Incertitudinea fiscală nu a speriat investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ale căror achiziţii de acţiuni au dus vineri indicele BET la un nou record istoric, de 13.801 puncte, peste cel din ianuarie anul trecut, de 13.682 puncte, în timp ce indicele BET-TR, ce reflectă şi dividendele plătite de cele mai importante companii de la bursa noastră, a încheiat şedinţa de vineri la 27.820 de puncte, de asemenea un nou maxim al tuturor timpurilor.
Brokerii şi analiştii din piaţa noastră sunt de părere că dividendele pe care le vor încasa investitorii sau cele care se prefigurează reprezintă un factor ce a susţinut creşterea acţiunilor, alături de perspectivele unor companii sau domenii de activitate. În plus, în piaţă există lichiditate, dar anumite măsuri fiscale care se vehiculează din partea Guvernului pot tăia apetitul investitorilor, spun specialiştii.
• Dragoş Mesaroş: "Cred că cei care au avut investiţii la FP se vor orienta tot către companii solide, cu un anumit istoric şi plătitoare de dividende"
Dragoş Mesaroş, directorul de tranzacţionare al societăţii de brokeraj Goldring, subliniză că, pe lângă distribuţia Fondului Proprietatea, se anunţă alocări de bani şi din partea altor companii.
"Investitorii urmează să primească dividende. Cele speciale de la Fondul Proprietatea sunt de departe cele mai mari şi cred că ţin piaţa sus. Iar în momentul în care banii vor intra efectiv în conturile investitorilor cu siguranţă vor mişca preţurile. De asemenea, se prefigurează dividende la OMV Petrom, Banca Transilvania şi Sphera. Mă aştept ca şi BRD să vină cu o propunere de dividende", ne-a spus brokerul de la Goldring.
Fondul Proprietatea va distribui, în data de 29 septembrie, peste nouă miliarde de lei din banii încasaţi pe pachetul deţinut la Hidroelectrica. OMV Petrom a propus acordarea unui dividend special de 2,8 miliarde lei, ce va fi supus mâine votului acţionarilor, în vreme ce Banca Transilvania vrea să distribuie 902 milioane de lei. La Sphera, dividendul de 45 milioane de lei este deja aprobat, urmând să fie plătit în data de 19 septembrie.
În opinia directorului de la Goldring, investitorii care au avut plasamente în FP şi care au beneficiat de-a lungul anilor de creşterea preţului acţiunilor şi distribuţii de bani se vor orienta tot către companii solide, cu un anumit istoric şi plătitoare de dividende.
"Banca Transilvania, Hidroelectrica, OMV Petrom, Romgaz sau BRD sunt printre companiile de urmărit în perioada următoare", ne-a spus Dragoş Mesaroş. "În plus sunt şi mulţi bani în piaţă. Nu mă refer doar la piaţa de capital, unde s-a văzut ce sume mari s-au strâns la oferta Hidroelectrica. Mă refer la economie în general - faţă de 2007-2008 când efectiv nu erau bani în piaţă, acum nivelul de trai este altul, salariile sunt altele, economia este mai dezvoltată".
• Marcel Murgoci, Estinvest: "Urmează ca investitorii să primească bani, iar dacă privim doar din acest punct de vedere perspectivele par pozitive"
Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al societăţii de brokeraj Estinvest, crede că până la plata dividendului de către Fondul Proprietatea incertitudinea fiscală din ultima vreme va fi clarificată.
Brokerul ne-a spus: "Urmează ca investitorii să primească bani din dividende, iar dacă privim doar din acest punct de vedere perspectivele par pozitive. Dar pot să apară anumite informaţii care să estompeze sau poate chiar să accelereze apetitul pentru achiziţiile de acţiuni. Impactul imediat provine din pachetul de măsuri fiscale (n.r. discutat de Guvern). Cred că până la plata dividendului de către Fondul Proprietatea lucrurile vor fi lămurite. Există investitori care au vândut înainte de data ex-dividend a FP, iar unii dintre cei cu apetit mai ridicat la risc poate că deja achiziţionează acţiuni din piaţă. Alţii probabil că aşteaptă ca lucrurile să se lămurească pentru a lua decizia de investiţie".
Încă de la începutul lunii august sunt vehiculate prin presă mai multe variante de modificări fiscale avute în vedere de coaliţia de la guvernare. Între măsurile cu impact direct asupra portofoliilor investitorilor se numără aplicarea unei taxe pe profiturile excepţionale ale băncilor, creşterea impozitelor pentru dividende sau pe câştigurile de capital, dar care nu sunt finale.
• Elena Uleia: "Nuclearelectrica si Hidroelectrica au perspective bune, având în vedere creşterea profitabilităţii în ciuda impozitelor mai mari"
Elena Uleia, CFA, Portofolio Manager în cadrul Prime Transaction, consideră că o mare parte din banii distribuiţi de Fondul Proprietatea se vor întoarce în piaţa, iar investiţiile vizate vor fi companiile de dividend şi cele care au raportat rezultate bune.
"Companiile de pe piaţa energiei electrice, Nuclearelectrica si Hidroelectrica, au perspective bune, având în vedere creşterea profitabilităţii în ciuda impozitelor mai mari. Pe de altă parte, vedem companiile din zona de petrol şi gaze afectate de contextul economic şi măsurile venite din zona politica privind supraimpozitarea, însă pe termen lung perspectivele pentru OMV Petrom şi Romgaz sunt bune, având în vedere proiectul de exploatare a gazelor în Marea Neagră", ne-a transmis analistul financiar.
Elena Uleia a adăugat: "Companiile din sectorul bancar au raportat rezultate bune, fiind avantajate de contextul macroeconomic inflaţionist în care dobânda de referinţă se menţine la cel mai ridicat nivel de după 2008. Incertitudinea fiscală privind posibila taxare a profiturilor excepţionale obţinute de către bănci, cu siguranţă pune presiune pe deciziile investitorilor, însă rămâne de văzut în ce măsură decizia finală privind suprataxarea va afecta profitabilitatea companiilor".
Pe plan extern, echipa Prime Transaction urmăreşte contextul macroeoconomic care se transpune într-o scădere economică la nivel global, a adăugat analistul CFA. De asemenea evoluţia inflaţiei, care la momentul actual se menţine pe un trend descendent, dar care însă vine în urma unui an în care rata inflaţiei s-a apreciat puternic, ceea ce înseamnă că o mare parte a încetinirii este un efect de bază.
"Pe plan intern, consider ca o influenţă pozitivă asupra pieţei poate veni ca urmare a unor noi listări, fie că vorbim despre companii deţinute de stat, cum ar fi Societatea Naţională a Sării, sau companii antreprenoriale româneşti", ne-a transmis Elena Uleia.
Listarea Salrom a fost aprobată de acţionarii companiei (Ministerul Economiei şi Fondul Proprietatea) şi de către Guvern (prin memorandum), dar în acest moment nu există semnale clare privind momentul listării.
Notă
Atingerea unui nou maxim istoric de către BET a fost favorizată şi de decizia BVB de a preseta un preţ de referinţă pentru acţiunile Fondul Proprietatea, la data ex-dividend. Dacă s-ar fi păstrat referinţa din ziua cum-dividend, indicele nu ar fi atins, vineri, un nou maxim istoric.
Maximul istoric atins de BET este calculat pe baza cotaţiilor de închidere. Intra-day, cea mai ridicată cotaţie a indicelui, de 13.921,2 puncte, a fost atinsă în data de 17 ianuarie 2022, conform datelor BVB.
1. Prea multe neadevăruri, prea multa nedreptat
(mesaj trimis de Leon Nica în data de 11.09.2023, 09:49)
Dacă cei care și-au dat cu presupusele in acest articol ar fi cunoscut temeinic cumplită și crunta realitate românească nu ar fi bătut atît de tare cimpi despre perspectivele BVB!
Dacă ar fi avut bunul simt da citească textul pingaritei și nulei, de drept, Constituții a României, ar fi aflat că este nedreaptă impozitarea dividendelor, deci a proprietății, care nu poate fi administrata fecit de proprietarii de drept, deci nu de cei aflați în mod total nedrept, deci ilegal la guvernare!
Dacă vreți să informat prostimea, măcar faceti-o în cunoștință de cauză, nu mereu numai după ureche!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2023, 10:40)
de obicei urmeaza alte noi recorduri :)
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2023, 10:52)
Aprob pozitiv!
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2023, 14:38)
Ce face un acționar pentru a dobândi din profitul unei companii? Lucrează la ea? A fost măcar vreodată în ea? Nu! Pur și simplu stă și colectează din acel profit.
Haideți să aplicăm puțin logica. Dacă există oameni ca acționarii care primesc bunuri și servicii pe care ei nu le-au produs, înseamnă că în sistem există oameni care produc ceea ce nu primesc
Concluzie. În capitalism Muncitorul produce mult mai mult decât primește pentru ca Burghezul să primească mult mai mult decât a produs.
2.3. Logica comunista (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2023, 15:03)
Logica comunista este diferita de cea capitalista. Daca ai aplica logica aia care trebuie ti-ai da seama cat de comunist esti. :-)
In logica aia capitalista pe care tu nu o intelegi, actionarul este ala care finanteaza compania, dezvolta afacerea din banii lui, plateste salariile muncitorilor, plateste impozitele care contribuie la dezvoltarea intregii societati, etc.
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2023, 15:29)
Cum ce face un actionar, pt a fi partas la succesul unei compamnii, simplu: plateste pretul si isi cumpara actiuni. ceea ce poate face oricine in Romania. nu e vreo exclusivitate.
si nu e chiar pur si simplu sta. ca uneori stai si pierzi. dar cel mai important e ca ai platit pretul , ai muncit banii, nu i-ai cheltuit ci i-ai investit. deci nici intr-un caz nu poate veni nimeni sa spuna ca n-am facut nimic. am economisit, si am investit . nimic fac altii care comenteaza aiurea pe aici.
2.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2023, 21:38)
Aoleu. Adică tu plătești salariile cu banii tăi de acasă?! Așa da patron!
3. fără titlu
(mesaj trimis de tudor în data de 11.09.2023, 12:12)
Mai poate 5-10% de aici si BET, dar depinde mult de conditiile externe (Fed, recesiune softo rba, etc) dar si de "politica" fiscala interna, tratata de altfel cu mare amatorism, cu baloane zilnice ... ce tehnica de idioti...
Apetitul playerilor in piata, desi nu e masurat, pare elevat consistent
4. Sell !
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2023, 12:26)
Argumente: 1. Urmeaza masuri fiscale reactive, pe picior, care vor lovi profitabilitatea 2. Inflatia cronica continua de la deficite multiple si lipsa restructurare sector public, cu caderea puterii de cumparare la nivelul 2015.
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2023, 12:36)
Da. Stim, apocalipsa e aproape! Tema preferata pe aici...
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2023, 16:45)
MAMA apocalipsei de data asta. cea mai mare criza de la big-bang incoace
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2023, 13:04)
O veste excelenta.
6. Stați că vine Ciolacul
(mesaj trimis de Anonima în data de 11.09.2023, 15:43)
Stați că vine Ciolacul cu noile taxe pe bănci și corporații, ce credeți că va urma??
Va mai amintiți de "taxa pe stâlp" ??
Dar pe Darius Valcov vi-l mai amintiți ?
Aveți memorie scurtă !
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2023, 16:16)
bursa creste tocmai pentru ca aceste taxe, in forma lor actuala, au un impact nesemnificativ pentru majoritatea emitentilor de la BVB, inclusiv bancile. vor suferi doar acele business-uri cu marje nete mici, dar daca ne uitam in BET, in afara de M si poate DIGI, nu stiu care are are marje mici. piata se astepta la supra-taxare, asa ca daca forma fiala va fi cea care se discuta acum, informatia este inclusa deja in preturi
6.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2023, 18:05)
Vor avea impact pentru investitori. CASS crescut de la 12 la 24 si acum la 60. DEci cam de 5 ori mai mult ca acum doi ani. Plus impozitul pe dividende, plus pe cistiguri fara deducere pierderi. Deci o crestere de citeva ori a fiscalitatii.
La fel pentr PFA si micro.
6.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2023, 18:29)
de acord cu voi, vor fi efecte. dar cand bursa creste in ciuda vestilor proaste, asta e ce poti sa faci se mai intampla uneori.
cred ca ce conteaza e ca se pare ca vom evita recesiunea. da sunt taxe in plus, dar vin banii din pnrr si aceia vor ridica pib anuland efectul taxeleor marite. adica ati vazut estimarile de azi, 2,7 crestere in 2023 si 3 % in 2024 e bine nu e bearish pt bursa
6.4. Ai memoria scurta, piețele nu (răspuns la opinia nr. 6.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2023, 23:54)
20 dec 2018 "Consilierul premierului, Darius Vâlcov, a comentat miercuri seară, la Antena 3, reacţia BVB după anunţarea măsurilor fiscale, spunând că a fost o reacţie emoţională şi că, dacă ordonanţa nu va fi emisă, Guvernul poate fi acuzat de manipularea Bursei. El a apreciat că este un foarte bun moment pentru investiţii în acţiunile care au scăzut. În ceea ce priveşte criticile preşedintelui Iohannis, Vâlcov a spus că acesta este "avocatul corporaţiilor şi al băncilor", declaraţie similară celei a ministrului Finanţelor, Orlando Teodorovici, conform căruia preşedintele "se erijează într-un avocat al bogaţilor".
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis miercuri ziua de tranzacţionare cu una dintre cele mai mari scăderi la nivel global, 11,21%. Banca Transilvania, -19,9%, BRD, -16,6%, şi OMV Petrom, -12,97%, s-au numărat printre marii pierzători ai zilei, la o zi după ce Guvernul a anunţat mai multe măsuri fiscale