Procuratura din Coreea de Sud a percheziţionat, ieri, birourile conglomeratului "Samsung Group" şi pe cele ale fondului de pensii National Pension Service (NPS), în urma articolelor apărute în presă privind legăturile acestora cu o apropiată a doamnei Park Geun-hye, preşedintele ţării, care a fost inculpată într-un scandal de trafic de influenţă, potrivit Reuters. Percheziţiile vin după ce, la data de 8 noiembrie, Procuratura din Seul a percheziţionat sediul central al "Samsung Electronics" în acest scandal politic extins în mediul de afaceri.
Agenţia de presă Yonhap a relatat că procurorii investighează decizia NPS, cel mai mare fond de pensii din ţară, de a aproba fuziunea de 8 miliarde de dolari dintre "Samsung C&T" Corp. şi "Cheil Industries", care a avut loc anul trecut.
Percheziţiile semnalează că procurorii extind investigaţia privind acuzaţiile de trafic de influenţă, în scandalul de corupţie care a lovit preşedinţia sud-coreeană, legat de relaţia dintre Guvern şi marile afaceri.
NPS, al treilea mare fond de pensii din lume, a intrat în atenţia presei şi a organizaţiilor civice după ce a aprobat, în calitate de acţionar majoritar, fuziunea dintre două companii afiliate "Samsung Group", cel mai mare conglomerat de afaceri controlat de o familie din Coreea de Sud. Acordul NPS a fost crucial pentru succesul fuziunii, iar unele articole din presa coreeană au susţinut că acesta a fost acordat în circumstanţe misterioase.
Un purtător de cuvânt al "Samsung Group" a confirmat că reprezentanţi ai procuraturii au vizitat sediul central al companiei, dar nu a oferit detalii.
Park Geun-hye şi confidenta sa, Choi Soon-sil, sunt investigate pentru că ar fi exercitat presiuni asupra unor companii mari, inclusiv asupra "Samsung Group", ca să strângă bani pentru fundaţii ce susţineau politica lui Park Geun-hye de promovare a activităţilor culturale şi sportive.
Fuziunea dintre filialele "Samsung" a fost aprobată de acţionari în iulie 2015, iar procurorii au declarat că cele două fundaţii implicate au fost înfinţate în următoarele şase luni.
Park Geun-hye, al cărei mandat de cinci ani se încheie în februarie 2018, s-a opus solicitărilor privind demisia sa, dar şi-a cerut scuze de două ori, afirmând că ea s-a gândit numai la beneficiul economiei ţării, nu al său.