Noul guvern belgian a depus jurământul

A.C.
Internaţional / 11 octombrie 2014

Noul guvern belgian, condus de liderul liberalilor francofoni, Charles Michel, dar dominat de partide flamande, şi-a început activitatea azi după ce a depus jurământul în faţa regelui Philippe, relatează AFP, citat de Agerpres.

Guvernul de dreapta s-a format în urma unei coaliţii între trei partide flamande, printre care naţionaliştii N-VA, şi o singură formaţiune francofonă, partidul liberal. Socialiştii au rămas astfel în afara coaliţiei la guvernare pentru prima dată într-un sfert de secol.

Cele patru partide au ajuns la un acord de guvernare, marţi, la puţin peste patru luni de la alegerile legislative de la 25 mai, care prevede importante reforme economice şi sociale, printre care şi o amânare a vârstei de pensionare, în prezent de 65 de ani, la 66 de ani din 2025 şi la 67 de ani din 2030.

Regele Philippe a acceptat în cursul dimineţii demisia premierului la final de mandat, socialistul Elio Di Rupo.

Naţionaliştii flamanzi de la N-VA, învingători în scrutinul din Flandra cu 33% din voturi, au obţinut posturile cele mai importante, chiar dacă preşedintele partidului, Bart De Wever, a preferat să rămână în afara guvernului.

Într-un interviu acordat astăzi cotidianului economic belgian L'Echo, De Wever şi-a exprimat satisfacţia pentru acest acord care a permis "lăsarea socialiştilor pe dinafară".

N-VA a obţinut portofoliul de interne pentru mâna dreaptă a lui De Wever, Jan Jambon, precum şi pe cele ale apărării, administraţiei publice, finanţelor şi postul de secretar de stat pentru azil şi migraţie.

Pe lângă postul de premier şi cel de ministru de externe pentru Didier Reynders, liberalii francofoni din Mişcarea Reformatoare (MR) au obţinut o serie de portofolii dificile, precum cele al pensiilor, energiei şi mediului, în contextul în care belgienii se tem de întreruperi ale alimentării cu energie în această iarnă, şi pe cel al mobilităţii, care răspunde de problema survolului Bruxellesului, în centrul unei ample polemici în capitala belgiană şi a UE.

Creştin-democraţii flamanzi din CD&V au obţinut ministerele justiţiei, muncii şi economiei, iar liberalii flamanzi pe cel al sănătăţii, care va fi ocupat de populara Maggie De Block, şi pe cel al întreprinderilor publice.

Presa belgiană remarca astăzi că guvernul este departe de a fi paritar, cu doar patru femei în rândul său, şi că nu reflectă nici diversitatea Belgiei, în condiţiile în care niciun membru al cabinetului nu provine din rândul vreunei minorităţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb