Noi suspiciuni la tranzacţiile cu acţiunile "Rompetrol"

MAKE
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 octombrie 2006

Citiţi articolul Rezultatele la nouă luni ale "Rompetrol Grup"

Citiţi articolul Rezultatele la nouă luni ale "Rompetrol Grup"

"Rompetrol" s-a vândut în draci, în ultimele trei zile bursiere, procedând, în mod suspect, anunţul de ieri prin care compania (RRC) comunică pierderi de aproape şase milioane de dolari pe primele nouă luni ale anului.

Suspiciunea că vânzătorii din ultimele trei zile au fost la curent cu pierderile companiei înainte de anunţul public de ieri, îşi primesc temeiul cel puţin în privinţa vânzărilor masive de marţi. Căci pachetul de 34 de milioane de acţiuni vândut atunci, pe piaţa "deal", l-a avut drept vânzător pe "Rompetrol Financial Group" - o companie din grupul "Rompetrol", cu numitor comun în acţionariat.

De altfel, cu onestitate exasperata vicepreşedintele TRG (The Rompetrol Group), Alex Bucşe, nici nu infirmă că rezultatele RRC îi erau cunoscute anterior: "Dar când aş putea spune, în care zi, că rezultatele RRC nu îmi sunt cunoscute?!", ne-a răspuns domnul Bucşe, care a asumat tranzacţia de marţi, dar nu şi pe cele de luni şi miercuri.

În cele trei zile, pieţele "regular" şi "deal" însumate au înregistrat peste 60 de milioane de acţiuni RRC tranzacţionate luni, aproape 40 de milioane marţi şi aproape 70 de milioane miercuri.

Săptămâna precedentă s-a încheiat cu volume de aproximativ 3 - 4 milioane de acţiuni RRC tranzacţionate la Bursă în zilele de joi şi vineri.

Comparaţia "nu arată bine". Căci ea indică scenariul prin care "Rompetrol Financial Group" s-ar fi folosit de informaţia privilegiată cu privire la pierderile RRC (informaţie necunoscută celorlalţi investitori din piaţă) şi ar fi decis să vândă, la un preţ bun, prevăzând că, după anunţul public, preţul ar trebui să o ia la vale. Gest considerat de legea pieţei de capital drept infracţiune.

De altfel, unii brokerii au devenit retractili faţă de acţiunile RRC, privind cu neîncredere o astfel de manevră, în condiţiile în care, după cum ei judecă, este problematic că compania ar putea acorda dividende, deoarece scăderea preţului internaţional al petrolului nu ii oferă companiei şanse să-şi acopere pierderile raportate, până la sfârşitul anului.

Brokerii suspicioşi se aşteaptă ca acţionarii majoritari ai Grupului să achiziţioneze ieftin, în viitor, acţiunile vândute bine, acum - o speculaţie care ar fi normală dacă, la tranzacţia de acum nu s-ar fi folosit de informaţii privilegiate.

Dar, vicepreşedintele Alex Bucşe priveşte lucrurile dintr-o perspectivă complet diferită - cea a managerului din economia reală: "Dacă aş fi folosit banii într-o pură speculaţie, atunci aş fi de acord cu suspiciunile, dar, pur şi simplu, am avut nevoie de bani pentru o oportunitate de afaceri a companiei care a vândut acţiunile", argumentează vicepreşedintele.

Domnul Bucşe spune: "O oportunitate este astăzi, mâine nu mai este - ce să fac, să renunţ la ea ca să menajez suspiciunile? Dar am de făcut investiţii prevăzute în programul nostru de dezvoltare, investiţii pe care le raportăm în mod transparent şi veţi regăsi banii în ele, vă asigur că le veţi vedea!".

Dacă acordăm credit spuselor domnului Alex Bucşe, atunci rezultă că vânzarea de marţi nu este decât nefericită coincidenţă între oportunitatea din economia reală a Grupului şi momentul în care pierderile RRC au fost anunţate.

Este, însă, problematic că această eventuală coincidenţă ar reprezenta o circumstanţă relevantă în judecarea gesturilor de piaţă.

Liviu Avram, Prime Transaction

"Speranţa unor rezultate pozitive la finalul celor nouă luni ale anului curent a fost spulberată de realitatea unei pierderi de 41 milioane de lei, ca urmare a unei pierderi financiare de 55 milioane de lei. Datele actuale pot fi de natura a imprima o evoluţie negativă asupra preţului titlurilor RRC".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb