O BANCĂ MAI IEFTINĂ DECÂT UN FOTBALIST Banca Transilvania plăteşte doar 81 milioane euro pentru Volksbank

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 aprilie 2015

Banca Transilvania plăteşte doar 81 milioane euro pentru Volksbank

Voci: "O tranzacţie excelentă, numai reţeaua valoarează atât"

Banca Transilvania (TLV) plăteşte 81 de milioane de euro pentru achiziţia Volksbank, tranzacţie semnată ieri, potrivit informaţiilor publicate de bancă.

Din suma totală, 58 de milioane de euro vor fi plasate într-un cont escrow, pentru a acoperi anumite riscuri viitoare care ar putea apărea în termen de un an.

Voci din piaţă consideră că tranzacţia este una excelentă, în condiţiile în care numai reţeaua Volksbank ar valora atât. Având în vedere că Banca Transilvania este profitabilă, are de unde susţine activitatea, consideră sursele citate, care adaugă că austriecii nu au avut soluţii pentru Volksbank România, pe care nu dorea să o cumpere nimeni.

Alte surse consideră faptul că nu plăteşte de la început toţi banii reprezintă un avantaj pentru BT, arătând o poziţie de forţă, în cadrul negocierilor.

Banca Transilvania intenţionează să îşi consolideze poziţia pe piaţa românească, beneficiind de economii de scară, în acelaşi timp păstrând o profitabilitate puternică, creştere organică şi rate prudenţiale, potrivit reprezentanţilor băncii.

"Sunt trei motive principale pentru care Banca Transilvania a achiziţionat Volksbank România: este o oportunitate care ne ajută în strategia noastră de creştere şi consolidare, are aproximativ 180.000 de clienţi şi un portofoliu mare de credite retail. În plus, avem un model de business asemănător şi aceeaşi piaţă", a declarat Horia Ciorcilă, preşedintele BT.

Banca Transilvania avea, în 2014, active de 35,62 miliarde de lei, iar Volksbank, de 12,36 miliarde lei. Totalul creditelor BT se ridica la 20,02 miliarde de lei, în timp ce la Volksbank erau de 8,65 milioarde de lei.

Potrivit reprezentanţilor BT, TLV avea, în 2014, cash de 4,22 miliarde de lei, plasamente la bănci de 2,37 milioarde de lei, titluri de stat de 10,9 miliarde de lei, credite nete către clienţi de 17,5 miliarde de lei, în timp ce portofoliul Volksbank se prezenta astfel: cash de 2,48 miliarde de lei, titluri de stat de 1,53 miliarde de lei şi împrumuturi nete de 7,67 miliarde lei.

Anul trecut, BT a avut un profit net de 434 milioane de lei, în timp ce Volksbank a înregistrat o pierdere de 1,8 miliarde de lei.

Banca Transilvania precizează că, în trimestrul I din 2015, poziţia de capital a Volksbank s-a îmbunătăţit semnificativ, după implementarea condiţiilor negociate. Finanţarea Volksbank de la banca mamă de 2,85 miliarde lei în echivalent rămâne la BT, potrivit anunţului băncii.

Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din Banca Naţională a României (BNR), a declarat, în februarie, că acţionarul Volksbank a capitalizat banca masiv, cu o sumă de peste 1,1 miliarde euro, ca să poată vinde către Banca Transilvania.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. austriecilor, la cele 58 de milioane din escrow puteti sa pe spuneti adio. face ciorcila ceva manevre sa nu va dea banii. se numesc neprevazute. :)))))))))))))

    1. vorbesti prostii.urmaresc evolutia BT,de vre'o 9 ani.Au avut inspiratia sa aduca in CA un mare MESERIASI,REKERS [nu stiu daca am scris corect numele].a fost omul care a dezvoltat banca si i-a invatat pe cei cu care a lucrat cum sa faca sa aiba succes..PE BUNE,fara sa fure...

    riscul din bilant va mai costa inca 100-150 mil euro da nu-I bai ...

    ce a cumparat BT se numeste gaura neagra , nu banca ...

    asta e inceputul sfarsitului ...

    1. Argumenteaza. Eu vad ca a cumparat activele la discount de 40%. Din acesti 40% fara 30% tamine la reconversia ipotecarelor. Iar 10% sunt extra.basca cei 58 milioane euro de mai sus

      Volksbank este un mare chilipir pentru B.T.Costul ei a reprezentat doar 20% din profitul bancii pe 2014 B.T,.condusa intelligent,are posibilitati mari de crestere In 2016 dividendele oferite(de data aceasta cash si neimpozitate) vor surprinde placut(si in acest an acorda cel mai mare dividend -15%) Nu sunt client al B.T.

    Datele financiare si comerciale par bune. Situatia Volk pare stabilizata si pe cash.

    Chiar cu niste costuri pt.Transilvania pt. depasirea situatie cu creditele CHF, discounturile mari pe CHF vor stabiliza clientii VOLK din care poate destui sunt bancabili.

    Oferta catre creditatii CHF are si elemente concurentiale, deoarece o banca neimplicata in ipotecare masive pe valute, dovedeste intelegere reciproca si prietenoasa ( in limite rationale si e totusi societate comerciala nu de bine-facere), si poate atrage clientii de la concurenta. 

    Adica la austrieci era o mare problema de care nu stiau cum sa scape , dar la Transilvania e buna . Pe langa cei 81 milioane Transilvania mai plateste 630 milioane euro catre actionarii Volksbank in franci elvetieni , in total 711 milioane . Pentru vremurile astea e mult . Si care sunt perspectivele ? Cashu e sfant . Transilvania da cash pe active pe care nu le vrea nimeni in ideea ca sunt la discount . Asa , si? Ce face cu ele ? Uite asa se duc banii actionarilor .

    S-a inchis o banca iiiiiiuuhu.

    1. dar dividende pe cand va da bt???eu unu nu stiu sa fii dat vreodata dividende in numerar...

      nu s-a inchis nimic iuhuuu...doar ca una din banci a devenit mai puternica si mai extinsa :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb