Miza alegerilor prezidenţiale din România este salvarea economică a ţării, una dintre cele mai sărace şi mai corupte din Europa, care plăteşte încă indolenţa fostului dictator Nicolae Ceauşescu de a ignora proiectele de coperare economică internaţională, scrie cotidianul spaniol ABC, citat de NewsIn.
Dacă rezultatul scrutinului de duminică este neclar, actualul preşedinte Traian Băsescu având un uşor avantaj, insuficient însă, faţă de rivalul său social-democrat Mircea Geoană, misiunea noului şef de stat, oricare ar fi acesta, este clară: recâştigarea încrederii investitorilor şi a instituţiilor internaţionale, al căror ajutor este esenţial pentru "ieşirea din criză a ţării balcanice".
Executivul de la Bucureşti estimează o scădere a economiei cu 8,8%, cu un deficit bugetar care ar putea ajunge la 7,2% din PIB. În 2008 România a înregistrat cea mai mare creştere a PIB, iar anul acesta Grupul de Analiză Economică avertizează că ar putea scădea cu 10%, aminteşte ABC. Noul preşedinte va avea oportunitatea de a revitaliza economia ţării, de a dezvolta relaţia cu FMI şi de a pune la punct un plan eficient de scădere a cheltuielilor publice, măsuri până în prezent irealizabile din cauza ambientului preelectoral tensionat din ţară.
Fiecare dintre cei trei principali candidaţi a prezentat un program de reformă pe care şi-a cimentat mesajul de campanie. "Pentru restul ţărilor vecine, aceste reforme au avut loc, sunt istorie. Dar România încă luptă cu această idee şi acest lucru se reflectă negativ în încrederea investitorilor", consideră economistul Barclays Capital, Daniel Hewitt, citat de ABC.
Cotidianul creionează portretele celor trei candidaţi între care românii vor tranşa, din perspectiva soluţiilor pe care le-au avansat pentru ieşirea din criză. Băsescu, sprijinit de Partidul Democrat Liberal, s-a angajat să stimuleze producţia în zonele rurale şi să dezvolte mecanismele de protecţie socială dar şi să reducă impozitele pentru anul viitor. "Cireaşa de pe tort" a fost decizia de a convoca referendumul pentru Parlament, o idee pentru combaterea corupţiei din ţară ignorată de restul oponenţilor săi în cursa electorală.
"Preşedintele Băseascu cunoaşte pe propria piele problemele pe care le generează corupţia, fiind nevoit să se apere de numeroase acuzaţii de mită. De asemenea a trebuit să alunge criticile care îl făceau responsabil de practici nepotiste în favoarea fiicei sale care a reuşit să ajungă într-o poziţie comodă de europarlamentar neobişnuit de repede", comentează spaniolii.
Principalul său rival, Mircea Geoană, poate să fie beneficiarul voturilor românilor decepţionaţi de mandatul lui Băsescu, sub gestiunea căruia s-au prăbuşit două guverne de coaliţie. Programul de reformă al lui Geoană nu promite, însă, "să fie extrem de agresiv".
Cel de-al treilea candidat, Crin Antonescu, de la Partidul Liberal, are un sprijin mai redus, porivit sondajelor. Măsurile sale vizează pachetul de ajutor al FMI şi anumite scăderi de impozite, nu prea exagerate.
Cotidianul spaniol aminteşte şi de a doua alegere de duminică a românilor, care au fost chemaţi la urne pentru a tranşa între un Parlament bicameral şi unul unicameral, la propunerea preşedintelui Băsescu, pentru care unicameralismul reprezintă o garanţie pentru accelerarea reformei pe care va trebui să o facă câştigătorul alegerilor, care "va avea dreptul de a desemna următorii prim-miniştri şi de a aproba coaliţia de guvernare care se va forma după alegeri".