Noile produse ale Depozitarului Central ar ajuta procesul de privatizare

CRĂIŢA SIMIONESCU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 22 februarie 2012

"Aceste tranzacţii ar fi utile pentru ofertele publice, inclusiv cele ale statului, pentru că facilitează accesul clienţilor internaţionali ai brokerilor. Brokerul cumpără acţiunile pe bursă şi apoi le vinde, în afara bursei, clienţilor săi", a declarat Adriana Tănăsoiu.

"Aceste tranzacţii ar fi utile pentru ofertele publice, inclusiv cele ale statului, pentru că facilitează accesul clienţilor internaţionali ai brokerilor. Brokerul cumpără acţiunile pe bursă şi apoi le vinde, în afara bursei, clienţilor săi", a declarat Adriana Tănăsoiu.

Tranzacţiile OTC "turnaround", prin care brokerii cumpără acţiuni de pe Bursă apoi le vând clienţilor în afara pieţei, ar putea sprijini procesul de privatizare iniţiat de stat, este de părere Adriana Tănăsoiu, directorul general "Depozitarul Central".

"Aceste tranzacţii ar fi utile pentru ofertele publice, inclusiv cele ale statului, pentru că facilitează accesul clienţilor internaţionali ai brokerilor. Brokerul cumpără acţiunile pe bursă şi apoi le vinde, în afara bursei, clienţilor săi", a declarat, ieri, preşedintele DC în cadrul unei conferinţe.

Domnia sa a precizat că, înainte ca aceste tranzacţii să fie lansate, trebuie să primească aprobarea din partea Băncii Naţionale a Româ-niei (BNR) şi Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Doamna Tănăsoiu nu a menţionat o dată certă când acest tip de produse va fi accesibil investitorilor dar a precizat că Depozitarul Central a finalizat, în luna decembrie, toate procedurile interne de lansare a tranzacţiilor "turnaround".

În 2010, fosta conducere a Depozitarului Central, a aprobat lansarea sistemului extrabursier de tranzacţionare OTC (n.r. over the counter- în afara pieţei) pentru acţiunile tuturor companiilor listate la BVB, cu scopul de a înlesni activitatea brokerilor care sunt market-makeri, operaţiunile au fost însă suspendate, la solicitarea BVB.

Disputa privind transferurile OTC a împărţit atunci brokerii în două tabere, una care susţinea că tranzacţionarea extrabursieră este un instrument necesar, mai ales pentru investitorii străini, şi alta care considera că tranzacţiile OTC vor eroda din lichiditatea şi aşa redusă de la BVB.

În acest an, Depozitarul Central, îşi propune să îmbunătăţească comunicarea standardizată între emitenţi, investitori şi brokeri.

"Vrem să fie o comunicare tehnică, mesajul să fie transmis imediat, astfel încât să nu existe riscul unor greşeli când sunt completate instrucţiunile", a spus Adriana Tănăsoiu, adăugând: "O altă intenţie, însă pe termen mediu, este o standardizare a procedurii prin care investitorii străini îşi vor putea recupera diferenţa de taxe, în cazul în care aceştia sunt rezidenţi într-o ţară care a semnat tratatul de evitare a dublei impuneri".

Din anul 2008, Depozitarul Central, gestionează o gamă diversificată de instrumente financiare, înregistrând atât acţiuni străine cât şi titlurile de stat.

În prezent, DC are legături trans-frontaliere cu o gamă extinsă de instrumente financiare localizate în 18 ţări, situate pe trei continente (Africa de Sud, Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia şi Ungaria) şi oferă participanţilor săi posibilitatea decontării transfrontaliere în 11 valute.

Un alt obiectiv, pe termen lung, este lansarea, în 2015, a platformei pan-europene de decontare a tranzacţiilor cu valori mobiliare, "Target2 Securities", Depozitarul Central fiind printre primii beneficiari ai acestui sistem, alături de instituţiile similare din Italia şi Elveţia. "Target2 Securities" este dezvoltat de Banca Centrală Europeană pentru decontarea tranzacţiilor trans-frontaliere, iar investiţiile în crearea sa sunt de 346 milioane euro.

"BCE urmează şă îşi recupereze investiţia în nouă ani, prin comisioanele din decontare" a spus doamna Tănăsoiu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb