O BARBĂ DE LA VICTOR PONTA Apostazia dramaturgei Alina Mungiu-Pippidi

MAKE
Ziarul BURSA #Politică / 9 iulie 2015

Şi Papa a fost la Istanbul, dar pentru altfel de operaţie.

Şi Papa a fost la Istanbul, dar pentru altfel de operaţie.

Victor Ponta n-a mai cerut azil politic la Istanbul, ci s-a întors la Bucureşti şontâc-şontâc, storcându-mi lacrimi de compasiune pentru faptul că i-a crescut barba precum lui Adrian Năstase, care şi-a schimbat "look"-ul, costumându-se în profet durduliu, deşi mai sunt trei luni până la Halloween.

Întrucât nu mai este transfug, ci premier, am urmat îndemnul, pe care Ponta l-a formulat pe Facebook, să citesc "ceva inteligent despre Grecia", pentru că subiectul mă interesează şi pe mine şi pe cititorii ziarului BURSA.

Am deschis site-ul internet la adresa "româniacurată", pe care Ponta a dat-o, unde am găsit textul Alinei Mungiu-Pippidi, intitulat "Grecia. Eşecul primei naţiuni ortodoxe şi ce înseamnă pentru noi".

Din cele zece cuvinte ale titlului mi-a sărit în ochi acela de "ortodox", care sună îndeajuns de sălbatic la Alina Mungiu-Pippidi, autoarea piesei de teatru "Evangheliştii", caracterizată, prin anul 2005, drept "blasfemică" atât de Biserica Ortodoxă Română, cât şi de Biserica Romano-Catolică din Iaşi, şocând populaţia creştină în numele "dreptului la libera exprimare", cum, atunci, s-a justificat dramaturga [n.n. - DEX din 1998 şi cel din 1939 dau şi forma feminină a substantivului "dramaturg"].

Astfel de istorie a raporturilor Alinei Mungiu cu religia şi bisericile a adăugat un punct de interes textului său, dublându-mi curiozitatea.

Am admirat cum doamna îşi transpune fluenţa verbală în text, dar am constatat că nu profită de momentul de cugetare pe care scrisul îl prilejuieşte, căci dincolo de eforturile istorice ale regelui Otto al Greciei (a domnit între 1832 şi 1862/1863) să-i disciplineze nemţeşte pe greci, Alina Mungiu-Pippidi mai prezintă o prejudecată, câteva neclarităţi, unele erori şi o apostazie.

De exemplu, este neclară prima frază din paragraful de încheiere a articolului:

"Cu Grecia s-a dus cel mai avansat proiect de convergenţă cu Occidentul al unei ţări ortodoxe."

Din ce punct de vedere "avansat": al apropierii de finalitate sau al calităţii sale progresit-umaniste?

Proiectul convergenţei Bisericii Catolice cu Biserica Ortodoxă, cu a cărui responsabilitate s-a încărcat Papa Francisc, este mai puţin "avansat"?

De ce convergenţa unei ţări ortodoxe cu Occidentul şi nu convergenţa Occidentului cu o ţară ortodoxă?

De pildă, Vaticanul nu a dat niciodată semne că ar vrea să tragă ortodoxia spre sine, ci, dimpotrivă, că este dispus să parcurgă drumul înapoi, până la Niceea, locul unde a fost formulat iniţial "Crezul", care astăzi desparte cele două Biserici.

Cum poţi înseria, neatent, două noţiuni din planuri diferite - "occidentul" (o metaforă pentru "ţările industrializate", sau "dezvoltate" sau "avansate"), cu "o ţară ortodoxă" (care îi relevă credinţa)?

Opoziţia celor două noţiuni scoate la lumină prejudecata autoarei că ortodoxia este prezentă în "ţări înapoiate", idee pe care ea nu simte nevoia să o argumenteze, deoarece o consideră de la sine înţeleasă.

Trecerea discursului de la noţiunea de "ortodox" la cea de "Occident", însă, face necesară, pentru rigurozitate, o examinare a temeiurilor deosebirilor faţă de "catolic" (şi eventual "protestant") - care nu este prezentă nici ca intenţie în text.

Examinarea ar fi fost necesară ca să aflăm de ce renunţă deliberat ortodoxia la avantajele tehnologice şi financiare.

În vederea cărui scop?

Poate exista un scop mai înalt decât acumularea de capital?

Chiar riscând dezastrul economic, recuperarea demnităţii unui popor îngenunchiat sub datorii poate fi un scop mai înalt?

Este vorba despre două etaje - planul credinţei şi planul organizării social-economice - unde Alina Mungiu, neatentă, compară, implicit, sporul în eficienţa economică şi socială a Occidentului (catolic şi protestant) faţă de "particularismul", şi "economiile puternic informale" din ţările ortodoxe, neluând în seamă sacrificiul de sine izvorând din "datoria" mistică asumată de protestantism, pe care ortodoxia o respinge, menţinându-şi calea "indumnezeirii".

Alina Mungiu probabil că ignoră falia dinlăuntrul Occidentului dintre ţările nordice, preponderent protestante, şi cele sudice, preponderent catolice - o separare marcată de dispreţul rigorii protestante faţă de lejeritatea fiscală catolică.

Domnia sa se întrebă, spre final, dacă societăţile aflate sub influenţa credinţei ortodoxe pot "emula cu succes societatea occidentală", că adică dacă am putea fi competitivi "într-un proiect comun aşa de ambiţios cum e euro".

Întrebarea nu este nici măcar catolică, ea ţine de spaţiul şi spiritualitatea protestante.

Alina Mungiu este româncă.

Nu ştiu dacă ţine de vreo credinţă, căci luându-mă după libertatea de exprimare din "Evangheliştii", pare să fie, ca şi mine, atee.

Dar să iei o întrebare din spaţiul protestant şi să o pui unui public din spaţiul ortodox (unde trăieşti tu însuţi), este echivalentul unei apostazii.

Este, poate, ceea ce i s-a părut "inteligent" lui Victor Viorel Ponta.

NOTA REDACŢIEI

APOSTAZÍE ~i f. 1) Renunţare în public la o religie. 2) fig. Renunţare la convingerile de mai înainte; renegare a unei doctrine sau a unei concepţii. [G.-D. apostaziei] /< fr. apostasie, lat. apostasia. Sursa: NODEX (2002) |

Opinia Cititorului ( 31 )

  1. Intrebare retorica : emigratia romaneasca oare de ce s-a produs in ultimii ani cu preponderenta in sudul Europei si nu in nordul Europei , in tarile scandinave mai ales ?... Nu este si aceasta o confirmare a obscurantismului ortodoxiei romanesti ? Nu este inca o confirmare a civilizatiilor lui Huntington ? "Slava aluia" ,ca sunt ateu :), locuiesc in Transilvania si ZIDUL ma va desparti de romanica fanariotizata... Sabin Gherman stia mai multe acum 20 de ani... Viitorul domnule Make apartine Europei cu 2 viteze , Nord si Sud ,asta e clar... Iar copiii mei SIGUR vor pleca in nord... Si numai in vacante, caci nu le va fi rusine sa se intoarca inapoi, in Banat sau in Ardeal ! Eu nu vreau sa traiesc alaturi cu imputitul care inghite hulpav ceapa la Dorohoi sau la Strehaia , tine 100 si ceva de posturi peste an, iar cand crapa unu' are jde' mii de parastase... Mi-a ajuns un Tanacu, am plecat demult din Romanica fanariota !!!

    1. Este pacat ca ii spui "Romanica", pare un diminutiv dragastos, dar este, de fapt, dispretuitor.

      Cat despre ceapa (o leguma apreciata in toata lumea) si Dorohoi (cantat in muzica evreiasca traditionala, la New York, Tel Aviv, Budapesta si Amsterdam), poate ca ar trebui sa le gustati.

      Ganditi-va ca poate n-ati inteles... 

      "anonim", esti un om mic, cu minte ingusta.

      Daca stai acolo, dincolo de zidul tau, cu copacii ce ai avut, mizerabilule?

    Make, editorialul tău suferă de hibe după cum urmează :

    1) Este replica la o postare pe Facebook a lui Ponta, deci îi iei în serios inepțiile. Transfug, premier, inculpat etc. sunt "calități" trecătoare, el ființează ca o încarnare a nelegiuirii absolute, agravată de prostie și agresivitate peste medie. Să numim această boală ponta cu p mic. Până acum, simptome de ponta manifestă cert Ponta și Ghiță. Chiar, ai putea deschide o listă cu bolnavii de ponta ... 

    2) Ponta numește "inteligent" eseul Alinei Mungiu-Pippidi pentru că nu a înțeles nimic din el și din reflex a încercat să ascundă asta. Sigur că mai bine tăcea, dar nu este vreun filosof. Tu te-ai apucat să judeci eseul. Un eseu nu revendică adevăruri. N-ai ce să judeci la un eseu. Un eseu care dă de gândit este un eseu bun. Dacă se mai apucă și de scris o critică cineva cu mintea și condeiul tău, atunci e chiar excelent. 

    3) Tu, ateu declarat (cam bravezi, ca să te afirmi ateu ar trebui să poți mai întâi să-l explici pe Dumnezeu ca să fie clar ce negi - dar tot într-un editorial) găsești relevant că o piesă de teatru a fost etichetată "blasfemică" atât de Biserica Ortodoxă Română, cât şi de Biserica Romano-Catolică din Iaşi, şocând populaţia creştină în numele "dreptului la libera exprimare", cum, atunci, s-a justificat dramaturga (te-am citat). Poi matale care te declari ateu ai șoca și mai abitir toate populațiile religioase de pe planetă, dacă ai deranja vreun hoț de popă într-atât încât să îți lipească aceeași etichetă pe vreo scriere. Piesele de teatru sunt o formă de artă. Ca și eseurile, nu revendică adevăruri, iar dacă dau de gândit înseamnă că sunt bune. Uite, scrie și tu o piesă de teatru și cred că vei primi ceva flegme, poate chiar preoțești. Sau, trimite la Patriarhie seria de articole despre criză. 

    4) Sari la autoare că eseul are neclarități, de parcă era datoare săraca să îți deslușească cine știe ce taine și n-a reușit deplin, ceea ce te-a lăsat pradă unor mistuitoare conflicte interioare. Eu cred că dacă era totul clar despre Grecia nu mai trebuia scris ceva. Dar nu e totul clar, nu-i așa ? Nici măcar după seria ta de articole. Fie și doar pentru că încă nu s-a terminat. 

    5) "Opoziţia celor două noţiuni scoate la lumină prejudecata autoarei că ortodoxia este prezentă în "ţări înapoiate", idee pe care ea nu simte nevoia să o argumenteze, deoarece o consideră de la sine înţeleasă." (te-am citat). Iaca, te-ai dat de gol că vroiai lumină, plus că din nou ești cam belicos cu doamna. Poate că în contextul crizei din Grecia, nu conflictul secular de dogme religioase este cel mai important. Poate că e și un alt conflict, între o formă a puterii prin bani, economie, tehnologie și altă formă a puterii, prin valori spirituale (denaturate sau nu de unii ca Tsipras). Un conflict cu arme incomparabile. Chiar și tu bați într-acolo. Am niște comentarii: a) În practică, națiile cele mai sărace subzistă cu valori spirituale hipercalorice, iar conducătorii lor sunt de obicei putred de bogați și mănâncă pe rupte delicatese hipocalorice bio, ergo spiritualitatea unei nații nu se transferă la conducători și le conferă putere doar asupra propriului popor. Națiile bogate împart bunăstarea cu conducătorii lor și îi capacitează în relația cu alte nații. Puterea banului pare mai eficientă și mai remuneratorie decât forța spiritului, pe durata actuală a unei vieți de om. b) Grecia modernă nu este tocmai o nație de asceți pe care s-a supărat lumea că nu primesc mărgele, aur, credite. Ba chiar au luat mai mult decât se cuvenea, pe falsuri statistice despre starea economiei. Grecii și-au făcut un model de business din a adopta repetat civilizația creditului, a o stoarce de bani și apoi a o înjura. Nu e primul lor faliment. 

    6) "ortodoxia renunţă deliberat ortodoxia la avantajele tehnologice şi financiare." (te-am citat) Renunță pe naiba. Vezi ce tehnologie și ce bani au popii în țările ortodoxe. Midas era ortodox. Conducătorii politici și spirituali ai națiilor ortodoxe își jefuiesc cetățenii și îi țin săraci ca să nu poată riposta. Nu e nicio recâștigare a demnității. E doar o lozincă hipercalorică în loc de coșul zilnic. A, de ce la noi ține și mai la vest nu ? Poate pentru că noi suntem mai aproape decât ei de aia mici care sunt mulțumiți cu un bol de orez pe zi ? Uite, la ruși s-ar confirma, ei sunt și mai aproape. Te pomenești că ortodoxia o fi având ceva în comun cu comunismul sau cu budismul ?! Sau poate e "doar" o chestiune de ADN. Sau poate așa vrea Dumnezeu, na, ateule. Sau zi tu de ce. 

    7) "Alina Mungiu, neatentă, compară, implicit, sporul în eficienţa economică şi socială a Occidentului (catolic şi protestant) faţă de "particularismul", şi "economiile puternic informale" din ţările ortodoxe" (te-am citat). Îi dau dreptate. Este o realitate măsurabilă. Chiar și sudul catolic al Europei este, față de țările ortodoxe, mult mai atent la relația omului cu comunitatea de care aparține. Inclusiv fiscal. Și invers, comunitatea este mai atentă cu individul. Chiar și la salariul minim. Nu mi se pare nedemn ce fac catolicii și protestanții. Mi se pare mai nedemn ce se întâmplă în Romănia și Bulgaria cu corupția, în Rusia cu foametea pentru înarmare, în Grecia cu înșelatul creditorilor. La noi, ăștia care cred(em) că popa e trimisul lui Dumnezeu. 

    8) "pare să fie, ca şi mine, atee" (te-am citat). Acu' nu vreau să spun că ai vrea tu, Make, să scapi de singurătatea ateului de înalt nivel spiritual ... dar sună prea bine ca să mă abțin. Probabil că nu toată lumea se spovedește în fiecare scriere. Cât despre apostazie, de unde ar ști un ateu cum se face corect, ca să nu o confunde cu altceva ? 

    O întrebare a rămas fără răspuns: societăţile aflate sub influenţa credinţei ortodoxe pot "emula cu succes societatea occidentală ? Verbul a emula mi se pare corect utilizat, pentru că nu ne reprezintă/definește acel tip de societate (și dacă am înțeles corect, amandoi sunteți de acord). Având în vedere că noi, românii, victimele ălora cu ponta, cică ne-am propus de bunăvoie să facem asta și nu renunțăm (nici măcar tu, Make, că ai firmă și o vrei pe profit), eu aș vrea să aflu răspunsul. Dar nu ca "da" sau "nu", ci ca o listă de acțiuni necesare. Că aș vrea să îmi fac o părere proprie dacă în raport de preț răspunsul este "da" sau "nu". 

    În rest, este un editorial bine construit și scris, dar era banal să încep cu asta. 

    P.S. - Make, să nu te superi... Eu n-am ziar, așa că mă iau de tine în ziarul tău. 

    P.P.S. - Dacă polemica ta cu Alina Mungiu-Pippidi se explică prin "qui s'aime se taquine", io vă cer scuze ambilor, retrag tot și aștept continuarea.

    P.P.P.S - Make, te rog să mărești ferestruica în care lumea scrie comentariile. Zău că e prea mică și m-am cam chinuit. 

    1. Sunt de acord cu primele trei puncte din comentariul tau (mai lung decat atricolul), dar pe urma cam bati campii...

      Mache vorbeste despre ortodoxie si tu te legi de pop!?!.

      "Sa faci ce zice popa nu ce face popa", zice o pilda romaneasca! 

      Sint la tratament (acasa, nu la Istanbul), astfel ca fie si daca m-a r fi tinut curelele, tot n-as fi putut sa-ti dau replica.

      Totusi, nu pot lasa neprecizat: 

      1. am publicat ultimul episod al articolului in serial; el a avut titlul "Omenirea este o carte sacra"; 

      2. acolo, am cutezat sa dau si subtitlul "Definitie pentru Dumnezeu". 

      Prin urmare, nu ai prins de veste ca am savirsit ceea ce spui ca nu am facut.

      Si inca ceva: mie, unuia, imi este limpede ceea ce se petrece in Grecia, de vreme ce, in principiu, am prevazut fenomenul in articole publicate cu patru ani in urma. 

      Domnul Ponta a ajuns in sferele inalte ale Inteleptilor. Florian alaturi de Traian si Virgil sunt doar niste imbecili. CE pretentii sa ai de la niste brute brutale

      ca nu face parte din lista ta de rebuturi. Ramai doar tu si base pe ea.

      Mai bine imbecil ca Traian si Virgil decat intelept ca Mugurel si Viorel.

    Am trecut si eu cu ochii peste textul doamnei Alina, ca m-ati facut curios. Cuprinsul este interesant pentru ca ofera niste informatii si atat.

    Bata-n balta este aruncata prin titlu si concluzie, preluand intr-adevar (ca sa nu zic copy-paste:) pe nemestecate o teza veche, si anume ca religia ortodoxa este motivul inapoierii economice a tarilor precum Grecia si Romania.  

    Incolo, doamna Alina este doar o atee "rea" si agresiva, ceea ce nu cred ca face cinste unui om inteligent. 

    Cat despre piesa Evangheliştii, a fost de ajuns sa cotrobai pe internet ca sa ma lamuresc. Potrivit obscurului regizor francez care a pus piesa in scena la Ateneul din Tatarasi (un cartier al Iesilor), "este un spectacol al libertăţii - religioasă, politică, sexuală." 

    E cat se poate de clar, nu? E vorba de marxism cultural, corectitudine politica, concepte care au condus la "valorile" spirituale ale Occidentului secularizat.

    Ii urez regizorului sa se bucure din plin de libertatea sexuala, indiferent de orientare:)) 

    1. imi plac disputele de acest gen . nu credeam ca am sa le citesc in ziarul bursa .trebue sa recunosc ca cititorii ziarului bursa sunt mai speciali, nivelul lor este mai sus . de mult am vrut sa citesc asa ceva dar in alte ziare ca sa ajunga la urechile populatiei, macar sa auda (sa citeasca ) ca de priceput ...

      Nu lauda publicul ca nici nu stii ce lighioane sunt pe aici. Sunt si unii care lucreaza la deratizare.

      ...ca presedinti-directori generali...

    Din ce am vazut in Redactia Bursa de-a lungul a aproape 20 de ani, este clar ca esti ahtiat dupa femei cu silueta si nu vrei sa dai nicio sansa legendei care spune ca grasutele sunt mai inteligente!...

    In mare masura ea are dreptate, protestantii predica rigurozitatea si o si aplica in viata lor de zi cu zi si pana la nivel politic, ortodoxii si catolicii propovaduiesc smerenia si modestia si nu sunt deloc rigurosi in a si le impune. 

    Nu e chiar legenda faptul ca ortodoxia nu are nimic de-a face cu progresismul si ca aceasta deficienta incercam sa o carpim cu aburii de spiritualitate care emana din Balcani pana la Moscova... 

    Prea ai infierat-o!...Nu e apostazie ceea ce face ea, mai degraba este un efort fortat si ermetic (''pour les connaisseurs'', cum ar zice Madama...) in sensul apropierii dintre cele trei religii crestine, atat de diferite...sau poate ca de fapt nu ramura crestina face diferenta, ci temperatura aerului din tarile respective?...Poate ca in Nordul protestant chiar se munceste mai usor... 

    Ai vazut ce l-au ''macerat'' ieri pe Tsipras in Parlamentul European protestantii incinsii de valul de canicula??... 

    (am incercat o abatere constructiva de la ''razboiul'' ideilor ce pare ca se infiripa in comentarii...e o cauza prea mica, iar comentatorii textului tau pare ca impart foarte multe idei si principii comune...) 

    1. Buna PontaZIA 

      Ceea ce face Alina Mungiu alimenteaza, ca si Lucian Boia, ingenunchierea autohtona in fata a tot ceea ce este strain - o boala veche, imprastiata de aceia care nu au inteles inaltimea valorilor neamului din care facem parte.

      Parintele lor filosofic este Constantin Rădulescu-Motru, pe care, in scoala, am preferat sa-l numesc Constantin Rădulescu-"Mortu". 

      Termenul de "apostazie" il folosesc metaforic (in articolul acesta), pentru ca nu mi-a stat la indemina o figura de stil echivalenta la Constantin Rădulescu-"Mortu"; ce sa fi zis, "Mulgiu"?!

      Recunosc ca, atunci cind o femeie deschide usa, prefer sa vad in cadru si restul peisajului.

      Nu sint ahtiat, e doar o preferinta. 

      "Mugiu"

      "Valorile neamului" ???!!!!??? Care sunt alea ? paunescu, vadim , grigore lese, tudor gheorghe, dan puric, mihaela radulescu tziganu, teodosie "shpagoveanu"???

      Vorba lu' Andrei Plesu : "A se slabi"...

      Mai bine MORT decat ortodox !!! 

      Hm!

      Imi confirmi spusele, cu virf si indesat - nu ai inteles nimic, pe nici unul din straturi. 

      Dar, asta, din pacate; nu-mi da nici o satisfactie, este dezolant. 

      N-ai priceput nici macar ca ma refeream, in primul rind, la valori spirituale.

      Incearca, macar, sa renunti la a mai fi atit de sigur pe tine, altfel vei ramine surd la o muzica necintata pentru tine. 

      Bine, Make!

      Chiar deprimant:) omu' de la 4.6.

      Eh, trebuie sa ne obisnuim cu gandul ca au devenit majoritari cei de acest tip mental. Asta s-a si vrut.  

      Valorile spirituale ale ortodoxiei aparate de un ateu de bun simt!

      Va rog, maestre: Lucian Boian, altfel sare domnul Bestea si-i spune pe sleau: BOU. 

      Domnul Boia este un doctrinar, intelept

    Maestrul Make ne-a dat masura talentului sau. 

    Make, cu privire la ateismul tau, cred ca ar fi potrivit sa aprofundezi si urmatoarele:

    -FILOCALIA 

    -PAT ERICUL(egiptean, romanesc...) 

    -REVELATIE/REVEL ATION (dezvaluire/descoperire ,,de sus''), 

    pentru a constientiza ca NU poti fi (cu adevarat) ATEU. 

    P. S. Nu-mi permit sa-ti dau sfaturi, ceea ce am scris mai sus e doar o parere. 

    1. Multumesc, nu am citit.

      Pe de alta parte, in articolul in serial "Reunificarea catolicismului cu ortodoxia", am explicat ca exista o conceptie de sorginte islamica, pein care ateismul autentic nu este posibil si consta doar in "lipsa de reverenta fata de Dumnezeu". 

      Tot acolo l-am invocat pe Marx, care afirma ca discutia despre existenta/nonexistenta lui Dumnezeu este simpla pierdere de timp. 

      Si, in sfirsit, tot acolo, am afirmat ca deosebirea dintre un ateu si un credincios sta doar intr-o nuanta a aceleiasi trairi, astfel ca pot intelege teza ranterilor englezi, ca "pacatul nu consta intr-un gest, ci in absenta lui Dumnezeu".

      Desigur, orice deosebire, cit de mica, este buna drept pretext pentru un conflict din afara spiritului. 

      Pentru revelatie este raspunsul C

      E la cazul Oltchim C28 per 2009 unde au remarcat ca notiunea de Comunitate este IN ESENTA IDENTICA cu cea de piata unica.Si uite asa s-a aprobat DES.  

      ma mir cata lume ceteste ce scrie desteapta asta.nb.am omis ghilimelele.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb