibă încredere. În momentul de faţă n-au încredere că rezultatul este corect nici când introduc buletinul în urnă, dar vă imaginaţi într-un sistem în care ei nu văd cum se transmite semnalul şi votul în altă parte", a subliniat Eugen Nicolicea.

"Listele electorale din diaspora sunt obligatorii măcar pentru faptul că le putem scădea din listele electorale de acasă, ca să nu mai avem vot dublu, unul în străinătate şi unul acasă, acasă votând, eventual, primarul pentru cei plecaţi la muncă, avându-le toate datele din buletin", a mai spus Nicolicea.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. nicolicea fugi de aicea

    esti contra la tot ceea ce altii au facut bine in alte tari

    rusine ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb