Noi probleme în sectorul băncilor regionale din SUA

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 5 mai 2023

Noi probleme în sectorul băncilor regionale din SUA

Acţiunile PacWest Bank se prăbuşesc

Încă un creditor din sectorul bancar regional din SUA - prins în cea mai gravă criză de după 2008 - caută ajutor, anunţă CNN.

PacWest Bank, cu sediul în California, a confirmat ieri că explorează "toate opţiunile strategice" după ce preţul acţiunilor sale a fost redus la jumătate în sesiunea after-hours, în urma unei informaţii Bloomberg care arăta că banca are în vedere o vânzare.

"Exploarea opţiunilor strategice" este formula de pe Wall Street pentru "vă rugăm să ne ajutaţi", scrie CNN, amintind că ultima bancă ce a anunţat că explorează opţiuni strategice a fost First Republic - achiziţionată zilele trecute de JPMorgan Chase & Co.

"În conformitate cu practicile normale, compania şi consiliul său de administraţie analizează continuu opţiunile strategice", a anunţat PacWest într-un comunicat, menţionând: "Recent, banca a fost abordată de mai mulţi potenţiali parteneri şi investitori, iar discuţiile sunt în desfăşurare. Vom continua să evaluăm toate opţiunile pentru a maximiza valoarea pentru acţionari".

Bloomberg, citând surse anonime, informa miercuri că banca a încercat să fie preluată, dar ofertanţii nu au apărut.

Se pare că PacWest ia în considerare divizarea băncii sau, ca alternativă, încearcă să atragă capital, conform Bloomberg.

La fel ca în cazul altor bănci regionale din SUA, valoarea împrumuturilor şi deţinerilor de obligaţiuni ale PacWest s-a prăbuşit pe măsură ce ratele dobânzilor au crescut.

Clienţii şi-au retras depozitele în martie, de teamă că banca ar putea intra în colaps şi ar rămâne fără bani. Deşi Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) asigură depozitele de până la 250.000 de dolari, multe companii au mult mai mulţi bani în conturile lor, dintre care o mare parte sunt neasigurate.

Banca a rămas astfel cu o potenţială problemă: dacă clienţii continuă să-şi retragă depozitele, instituţia financiară poate rămâne fără numerar. Acest lucru i-a descurajat pe investitori, ceea ce a făcut ca acţiunile PacWest să scadă cu peste 70% în 2023.

PacWest pare să se fi stabilizat în ultimele săptămâni, după prăbuşirea din martie a Silicon Valley Bank şi Signature Bank. PacWest a raportat săptămâna trecută că ai săi clienţi au încetat să-şi retragă banii, iar 73% din depozitele băncii au fost asigurate. Ieri, creditorul a informat că 75% din depozitele sale erau asigurate începând cu 2 mai.

"Nu am experimentat ieşiri de depozite exagerate în urma vânzării First Republic Bank şi a apariţiei altor informaţii privind sectorul bancar", a menţionat PacWest, adăugând: "În plus, am plătit recent împrumuturi de un miliard de dolari cu excesul nostru de lichiditate. Numerarul nostru şi lichiditatea disponibilă rămân solide şi au depăşit depozitele noastre neasigurate, reprezentând 188%".

Acţiunile PacWest au scăzut cu 28% marţi şi cu încă 2% miercuri. Ieri, la ora locală 10.35, acestea erau în declin cu 60%, la 2,57 dolari.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. In Romania e bine cu majoritatea creditelor cu dobanzi variabile. Raiffeisen Bank plus 90% in trimestrul 1 2023 fata de trimestrul 1 2022, BCR plus 18% in trimestrul 1 2023 fata de trimestrul 1 2022. Urmeaza TLV si BRD

    1. Banca Transilvania a înregistrat în T1 2023 un profit mai mare cu 100% fata de T1 2022

      Adevărat, dar atunci a scăzut din cauza războiului față 2021! Cu majorări de capital se mai diminuează! Apoi ,ce e mai rau urmeaza !? Totuși e bine !

      Au profitul asta sigur din cauza războiului si nu din cauza ca IRCC si ROBOR la creditele cu dobanda variabila in trimestrul 1 2023 a fost mult peste IRCC si ROBOR trim 1 2022

      *au fost

      T1 2021 net 656 mil

      T1 2022 net 400 

      T1 2023 net 837 

      E și atacul asupra Ucrainei în 2022,evident și creșterea dobânzii pe 2023 ,ai dreptate

      Dar,nu știm cum se vor recunoaste și când pierderile,clar pierderi cu împrumuturile cu dobândă de aprox 4% la stat! Așteaptă scadenta? 

      Ce motive ar avea sa nu astepte scadenta? Banca Transilvania este bine capitalizata, din profitul de anul trecut de 2.5 miliarde au acordat doar actiuni gratuite de 910 milioane iar rata creditelor neperformante la 31.03.2023 este de 2.40%

    Sectorul financiar a savurat tehnica "tipăririi de bani neacoperit și dobânzile zero,

    acum vine vremea" adevarului" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb