Reprezentanţii New York Stock Exchange (NYSE) şi Tokyo Stock Exchange (TSE), cele mai mari pieţe de acţiuni din lume, au confirmat, în această săptămână, că au semnat scrisoarea de intenţie în vederea realizării unei alianţe strategice.
Taizo Nishimuro, director executiv al Tokyo Stock Exchange, şi John Thain, omologul său de la NYSE, au anunţat că vor pune bazele unei alianţe care presupune cooperare în domeniul listărilor comune, al tehnologiei de tranzacţionare şi marketingului, fiind luată în calcul şi posibilitatea realizării, în viitor, a unor investiţii în piaţa parteneră. "Cred cu tărie că această înţelegere va fi un bun punct de plecare pentru o alianţă puternică", a declarat Taizo Nishimuro, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată la New York Stock Exchange.
Alianţa cu TSE este a treia afacere internaţională în care se implică "NYSE Group" în ultimele 12 luni. În primăvara lui 2006, NYSE a lansat planul de fuziune cu piaţa pan-europeană Euronext, mişcare ce va da naştere primei burse trans-atlantice.
Luna trecută, NYSE a cumpărat 5% din National Stock Exchange, cea mai mare bursă din India. Acum, a venit rândul alianţei cu TSE. Toate cele trei afaceri, care urmează fuziunii din 2005 cu piaţa electronică Archipelago, au fost realizate de John Thain, cel care a devenit director executiv al NYSE în ianuarie 2004.
Bursa din Tokyo încearcă să-şi refacă imaginea după o serie de probleme generate, la finele lui 2005 şi începutul lui 2006, de sistemul său informaţional, probleme care au paralizat tranzacţiile şi au cauzat pierderi imense firmelor de brokeraj. Analiştii spun, chiar, că principalul motiv pentru care TSE caută să încheie o alianţă cu NYSE este mărirea prestigiului şi îmbunătăţirea sistemelor de tranzacţionare.
Pentru NYSE, o alianţă cu TSE înseamnă acces la cea mai mare bursă din Asia, cu o capitalizare de 4.600 miliarde de dolari, circa o treime din cea a NYSE.
În ultimii ani, indicii bursei nipone au avut o evoluţie mai bună decât cei ai pieţelor americane. Nikkei 225 şi-a dublat valoarea din 2003 până în prezent, comparativ cu Dow Jones Industrial, care a crescut cu numai 50% în aceeaşi perioadă.