Presiunea pusă de creşterea generalizată a preţurilor şi de majorarea dobânzilor bancare a determinat băncile să accepte din ce în ce mai multe din cererile de negociere trimise de consumatori către Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB), potriivt unui comunicat de presă remis Redacţiei.
De la începutul anului, 823 de consumatori au parcurs întregul proces de conciliere (depunere cerere, negociere, hotărâre finală - soluţie acceptată de ambele părţi) ori au ajuns la o înţelegere directă cu băncile/IFN-urile, după ce au apelat la CSALB. Faţă de perioada similară din 2021, creştere este de 85% (n.n. în T3/2021, 445 de români s-au aflat într-una dintre aceste două situaţii). Beneficiile pe care le-au obţinut consumatorii care au negociat cu băncile în această perioadă din an depăşesc 1,5 mil. euro.
Nicoleta Bârsan, Bucureşti: Prin decizia pe care am primit-o la CSALB am înţeles că cineva din bancă chiar a analizat problemele mele şi a vrut să ajute. Soluţia pe care am primit-o a fost scăderea ratei lunare de la 700 la 450 de lei, chiar dacă vorbim de un credit de nevoi personale luat anul trecut în octombrie. Asta mă face să cred că banca s-a purtat chiar omeneşte, pentru că imaginea mea anterioară era că banca este bancă, face orice ca să recupereze toţi banii din contract. Am văzut că nu este aşa şi vom rămâne mereu clienţii acestei bănci, de acum înainte. Ne-au şters 10 mii de lei din datorie după ce eu şi tatăl meu ne-am pierdut locul de muncă. Luasem creditul să facem reparaţii prin casă şi să mergem la stomatolog. Când s-au adâncit problemele am început să avem întârzieri de 1-2 săptămâni la plata ratelor. Am aflat de CSALB de la un profesor de Drept şi am apelat direct, nu am mai fost la bancă. După ce au început negocierile ne-a întrebat banca ce posibilitate avem pentru achitarea ratei. Atunci i-am spus 400 de lei, însă, în realitate, nu speram să ajungem nici la 450 de lei, cât a rămas la final.
Alexandru Păunescu, reprezentantul Băncii Naţionale a României în Colegiul de Coordonare al CSALB: "În 2022 au fost închise 102 procese în instanţă, pentru că părţile au dorit şi au reuşit să găsească o soluţie amiabilă în cadrul CSALB. Creşterea este una importantă, faţă de cele 67 de situaţii de acest fel pe care le-am înregistrat în tot anul 2021. În luna iulie, CSALB a solicitat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi celor 15 Curţi de Apel din ţară să fie aduse la cunoştinţa judecătorilor, iar aceştia să recomande, soluţionarea amiabilă a litigiilor dintre consumatori şi bănci/IFN-uri. Practic, solicitarea CSALB a fost ca judecătorii să aplice prevederile art. 21, alin. 2 din Codul de Procedură Civilă potrivit căruia: În tot cursul procesului, judecătorul va încerca împăcarea părţilor, dându-le îndrumările necesare, potrivit legii. Nu ştim câte dintre aceste procese s-au încheiat la recomandarea judecătorilor, însă mai multe lucruri sunt certe: instanţele au fost scutite de peste 100 de procese consumatoare de timp, iar dacă în instanţa clasică doar o parte câştigă, şi cealaltă pierde, de această dată ambele părţi aflate în litigiu au obţinut beneficii. În afară de câştigul material, litigiile au fost soluţionate gratuit pentru consumatori şi în doar câteva zeci de zile, după mult timp petrecut în instanţă."
ROBOR şi IRCC, în cererile către CSALB
De la începutul anului 2022, 2.002 de consumatori s-au adresat CSALB, cu aproximativ 10% mai mulţi decât în perioada similară din 2021 (T3/2021: 1.837 cereri). Trimiterea cererii (direct de pe www.csalb.ro) şi negocierea prin intermediul unui conciliator sunt gratuite pentru consumatori. În 15 zile după trimiterea cererii, banca/IFN-ul răspund dacă intră în negociere sau refuză soluţionarea amiabilă.
Ponderea cererilor adresate băncilor a crescut uşor, de la 62,7% în T3 2021, la 65,2% din total, în T3 2022. Pe de altă parte, ponderea cererilor adresate IFN-urilor a scăzut: de la 37,3% din total/2021, până la 34,8% din total/2022.
Evoluţia organică a cererilor se datorează şi lunilor marcate de creşterea generalizată a preţurilor (în special după declanşarea războiului de la graniţele României), precum şi de evoluţia indicilor ROBOR şi IRCC. Mulţi consumatori întâmpină dificultăţi reale de plată, iar aceste circumstanţe justificate necesită identificarea unor soluţii de reechilibrare a obligaţiilor contractuale.
Din păcate, 824 de cereri de ştergere a înregistrărilor din Biroul de Credit nu au putut face obiectul negocierilor în cadrul CSALB (248 în raport cu băncile şi 576 în raport cu IFN-urile), urmând să se rezolve direct între părţi sau să fie clasate.
Cum au răspuns băncile şi IFN-urile?
Anul acesta s-au înregistrat cel mai mic procent de cereri respinse şi cel mai mare număr de înţelegeri directe.
Astfel, cererile respinse fără un motiv justificat reprezintă 4,7% din totalul cererilor (faţă de 16,7% la finalul T3/2021). În urma solicitărilor făcute de CSALB către bănci, pentru unele cereri iniţial refuzate băncile şi-au reconsiderat opinia şi le-au acceptat spre negociere.
Numărul de dosare (cereri acceptate spre negociere) din acest an este cu 32% mai mare decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului 2021 (506 dosare în comparaţie cu 383 dosare).
În 92% dintre negocierile purtate anul acesta în cadrul CSALB băncile şi consumatorii s-au împăcat, adică au acceptat soluţia propusă de conciliatorii CSALB.
Soluţionarea directă între comerciant şi consumator (după sesizarea CSALB) s-a triplat faţă de anul anterior: de la 143 de cazuri în 2021, la 428 de înţelegeri directe în 2022 (dintre care 168 în raport cu băncile şi 260 în raport cu IFN-urile).
Beneficiile obţinute de consumatori: 7,5 mil euro în peste 6 ani de activitate
Gabriela Cliveti, Bihor: Am luat un credit ipotecar în 2008 din care mai aveam de plătit 62.000 de lei, adică peste 12.500 de euro. Când am făcut cererea către CSALB am invocat salariul minim pe economie şi faptul că o am în întreţinere pe mama mea. Modalitatea de depunere a cererilor este simplă, iar în caz că nu te descurci, primeşti ajutor telefonic foarte prompt. La CSALB am apelat deoarece la bancă nu prea am găsit înţelegere şi mă tot amânau cu un răspuns. Spre surprinderea mea, deşi am cerut diminuarea soldului, am obţinut remiterea totală a datoriei. Toată procedura a durat aproximativ o lună, de la depunerea cererii şi până la primirea hotărârii. Cred că cel mai mare câştig pe care îl am datorită CSALB este liniştea pe care am câştigat-o din faptul că am scăpat de stresul ratelor.
Ungureanu Alina, Timiş: Am avut un credit ipotecar luat în 2007, dar între timp soţul s-a îmbolnăvit şi nu mai poate lucra. Faţă de atunci, veniturile noastre au scăzut mult. Din cei 9.600 de euro cât mai erau în sold, banca ne-a şters 3.800 de euro prin eliminarea unui comision şi o sumă returnată în cont. În 40 de zile a fost totul gata. Cu aceşti bani am decis să reducem perioada creditului de la 15 ani, la 9 ani. Vom face tot posibilul să plătim rata, să nu ne pierdem casa, mai ales că am un copil de crescut. Este un serviciu foarte bun. Atât s-a putut negocia, noi ne mulţumim şi cu atât, din moment ce situaţia noastră s-a schimbat în bine.