NOI MODIFICĂRI PENTRU PENSIILE PRIVATE OBLIGATORII  Jucătorii de pe pilonul II pot face depozite mai mari la bănci

Corina Fraştelni
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 mai 2008

Fondurile de pensii private obligatorii, care au colectat deja primele contribuţii, au primit de la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) o derogare de şase luni privind obligaţiile investiţionale care se regăsesc în prospect, în sensul că pot plasa mai mult de 20% din active în conturi bancare, pentru a acumula lichiditatea necesară diversificării portofoliului. Prevederea legală este cuprinsă în norma 13/2008 privind limitele investiţionale ale fondurilor de pensii obligatorii.

"Administratorul poate decide ca, pentru o perioadă de 180 de zile calendaristice de la data colectării primelor contribuţii la fondul de pensii pe care îl administrează, să investească în instrumente ale pieţei monetare, inclusiv conturi şi depozite în lei la o bancă sau la o sucursală a unei instituţii de credit străine, cu depăşirea procentului de 20% din valoarea totală a activelor fondului de pensii", se arată în norma publicată de CSSPP.

Domnul Dorin Boboc, directorul de investiţii al "Allianz -Ţiriac Pensii Private", ne-a declarat: "Norma de derogare pentru piaţa monetară este binevenită, deoarece dă administratorilor mai multă flexibilitate în această perioadă de început, relaxând în acest fel eventualele presiuni de termen scurt asupra preţurilor activelor". Pe de altă parte, domnia sa este de părere că investiţiile pe piaţa de capital vor fi făcute, dar nu imediat.

Dorin Boboc a subliniat că fiecare administrator va decide care este momentul optim pentru diversificarea portofoliului conform prospectului, în funcţie de mai mulţi factori, cum ar fi volumele necesare, condiţiile pieţelor sau oportunităţile de pe piaţa primară.

Domnul Mihai Bogza, preşedintele "Bancpost", ne-a declarat: "Această decizie a CSSPP este oportună pentru fondurile de pensii private, deoarece sumele pe care le au sunt foarte mici şi momentan, nu îşi permit să-şi diversifice portofoliul de investiţii pe pieţe mai sofisticate". Domnia sa este de părere că această decizie a CSSPP conferă jucătorilor de pe pilonul II mai multă flexibilitate, având în vedere că acest sistem este încă la început.

Norma mai arată că administratorul care hotărăşte să aplice prevederile normei trebuie să notifice în scris Comisia în termen de cinci zile calendaristice de la data luării deciziei, precum şi în legătură cu data la care administratorul va începe aplicarea prevederilor.

Tot în termen de cinci zile calendaristice de la data notificării Comisiei, trebuie să informeze participanţii la fondul de pensii pe care îl administrează, prin publicarea deciziei luate în cel puţin două cotidiane de circulaţie naţională, pe o perioadă de cel puţin trei zile consecutive, precum şi prin publicarea pe pagina proprie de internet.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb