Noi recorduri istorice pentru principalii indici ai BVB, în luna mai

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 iunie

Noi recorduri istorice pentru principalii indici ai BVB, în luna mai

English Version

Acţiunile Premier Energy au intrat la tranzacţionare, în urma celui mai mare IPO al unei companii private din ultimii cinci ani de la bursa noastră

Declin de 2,3% pentru BET-FI, singurul indice în scădere de la BVB

Principalii indici ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au bifat noi recorduri istorice, luna trecută, perioadă în care companiile şi-au publicat rezultatele aferente primului trimestru al anului, iar pieţele internaţionale au avut o traiectorie de creştere.

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de titluri ale pieţei noastre, s-a apreciat cu 3,1%, la 17.588 de puncte, în vreme ce pentru indicele BET-TR, ce cuprinde şi dividendele plătite de companiile incluse în principalul coş de acţiuni de la BVB, creşterea a fost de 5,5%, până la 37.363 de puncte. Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, a urcat cu 3,6%, la 3.251 de puncte.

Traderii şi-au redus estimările privind tăierea dobânzii de către Fed în septembrie, conform CME FedWatch Tool

În Statele Unite, pieţele au sfidat zicala "Sell in May and go away" sau "Vinde în mai şi pleacă în vacanţă", indicii încheind luna trecută cu aprecieri semnificative. S&P a avut un avans de 4,8%, în vreme ce indicele Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în domenii intensive în cunoaştere, s-a apreciat cu 6,9%.

Aşteptările legate de impactul inteligenţei artificiale se numără printre factorii care susţin preţurile acţiunilor, în vreme ce inflaţia scade dar nu suficient astfel încât Rezerva Federală să înceapă să reducă dobânzille în viitorul apropiat, conform presei internaţionale.

La finele săptămânii trecute, traderii din pieţele futures dădeau o probabilitate de 55% ca Fed să reducă dobânda cu 25 de puncte de bază, la întâlnirea din septembrie, mai mică decât estimarea din urmă cu două săptămâni, de 65%, conform CME FedWatch Tool.

De partea noastră a Atlanticului, indicele pan-european Stoxx 600 a urcat cu 2,6% luna trecută, în vreme ce la Frankfurt creşterea indicelui DAX40 a fost de 3,1%, înaintea şedinţei Băncii Centrale Europene din această săptămână, în urma căreia este aşteptată prima tăiere de dobândă.

MedLife, Digi şi Transgaz - cele mai bune evoluţii din BET

La Bursa de Valori Bucureşti, indicele BET-XT, al celor mai lichide treizeci de acţiuni ale pieţei noastre, a avut un avans de 2,6%, la 1.492 de puncte, în vreme ce cu tot cu dividende creşterea a fost de 5%, până la 3.134 de puncte, după cum arată evoluţia indicelui BET-XT-TR.

Creşterile apar şi în contextul în care, începând cu a doua parte a lunii martie, fondurilor de pensii Pilon II au început să primească viramentele mărite la 4,75% din venitul brut lunar al salariaţilor din ţara noastră, astfel încât dispun de mai mulţi bani pe care să-i investească.

Acţiunile prestatorului de servicii medicale private MedLife au urcat cu 23,5% luna trecută, cea mai bună evoluţie din BET, pe volume mari, ceea ce indică către achiziţii ale investitorilor instituţionali. Emitentul a raportat afaceri în creştere pentru primul trimestru al anului, în vreme ce profitul net consolidat a urcat cu 55%, iar la nivel individual compania a trecut în zona profitabilităţii, cu un rezultat net de 4,1 milioane lei faţă de o pierdere de 3,8 milioane lei, în primele trei luni ale anului trecut. De asemenea, marjele s-au îmbunătăţit, ceea ce reflectă eficientizarea activităţii companiei.

Noi recorduri istorice pentru principalii indici ai BVB, în luna mai

Titlurile operatorului de telecomunicaţii Digi Communications s-au apreciat cu 19,2%, luna trecută, la un nou record istoric, în condiţiile în care Morgan Stanley a anunţat includerea acţiunilor societăţii în indicii de referinţă dedicaţi pieţelor de frontieră. Compania pregăteşte lansarea serviciilor sale în Belgia, care vor fi operaţionale chiar în această vară, a achiziţionat operatorul de telefonie mobilă Telekom România şi a anunţat o creştere mai mult decât dublă a profitului în primele trei luni ale anului, ce-i drept pronind de la o bază redusă.

Acţiunile transportatorului de gaze naturale Transgaz au urcat cu 18,9%, luna trecută, îndeosebi pe fondul raportării de către companie a dublării profitabilităţii în primul trimestru al anului, până la 263 milioane lei. În ultimele zile ale lunii, agenţia internaţională de rating Fitch a confirmat ratingul "BBB-' al Transgaz, cu perspectivă stabilă.

Evoluţii divergente pentru principalele bănci de la bursa noastră

Într-o lună în care indicele Euro Stoxx Banks a avut o creştere uşoară, de circa 4%, evoluţia principalelor două acţiuni bancare de la BVB a fost divergentă. Titlurile Banca Transilvania au urcat cu 9,9%, la un nou record istoric, în condiţiile în care, instituţia de credit a raportat pentru primele trei luni ale anului un profit în creştere cu 35% şi urmează să acorde dividende şi acţiuni gratuite. În schimb, titlurile BRD-Groupe Societe Generale s-au depreciat cu 8,65%, în urma unei corecţii ex-dividend şi probabil a faptului că instituţia de credit înregistrat o scădere uşoară a profitabilităţii, în primul trimestru al anului.

La finele lunii trecute, Grupul Banca Transilvania a ajuns la un acord privind achiziţia BRD Pensii, administrator de fonduri Pilon II şi Pilon III. De asemenea, BRD Finance IFN, divizia de credite de consum a BRD, se află într-un proces de vânzare a portofoliului de credite din ţara noastră. Conform unor ştiri apărute în presă în luna februarie, Societe Generale explorează posibilitaea vânzării BRD, informaţii ce nu au fost confirmate dar nici infirmate de conducerea instituţiei de credit.

Creştere de 1,8% pentru BET-NG, inferioară aprecierii majorităţii indicilor de la BVB

Acţiunile Hidroelectrica au avut un uşor declin în mai, în condiţile în care compania şi-a rectificat în scădere bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an, ca urmare a ieftinirii preţului energiei şi a creşterii unor cheltuieli. Astfel, Hidroelectrica estimează un profit de 4,1 miliarde lei în 2024, cu 14% sub cel bugetat iniţial, precum şi dividende de 3,7 miliarde lei, de asemenea în scădere.

Pentru primele trei luni ale anului, producătorul şi furnizorul de energie a raportat venituri în scădere cu 22%, în special pe fondul diminuării preţurilor de vânzare şi un profit net de 1,3 miliarde lei, cu 23% sub cel din primul trimestru al anului trecut.

Titlurile Nuclearelectrica s-au depreciat cu 6,1%, luna trecută, pe fondul corecţiei ex-dividend şi în condiţiile în care compania a raportat un profit în scădere cu 26% pentru primele trei luni ale anului, în principal ca urmare a scăderii preţului energiei în piaţa liberă. Acţiunile OMV Petrom au recuperat corecţia ex-dividend din data de 14 mai şi au încheiat luna cu un avans de 1,66%.

Titlurile Transelectrica s-au apreciat cu 11,9%, în condiţiile în care profitul companiei s-a majorat cu 29%, în primul trimestru al anului. În plus, transportatorul de enegie a semnat un memorandum cu trei societăţi energetice din Azerbaidjan, Georgia şi Ungaria pentru implementarea proiectului "Green Energy Corridor", proiect în conformitate cu obiectivele tranziţiei energetice ale Uniunii Europene, conform comunicatului societăţii.

În ansamlu, indicele BET-NG, al companiilor energetice şi de utilităţi, a avut un avans de 1,8%, luna trecută, sub evoluţia indicilor generali ai BVB.

Discount-uri de tranzacţionare situate între 72% pentru Infinity Capital Investments şi 53% în cazul SIF Muntenia

Indicele BET-FI, al fostelor SIF-urilor plus Fondul Proprietatea, a avut un declin de 2,3%, până la 58.932 de puncte, fiind singurul coş de acţiuni de la BVB ce s-a depreciat, luna trecută. Scăderea a fost dată, în principal, de reculul de 10,4% a acţiunilor Fondul Proprietatea, pe fondul corecţiei ex-dividend aferentă ultimei distribuiri de bani a FP.

Infinity Capital a ajuns să aibă 20% din Lion Capital, după ce a achiziţionat un pachet de aproape 5% de la fondul Active Plus, administrat de Swiss Capital, dar finanţat aproape integral de Lion şi SIF Muntenia. Active Plus este unul dintre fondurile reclamate de investitori drept paravane pentru deţinerea şi folosirea indirectă a acţiunilor proprii de către conducerea Lion Capital.

La finalul lunii, SIF-urile se tranzacţionau la discount-uri între preţ şi Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) situate între 72% pentru Infinity Capital Investments şi 53% în cazul SIF Muntenia. Pentru FP, discountul era de 23%, peste obiectivul administratorului Franklin Templeton, de sub 15%.

Compania de securitate cibernetică Fort a fost listată în Piaţa AeRO

Premier Energy, companie din industria energetică, a debutat luna trecută în Piaţa Principală a BVB, în urma unei oferte publice iniţiale prin care a atras 695 milioane de lei - cel mai mare IPO al unei companii private din ultimii cinci ani.

Compania a vândut 35,94 milioane de acţiuni, cantitate ce include şi cele 4,68 milioane de acţiuni supra-alocate pentru stabilizare, la preţul de 19,5 lei. 80% din ofertă a fost destinată instituţionalilor şi 20% micilor investitori, care au primit 125 de acţiuni Premier la 1.000 subscrise.

InterCapital Asset Management a listat primul ETF (Exchange Traded Fund) de la Bursa de Valori Bucureşti care urmăreşte performanţa indicelui BET-TRN, varianta de randament total net a indicelui BET, care reflectă atât evoluţia preţurilor celor mai importante companii româneşti listate la bursă, cât şi a reinvestirii dividendelor nete oferite de acestea.

În Piaţa AeRO a fost listată compania de securitate cibernetică Fort (4RT), parte a Bittnet Group, în urma unei majorări de capital social şi a unui plasament privat în urma căruia societatea a atras 1,67 milioane lei.

În data de 28 mai a început oferta distribuitorului de carburanţi JT Grup Oil, prin care compania intenţionează să vândă cel mult zece milioane de acţiuni noi, la preţul de 6,5 lei pe titlu. Până la finele lunii, investitorii subscriseseră o treime din titlurile scoase la vânzare.

Am intrat în luna iunie, în care o bună parte dintre companii vor plăti dividendele către acţionari, o parte din bani urmând să fie reinvestită, probabil, tot în titluri listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 25 )

  1. La ce "interes" pe cumparare este la PE este clar ca T12024 este slab de tot. Iar vara o sa fie si mai lesinat T2.

    as investi in bet fi? doar pt ca s-au rebranduit? dar mentalitatea fata de minoritari s-a schimbat?

    1. Ehei unde sunt Chelu Fercala Dinel Staicu ?!!

    Profiturile merg in jos, dar preturile merg in sus la unele companii, ex, SNP, vezi unde e petrolul, sau H2O.

    Iar unde profiturile au crescut, pretul actiunii a crescut deja in 4 luni mai mult decat a crescut profitul intr-un an, ex TLV, crestere profit t1 20% fata de t1 2023, crestere pret actiune, numai anul asta pana acum 33%. si etc.

    Clar ca e o crestere bazata ori pe fomo, ori pe lichiditatea din piata ce fuge de inflatie si devalorizare , per urile cresc, ca urmare, pana cine stie unde.  

    1. Pai BRD e pe duca si vanzare daca ei au reusit pe T1 profit minus 5% fata dde anul trecut, azi banca centrala europeana va scadea dobandile la euro deci pe termen mediu lung e tot in jos asadar profiturile anului 2023 nu vor mai fi replicate prea curand. SNG are de investit 10 MILIARDE de lei. SFG zici ca vinde fiecarui copil de gradinita elev si student cate o shaworma si un hot dog in fiecare zi... toate sunt in pom rau de tot.

      SNP nu inseamna doar petrol. Tocmai ce s-au obtinut autorizatiile de infiintare pentru parcurile fotovoltaice cumparate de SNP. Putere totala de 710 MW

      Conform profit.ro ,,Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a acordat autorizații de înființare pentru proiectele de parcuri fotovoltaice din județul Teleorman achiziționate de OMV Petrom de la compania daneză Jantzen Renewables, ultimele acte legale necesare înaintea demarării construcției, pentru care OMV Petrom a început demersuri de contractare a lucrărilor încă din martie.'' 

      Daca punem si centrala de la Brazi cu puterea instalată - de 860 de MW deja o sa depaseasca SNN la putere instalata. 

      Plus asta: OMV Petrom și Complexul Energetic (CE) Oltenia vor construi patru parcuri fotovoltaice cu o capacitate cumulată de ~450 MW

      Plus: OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, a finalizat achiziția Renovatio Asset Management, proprietarul celei mai mari rețele de încărcare pentru vehicule electrice din România, cu peste 400 de puncte de încărcare și perspective de creștere la aproximativ 650 până în 2026. 

      Plus politica generoasa de dividende

      Cum ar fi daca ar cumpara si E.ON?

    Fuga de inflatie datorata lichiditatii in exces este motorul cresterilor. Nimeni nu se mai gandeste la protejarea capitalului investit, care este regula de aur la bursa. Acest cazino va sfarsi intr o balta de sange si atunci vor intra in ring adevaratii investitori. Personal am lichidat snp, snn, tlv. Mai am ast si alro.

    1. SNP s-a angajat sa creasca dividendul cu 5-10% anual pana-n 2030, parca.

      Daca luam in calcul dividendul normal de anul asta, 0.0413 si-i adaugam un 10% ptr la anul si presupunem ca la anul SNP este tot 0.71, rezulta un dividend deaprox 6.4%. 

      Nu-i fantastic, dar nu-i nici rau. Asta daca SNP nu mai da vreun special iar cotatia nu mai creste, si atunci castigi si din astea.

      Nu-s vreun specialist in bursa dar m-am lamurit ca, decat sa vinzi si sa astepti sa cada cotatia, mai ales la firmele astea mari si serioase, mai bine ramai investit. 

      De ce sa ma aventurez pe SNP cu fwd dividend 6% (nu uitati de investitiile in Neptun Deep), cand pot lua titluri > 7% pe scadente scurte la pret usor sub pretul de 100? Doar ca zic brokerii ca va fi 1 leu actiunea? Nu mai spun ca am taxe zero pe titluri.

      petrolul a scazut la 73, gazul e si el in scadere, curentul si-a revenit din cauza ucrainei, la care iar e bambardata reteaua de curent, dar oricum petrolul si gazul sunt baza la Petrom, de unde rezulta un t2 , poate si t3-4 slabe . dar pretul creste .

      e o piata de speculatie din nou.  

      Și acum, când te uiți la cotații, nu crezi că te-ai grăbit? :)

      poti sa intri inapoi oricand, nu cred ca-i stres.

      Se poate intra înapoi, că și eu, spre ex, am intrat iarăși pe câteva acțiuni unde m-am grăbit să vând, dar sunt comisioane și, în plus, am ratat niște creșteri. Eu nu aș fi vândut SNP decât după anunțarea div. special, iar TLV nu aș fi vândut deloc. Nu e o critică, discutăm și noi...

      le am cumpărat în 2020 când se vorbea de extincția rasei umane iar VIX 32...acum urmează extincția economiei RO...exagerez...doar tva 24% și căderea vânzărilor model 2010/12

      Albert parca spuneai acum ceva timp ca vezi SNP pe la 1 pe la anul. Nu mai esti asa optimist? Si daca vinzi SNP , ce cumperi in schimb?

      Eu mi-am mărit deținerea la SNP, de fapt, SNP e pe primul loc în portofoliul meu ca pondere, dar s-au cam schimbat datele (energie ieftină/mentenanță sisteme/petrol ieftin/investiții mari programate). Nu zic că vând SNP, pentru că urmează un dividend special și se știe deja dividendul minim de anul viitor. Ce spun eu e că voi fi cu ochii-n patru pe SNP, ca să nu pierd într-o zi, două, tot ce am acumulat într-un an. De cumpărat, jur că nu mai știu nici eu ce să cumpăr, pt că tot ce e profitabil e deja supraevaluat. Momentan, acumulez la FP, pt că sigur vor face răscumpărare de acțiuni, dar după răscumpărare vând tot. Vă salut pe toți și vă doresc investiții profitabile.

    Iar sunt unii care stiu ceva ce noi nu stim?

    1. Da

      E.ON?

      Anuntare dividend special in curand. Toti parca ati uitat de sunteti asa surprinsi.

      La TLV actiunile gratuite, la anul vin altele si se tot rostogolesc. Daca si la anul dau inca 14% actiuni gratuite, voi fi foarte multumit cu ei. 

      Nu stiu niciun ceva, cumpără retailul (moderat) și managerii de fonduri pensii tot felul de piloane...ca doar nu-s banii lor și iau oricum comision...

    Mi-ar placea f mult daca si companiile mari si serioase de la noi ar implementa programe de SCRIP/DRIP ca optiune la dividende cash / aceste obosite de actiuni gratuite ce nu valoreaza mai nimic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb