NOI ACUZAŢII GRAVE LA ADRESA ASF Electroargeş acuză ASF că acţionează abuziv în relaţie cu compania şi cu preşedintele Consiliului de Administraţie

Mihai Gongoroi
Piaţa de Capital / 14 august 2020

Electroargeş acuză ASF că acţionează abuziv în relaţie cu compania şi cu preşedintele Consiliului de Administraţie

Din adresa ELGS remisă pieţei: "Avalanşa de solicitări, amenzi şi măsuri dispuse într-o perioadă scurtă de timp (...) pot destabiliza activitatea conducerii Electroargeş, iar o asemenea conduită este contrară Codului Civil"

Ştefan Constantin, preşedintele CA, menţionează într-o adresă remisă ASF că a decis "iniţierea măsurilor legale atât împotriva ASF, cât şi a persoanelor din conducerea acestei instituţii, care acţionează abuziv".

ASF este parte nelegală în acţiunea unui acţionar de a prelua abuziv controlul Electroargeş, susţine Electroargeş

Conducerea Electroargeş (ELGS) acuză Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) că acţionează abuziv în legătură cu compania şi mai ales cu Ştefan Constantin, preşedintele Consiliului de Administraţie (CA), se arată într-o adresă remisă astăzi de emitent operatorului pieţei.

Electroargeş arată că "avalanşa de solicitări, amenzi şi măsuri dispuse într-o perioadă scurtă de timp (...) pot destabiliza activitatea conducerii Electroargeş, iar o asemenea conduită este contrară dispoziţiilor art. 15 din Codul Civil: «Niciun drept nu poate fi exercitat în scopul de a vătăma sau păgubi pe altul ori într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe»".

Compania apreciază în adresa remisă bursei şi acţionarilor că "ASF exercită în mod excesiv şi nerezonabil drepturile de care dispune, cel puţin, spre exemplu, dreptul de a solicita «oricărei persoane de a răspunde solicitărilor A.S.F.», în condiţiile în care se solicită în mod repetat Electroargeş răspunsuri în termene de 24 de ore, pentru chestiuni care sunt lămurite şi/sau fără legătură cu competenţele ASF, şi, mai mult, se invocă în mod expres în adresele ASF aplicarea sancţiunilor contravenţionale dacă nu există conformare în termen la solicitări".

Potrivit Electroargeş, ASF a pus emitentul într-o situaţie cel puţin dificilă, dacă nu nelegală, "din moment ce, pe lângă avalanşa de solicitări, amenzi şi măsuri, toate cu solicitări de răspuns în termen imediat, s-a dispus de către ASF, în mod expres, prin Decizia ASF nr. 958/05.08.2020, masura să fie convocată de către CA o nouă AGOA, cu ordinea de zi solicitată de acţionarul Tudor Dumitru, efectul fiind că ar urma a fi rediscutate aspecte pentru care există hotărâri ale acţionarilor, faţă de interpretarea ASF (greşită - nota companiei) că orice solicitare trebuie să conducă la convocarea AGOA, indiferent de cuprinsul acesteia, şi că nu se poate refuza sub nicio formă convocarea AGOA la solicitarea unui acţionar îndreptăţit".

Ştefan Constantin, preşedintele CA, menţionează într-o altă adresă, remisă ASF, că a decis "iniţierea măsurilor legale atât împotriva ASF, cât şi a persoanelor din conducerea acestei instituţii, care acţionează abuziv".

Mai mult, Electroargeş acuză ASF că are "interese personale sau, după caz, legături oculte", cu acţionarul Tudor Dumitru. Totodată, compania informează supraveghetorul că va respinge comunicarea cu ASF şi că "nu vom mai răspunde «în 24 de ore (cum solicită ASF - n.r.)» absolut niciunei solicitări emisă de către ASF, urmând ca instanţele de judecată să verifice dacă aceste solicitări au un temei legal, şi dacă există obligaţia emitentului de a răspunde în termene atât de scurte la solicitările fără temei ale instituţiei dvs., urmând a se analiza şi dacă situaţia Electroargeş este una specială pe piaţa de capital, şi dacă există un tratament diferenţiat faţă de toţi emitenţii, situaţie care nu poate fi explicată decât prin existenţa unor legături oculte care determină şi abuzul ASF".

Compania mai spune că va "reacţiona imediat şi pe absolut toate căile legale pentru a atrage atât răspunderea ASF cât şi a persoanelor care exercită abuziv funcţii în conducerea acestei instituţii".

Preşedintele CA Ştefan Constantin a fost amendat recent de către ASF cu 60.000 de lei pentru că nu a dat curs solicitării de convocare transmisă de acţionarul Tudor Dumitru. Aceasta este una dintre cele mai mari amenzi date de ASF în cazul conducerii unei companii listate.

Conducerea Electroargeş acuză practic ASF că este parte în "operaţiunea nelegală a acestui acţionar minoritar de a prelua abuziv controlul Electroargeş", acţionar cu o deţinere de 12,84% din companie.

"Suntem sigur că măsurile ASF vor face deliciul pieţei de capital şi a investitorilor, atestând riscurile la care aceştia se pot expune dacă decid să investească pe piaţa de capital datorită competenţei deosebite a persoanelor din conducerea ASF, care au dispus aceste măsuri, şi că ASF va regăsi şi în aceste împrejurări justificări inedite şi texte de lege inexistente şi pentru această situaţie", conchide adresa Electroargeş.

Redăm mai jos, integral, adresa Electroargeş, semnată de preşedintele CA Ştefan Constantin, transmisă bursei şi investitorilor:

Electroargeş SA informeaza actionarii si eventualii investitori ca prin comunicarea Adresei ASF nr. 8083/12.08.2020, in conditiile in care au fost emise adresele nr. 7588/11.08.2020 si Deciziile ASF nr. 957 si nr. 958/05.08.2020, precum si prin emiterea adresei ASF nr. 7585/11.08.2020(catre Braiconf SA), prin care, din nou, se solicita informatii in legatura cu tranzactiile DEAL cu actiuni Braiconf, si in aceasta situatie fiind vizata persoana presedintelui CA Electroarges SA - dl. Stefan Constantin, s-a luat act ca ASF intelege in mod expres sa actioneze abuziv in legatura cu Electroarges, si, mai ales, cu persoanele din conducerea acestei societati, in special fiind vizat presedintele CA, dl. Stefan Constantin.

Electroarges informeaza investitorii ca exista o adevarata "avalansa" de solicitari, amenzi si masuri dispuse intr-o perioada scurta de timp, ceea ce este inexplicabil si de nepermis pentru o institutie precum ASF, care pot destabiliza activitatea conducerii Electroarges, o asemenea conduita fiind contrara dispozitiilor art. 15 din Codul Civil "Niciun drept nu poate fi exercitat în scopul de a vătăma sau păgubi pe altul ori într-un mod excesiv şi nerezonabil, contrar bunei-credinţe."

Aceste dispozitii sunt pe deplin incidente in legatura cu solicitarile ASF, astfel ca se apreciaza ca ASF exercita in mod excesiv, si nerezonabil drepturile de care dispune, cel putin, spre exemplu, dreptul de a solicita "oricarei persoane de a raspunde solicitarilor A.S.F.", in conditiile in care se solicita in mod repetat Electroarges raspunsuri in termene de 24 de ore, pentru chestiuni care sunt lamurite si/sau fara legatura cu competentele ASF, si, mai mult, se invoca in mod expres in adresele ASF aplicarea sanctiunilor contraventionale daca nu exista conformare in termen la solicitari.

Ultima masura, dispusa prin Decizia ASF nr. 958/05.08.2020, asupra carora actionarii si investitorii au fost informati prin publicarea directa de catre ASF a acestei decizii pe website-ul BVB, pagina Electroarges, de obligare a CA Electroarges SA a convoca o noua AGOA, cu ordinea de zi solicitata de actionarul Tudor Dumitru, atesta de asemenea pe deplin abuzul de drept al ASF.

Acest actionar a solicitat convocarea AGOA, desi exista deja o convocare a CA in curs pentru AGOA la data de 04,05.08.2020, fata de care convocarea actionarului a fost refuzata. AGOA a avut loc la data de 04.08.2020, fiind aprobate situatiile financiare (una dintre nenumaratele solicitari ale acestui actionar).

Cu toate ca a existat aceasta situatie, Electroarges SA informeaza investitorii si actionarii ca ASF a inteles sa puna emitentul Electroarges SA intr-o situatie cel putin dificila, daca nu nelegala, din moment ce, pe langa avalansa de solicitari, amenzi si masuri, toate cu solicitari de raspuns in termen imediat, s-a dispus de catre ASF in mod expres, prin Decizia ASF nr. 958/05.08.2020, masura sa fie convocata de catre CA o noua AGOA (!!!!), cu ordinea de zi solicitata de actionarul Tudor Dumitru, efectul fiind ca ar urma a fi rediscutate aspecte pentru care exista hotarari ale actionarilor (!!!!), fata de interpretarea ASF (n.n gresita) ca orice solicitare trebuie sa conduca la convocarea AGOA, indiferent de cuprinsul acesteia, si ca nu se poate refuza sub nicio forma convocarea AGOA la solicitarea unui actionar indreptatit.

Electroarges informeaza investitorii si actionarii ca insistenta ASF in aceasta interpretare a dispozitiilor legale, desi combatuta cu argumente valide de catre Electroarges, a determinat situatia actuala a Electroarges, de a fi obligata de catre ASF a convoca AGOA, desi aceasta a avut loc (!!!!), cu puncte solicitate de actionar care au fost deja dezbatute in cadrul AGOA (!!!!), situatie inedita din cate cunoastem pe piata de capital, situatie care atesta in mod practic ca, din aceasta perspectiva, interpretarea ASF nu poate sa fie decat gresita, si ca exista dreptul societatii de a cenzura solicitarile nelegale, astfel ca nu orice solicitare poate sa conduca la convocarea AGOA (spre exemplul cazul in care AGOA a avut loc, si, cu toate acestea, actionarul solicita o noua convocare a AGOA).

Situatia este cu atat mai grava cu cat s-a dispus si amendarea istorica a presedintelui CA, in legatura cu aceasta situatie, imprejurare care, alaturi de celelalte imprejurari existente, atesta abuzul ASF in legatura cu emitentul Electroarges. Raspunsul la adresa ASF nr. 8083/12.08.2020 este atasat prezentului raport, in raspuns fiind precizate pe larg motivele pentru care se considera ca exista un abuz de drept din partea ASF.

Totodată, adresa integrală a Electroargeş către ASF poate fi consultată aici: https://www.bvb.ro/infocont/infocont20/ELGS_20200813191620_Raspuns-EA---Adresa-ASF-8083-12-08-2020.pdf

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. ASF are dreptate. Dacă acționarul îți cere convocarea AGA și are procentul cerut de lege, iar problemele de discutat sunt de competența AGA, atunci convoci AGA! Voi, conducătorii Electroargeș, greșiți! Nu e o interpretare particulară a ASF, e interpretarea generală și corectă! De ce vă e teamă de acționari? Ei sunt proprietarii, nu voi!

    1. Exact.

      ASF NU are dreptate.

      ASF a pierdut si in instanta, tot in cazul ELGS, amendarea nelegala din 2019, pentru necompletarea ordinii de zi solicitata de acelasi actionar minoritar Tudor Dumitru. 

      In cazul in care un actionar solicita completarea sau convocarea AGA si CA respinge cererea, singurul remediu al actionarului este sa se adreseze Instantei. ASF nu are atributii/competente in acest sens.  

      Nu sunt chestiuni negociabile.  

      Orice investitor la bursa ce are cunostinte elementare despre legea societatilor sau a pietei de capital trebuie sa cunoasca aceste lucruri. 

      ART. 119, din Legea 31/1990.  

      Mai conteaza legea?

      Sau functionarii corupti sunt un lucru normal? 

      Tudor Dumitru incearca sa preia conducerea ELGS de prin 2016 si incearca sa schimbe presedintele CA de cand a fost ales, din 2016.

      De cand cu noul presedinte Tudor Dumitru(si Vidraru) a incasat aproape 1.500.000 Euro(2016-2019) si pachetul de actiuni a ajuns la valoarea de 2.500.000 Euro, cand el a investit aproximativ 1.000.000 Euro. 

      In 3 ani. 

      Tudor a incasat un dividend mai mare decat investitia si valoarea pachetului aproape s-a dublat. 

      Rea conducere, sa iti recuperezi investitia asa repede si sa ai suplimentar o dublarea a valorii pachetului de actiuni. 

      Tudor Dumitru a avut aceste solicitari si acuze in fiecare an, a folosit limbaj vulgar, a amenintat, a tipat, a adus pierderi, a creat tensiune si a fost rasplatit cu un dividend foarte bun, ELGS a fost si performer al Bursei acum vreo 2 ani.

      Ce interese ascunse are impreuna cu cei de la ASF? 

      Mai ușor cu pianul pe scări. Mare tupeu ce vă trebuie să vorbiți voi de încălcarea legii, infracțiuni sau abuzuri. Mare tupeu!

      Nu este adevarat. Nu vorbim de frica. Respectati legea. Copariu este corupt. Si inca cativa de pe acolo. Copariu este omul lui Fratila. Un om integru nu este omul nimanui.

      Un om corupt este omul lui Fratila, acest Copariu. 

      Nu sunt de la ELGS. Nu sunt uzurpator. Vorbesti urat. Vorba ca nu exista fum fara foc este gresita. Respectati legea sa avem o piata de capital sanatoasa, de care sa ne bucuram cu totii, sa facem proiecte, sa dezvoltam.

    Băi, băi, cum vă lasă Make puțin, cum mai faceți o prostie. Ați sărit pe comunicatul ELGS ca gâștele. Vedeți mă ca Tudor Dumitru e prietenul lui Ciurezu, nu-l mai înfierati aici aiurea doar pentru că zice unul nasoale de ASFeu... Doooamne, e greu tare cu voi!!!

    1. Am auzit ca Gradinescu habar nu are, semneaza draft-uri. Cine este de fapt la conducerea ASF, randul 2 sau presedintele? Si Toia asta cine mai e?

    ASF nu are voie sa se implice in astfel de chestiuni. Schimba articolul de amendare de la o luna la alta, anul trecut au amendat ELGS pe un articol, au pierdut, anul acesta au amendat pe alt articol.

    Cum sa pui pe ordinea de zi anularea de hotarari CA si AGA ce au fost deja votate in AGA si executate? 

    Cum sa pui pe ordinea de zi puncte/acuzatii nefondate, pentru care sunt necesare proceduri prealabile? 

    Cum sa pui pe ordinea de zi puncte deja supuse votului in alte hotarari? 

    Cum sa convoci sau sa completezi AGA daca deja a fost convocata, in 4 August s-au aprobat situatiile? 

    Si ASF, ce sa caute in aceasta disputa, sa ia partea lui Tudor, Tudor cel fara dinti. 

    ASF are prea multi oameni corupti.  

    Pai asa, propun sa se puna pe ordinea de zi:  

    "Aprobarea unui voiaj pe Marte, impreuna cu prietenii, pentru Tudor Dumitru", 

    "Aprobarea ca Klaus Iohannis sa nu mai fie presedintele Romaniei" 

    "Aprobarea ca Harry Potter sa fie propus Prim-Ministru" 

    "Aprobarea atragerii raspunderii personale civile si penale lui Copariu(ASF)", 

    "Aprobarea ca toti actionarii ELGS sa primeasca cate 1 kg de ciocolata/luna", 

    "Aprobarea ca ******** ***** ********* ** *****"(exprimare nepotrivita, limbaj foarte indecent)". 

    Sa inteleg ca daca un minoritar face o astfel de solicitare CA/societatea nu poate sa cenzureze in nici un fel? 

    Tocmai de asta analizeaza CA solicitarea unui minoritar. 

    Pai, Tudor oricum este un om murdar si sarac. Cum sa murdaresti ELGS cu vorbele si minciunile lui?

    Art. 119 ... 

    1. Dar Tudor Dumitru e omul lui Ciurezu? Ca daca este atunci grav este!

    Fanele ( stefan constantin), suntem noi, baietii de la Galati cu care mureai de foame pe strada acum 5 ani. Te asteptam fratelo! Te asteptam la Galati la zbarna. Ca vii frate aici la noi in curand. Vezi ce faci cu sapunul.

    1. Pustiul asta cordit de Stefan Constantin a furat actiunile lui Chelu si face tarantele.chiar nu are nimeni ac de cojocul lui? Chiar asa snekeri sunt avocatii aia escroci pe care ii plateste din electroarges? Chiar asa de mare e tupeul acestor borfasi?

      Nu mai dezgropa morții. CHELU!? ce nume de rezonanță în istoria bursei! Ce se respecta legea pe atunci!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb