NU ARE NEVOIE DE MAJORARE DE CAPITAL SAU EMISIUNE DE OBLIGAŢIUNI Banca Transilvania are suficiente lichidităţi pentru preluarea Volksbank

A.S.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 decembrie 2014

De la stânga la dreapta: Omer Tetik - Director General Banca Transilvania, Horia Ciorcilă - Preşedinte, Consiliul de Administraţie Banca Transilvania şi Michael Mendel - Preşedinte, Consiliul de Administraţie Volksbank România.

De la stânga la dreapta: Omer Tetik - Director General Banca Transilvania, Horia Ciorcilă - Preşedinte, Consiliul de Administraţie Banca Transilvania şi Michael Mendel - Preşedinte, Consiliul de Administraţie Volksbank România.

Banca Transilvania a anunţat recent semnarea unui angajament ferm pentru achiziţionarea a 100% din acţiunile Volksbank România de la Österreichische Volksbanken AG, Groupe BPCE, DZ BANK AG şi WGZ BANK AG, în condiţiile în care, printre obiectivele majore ale BT pentru acest an, se numărau achiziţionarea acţiunilor unei bănci sau cumpărarea unor portofolii.

Dacă se va realiza, tranzacţia va aduce BT o cotă de piaţă de circa 13%, potrivit oficialilor băncii, care au spus ieri că au lucrat la această tranzacţie timp de trei luni de zile, într-un ritm alert. "Am vrut să dovedim să ardelenii nu sunt înceţi", a declarat Omer Tetik, întrebat de ce tranzacţia s-a realizat într-un timp atât de scurt.

Horia Ciorcilă, preşedintele BT, nu a putut să ofere detalii privind valoarea tranzacţiei care, în opinia domniei sale, are în prezent un anumit nivel de incertitudine, întrucât termenii negociaţi mai pot suferi modificări, şi speră ca finalizarea preluării să se concretizeze în al doilea trimestru al anului viitor.

Domnia sa speră că mai multe detalii despre tranzacţie vor fi anunţate la AGA din aprilie, chiar dacă până la acea dată nu se va semna contractul final.

Omer Tetik, director general al Băncii Transilvania, a declarat: "Azi dimineaţă (n.r. ieri) am semnat contractul de vânzare-achiziţie. Începe un proces important. Este nevoie de notificări şi aprobări de la BNR şi Consiliul Concurenţei. În al doilea trimestru din 2015 vom avea închisă tranzacţia şi preluată banca (...) Vrem să integrăm cât mai repede, dar depinde de aprobările necesare. Până la finele anului viitor vom închide total şi cu rebranding".

Oficialii băncii au mai spus ieri că, pentru preluarea Volksbank, Banca Transilvania nu va avea nevoie de o majorare de capital sau emisiune de obligaţiuni, întrucât banca beneficiază de lichidităţi.

Banca Transilvania (BT) urmăreşte să ajungă pe locul doi din sistemul bancar românesc, după achiziţia Volksbank, a mai spus Horia Ciorcilă, preşedintele BT.

Banca Transilvania are, în prezent, o cotă de piaţă de 9,7%, iar Volksbank - 3,5%. Omer Tetik previzionează o cotă de piaţă de 15%.

În prezent, BT are active de 7,7 miliarde de euro, iar Volksbank - 2,9 miliarde de euro. BT are 1,88 milioane de clienţi, iar Volksbank - 190.000, în timp ce numărul angajaţilor BT se ridică la 6000, iar ai Volksbank, la 1300. BT are 530 de unităţi, iar Volksbank -130.

Horia Ciorcilă estimează, în urma tranzacţiei, o creştere pe segmentul de retail.

BT şi Volksbank România vor funcţiona ca entităţi bancare distincte în următoarele luni, până la finalizarea formalităţilor legale şi obţinerea tuturor aprobărilor aferente. Până la semnarea contractului final, Banca Transilvania nu va putea exercita controlul activităţii Volksbank.

Banca Transilvania şi Volksbank România sunt bănci universale şi au în comun modelul de business, ambele bănci adresându-se aceloraşi categorii de clienţi - persoane fizice, IMM şi corporate, potrivit BT.

Aproximativ 120.000 de clienţi Volksbank (din totalul de 190.000) reprezintă un potenţial pentru cross-selling.

Consultanţii Băncii Transilvania pentru această tranzacţie au fost: Legal - Casa de avocatură Peli Filip, Financiar - KPMG România, Investment Banking - VCP Vienna Capital Partners. În ceea ce priveşte Volksbank, aceasta a avut ca şi consultanţi: Legal - Schoenherr şi Asociaţii, respectiv Investment Banking - Rothschild.

Horia Ciorcilă îşi doreşte o relaţie amicală cu clienţii, pentru că vrea să-i păstreze pe termen lung

Despre faimoasele procese ale Volksbank privind clauzele abuzive, dar şi convertirea creditelor în franci elveţieni, Omer Tetik a spus: "Urmărim cu interes discuţiile cu clienţii, am primit deja soluţiile managementului actual al Volksbank. Sunt interesante şi, după integrare, le vom analiza şi, în continuare, vom propune şi alte soluţii pentru clienţi aşa încât să-I păstrăm".

La rândul său, Horia Ciorcilă a spus că îşi doreşte o relaţie amicală cu clienţii, pentru că vrea să-I păstreze pe termen lung.

Avocatul Gheorghe Piperea ne-a declarat, în luna noiembrie, că, în momentul de faţă, Volksbank este o gaură neagră, dacă nu-şi rezolvă litigiile cu clienţii şi problemele cu creditele neperformante. Domnia sa ne-a spus atunci: "Au vândut deja credite neperformante la nişte discounturi mirobolante, înţeleg că au mers până la 95%".

"Sper ca, odată cu trecerea la Banca Transilvania, Volksbank să-şi corecteze practicile incorecte, clauzele abuzive şi să devină o bancă normală", ne-a mai declarat Gheorghe Piperea, adăugând: "Este foarte bine că va fi preluată de o bancă românească şi nu de una străină".

În prima parte a acestui an, Volksbank a finalizat vânzarea pachetului de credite neperformante în valoare de jumătate de miliard de euro, potrivit lui Benoit Catel, preşedinte Volksbank. Instituţia locală a înregistrat, anul trecut, pierderi de 103,6 milioane de euro, mai mici cu 38,5% faţă de cele raportate de bancă în 2012. Majoritatea pierderilor au fost generate de provizioane.

Grupul bancar Volksbank nu a trecut testele de stres efectuate de Banca Centrală Europeană

Volksbank este deţinută de vehiculul VBI Beteiligungs (Austria) în proporţie de 99,99%, în contextul vânzării diviziei Volksbank International, fără subsidiara din România, către Sberbank, din Rusia. Grupul austriac a vândut, în acest an, subsidiara locală de leasing, Volksbank Leasing România, alături de cea din Polonia, către grupul polonez Getin Holding, care a intrat pe piaţa românească la sfârşitul anului trecut, prin achiziţia băncii Romanian International Bank (RIB).

Grupul bancar Volksbank nu a trecut testele de stres efectuate de Banca Centrală Europeană, întrucât creditele ipotecare neperformante de la subsidiara din România creditele imobiliare şi cele acordate companiilor în Europa Centrală şi de Est au generat un deficit de capital în valoare de 865 de milioane de euro.

BT - profit de circa 76 milioane de euro, la nouă luni

În schimb, Banca Transilvania a avut, în primele nouă luni ale acestui an, un profit net de 338,13 milioane lei, în creştere cu 40,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, activele instituţiei de credit urcând, faţă de decembrie 2013, cu 6,2%, la 34,04 miliarde de lei.

Cel mai mare acţionar al BT este Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cu o participaţie de 14,6%. Printre acţionarii semnificativi se regăsesc preşedintele Consiliului de Administraţie al băncii, Horia Ciorcilă (5,1%), şi International Finance Corporation (IFC), divizie a Grupului Băncii Mondiale, cu 5,36% din titluri.

În primăvară, SIF-urile şi-au întărit poziţia în acţionariatul TLV, după exitul "Bank of Cyprus", care avea probleme la ea în ţară.

Atunci, SIF4 Muntenia şi SIF2 Moldova au achiziţionat de 4,07% şi, respectiv 3,5% din Banca Transilvania. Astfel, cele trei SIF-uri "prietene" - SIF1 Banat Crişana (4,5% din TLV), SIF2 Moldova (8,5%) şi SIF4 Muntenia (4,2%) - au ajuns să controleze 17,2% din Banca Transilvania.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. "Am vrut să dovedim să ardelenii nu sunt înceţi", a declarat Omer Tetik

    :))) bata-te sa te bata Omer dragule ca tare esti simpatic de cind te-ai ardelenizat.Ungureste ai apucat sa inveti? 

    Interesanta remarca despre cele 3 sif-uri prietena, si apropierea lor de BT

    Cine se aseamana se aduna 

    oare aceasta bula când se va sparge ?!?!

    cum e posibil ca restul bancilor sa fie de cativa ani pe pierdere si numai aceasta bula sa aiba profit si inca in crestere semnificativa de la an la an ... când se va sparge bula oare ?! 

    1. La banci e un pic cu supraveghere BNR nu cu raportari lunare la BNR cu provizionare a pierderilor. Plus BERD si IFC sunt actionari cu oameni in CA la TLV.

      Raule draga nu imi place cum gandesti.

      Prostia, hotia si incompetenta la unele banci este o justificare pentru rezultatele lor.

      Nu trebuie sa fie la fel la toate bancile...... 

      vom trai si vom vedea ... BT si-a semnat condamnarea si nu cred ca o va mai salva BNR-ul asa cum a facut-o in 2008 ...

      TLV nu a facut o achizitie care sa-i aduca plus valoare ci doar probleme. ... cine este in conducerea CA? O sa mai vorbim...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb